Ρωσία

Νέα γενιά ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων! Όσα γνωρίζουμε για το νέο όπλο της Μόσχας

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Μπορίσοφ ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέας γενιάς υπερηχητικών πυραύλων. Ο απόστρατος συνταγματάρχης Μιχαήλ Τιμοσένκο, σε συνέντευξή του στο PolitRussia, είπε λεπτομέρειες για τον νέο πύραυλο.

«Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερηχητικών πυραύλων εδάφους, αέρα και θάλασσας. Ως προς τα χαρακτηριστικά τους, θα ξεπεράσουν τις υπάρχουσες και πολλά υποσχόμενες εξελίξεις κορυφαίων κρατών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ρωσία διαθέτει επαρκείς πυραύλους υψηλής ακρίβειας και πυρομαχικά για να εκπληρώσει όλους τους στόχους που έχουν ανατεθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σημείωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, «απαντώντας» με αυτό τον τρόπο στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας, καθώς το πρωί το Λονδίνο ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει επαρκή πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε επίσης τον Μάρτιο ότι τελειώνουν τα τηλεκατευθυνόμενα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας της Ρωσίας, η οποία απέστειλε χιλιάδες στρατιώτες της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για μια, όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, ειδική στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης, παρουσιαστής του ραδιοφώνου Μιχαήλ Τιμοσένκο, σε συνέντευξή του στο PolitRussia, πρότεινε ότι ο στρατός τώρα αναπτύσσει και δοκιμάζει μια νέα γενιά «Kinzhal».

«Αν δοκιμαστούν με το Tu-22M3M, προφανώς, μιλάμε για μια νέα γενιά Kinzhal, τα οποία μεταφέρονται από μαχητικά MiG-31. Πιθανότατα, τα νέα «Kinzhal» θα έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια», είπε ο στρατιωτικός ειδικός.

Δεν χρειάζεται ακόμη να μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου με περισσότερες λεπτομέρειες, αφού σήμερα υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες.

«Εξαρτάται από τον στόχο που έχουν θέσει οι προγραμματιστές», είπε ο απόστρατος συνταγματάρχης.

Ο κύριος στόχος, πρόσθεσε ο Μιχαήλ Τιμοσένκο, είναι να διασφαλιστεί ότι ο νέος πύραυλος δεν μπορεί να αναχαιτιστεί.

«Εάν η ταχύτητα είναι 5-8 Mach, τότε αυτά είναι πρακτικά μη αναχαιτίσιμα στοιχεία. Οι πύραυλοι αεράμυνας είναι απλώς πιο αργοί από τα υπερηχητικά βλήματα. Και αν το βλήμα κάνει επίσης ελιγμούς, τότε ο υπό όρους εχθρός θα χρειαστεί να φτιάξει έναν αναχαιτιστή σχεδιασμένο για υπερφορτώσεις άνω των 20 g. Είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει αυτό», είπε.

Τα υπερηχητικά βλήματα πετούν πέντε έως δέκα φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου. Αυτό είναι γνωστό ως Mach 5 έως Mach 10. Δεν υπάρχει σταθερή ταχύτητα ήχου επειδή εξαρτάται από μεταβλητές, δηλαδή το μέσο και τη θερμοκρασία του μέσου μέσω του οποίου κινείται ένα αντικείμενο ή ένα ηχητικό κύμα.

Ο υπερηχητικός πύραυλος που κυριαρχεί επί του παρόντος στο ρωσικό οπλοστάσιο είναι γνωστός ως "Kinzhal" και έχει μήκος 8 μέτρα. Μερικοί ειδικοί λένε ότι αυτός ο τύπος πυραύλων πετά με ταχύτητα έως και 6.000 χιλιόμετρα την ώρα, περίπου 5 Mach. Άλλοι λένε ότι πετά με 9 Mach ή ακόμα και 10 Mach.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι γρήγορος. Τόσο γρήγορος, στην πραγματικότητα, που «η πίεση του αέρα μπροστά από το όπλο σχηματίζει ένα σύννεφο πλάσματος καθώς κινείται, απορροφώντας ραδιοκύματα», εξηγούν οι ειδικοί όπλων στην αμερικανική ιστοσελίδα Military.com.

Αυτό καθιστά το "Kinzhal" και άλλα υπερηχητικά όπλα πολύ δύσκολο να πιαστούν στα συστήματα ραντάρ, ένα αποτέλεσμα που συνδυάζεται με το χαμηλό υψόμετρο.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι πετούν σε πολύ χαμηλότερο ύψος από τους συμβατικούς βαλλιστικούς πύραυλους. Ακολουθούν αυτό που είναι γνωστό ως χαμηλή ατμοσφαιρική-βαλλιστική τροχιά. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας που βασίζεται σε ραντάρ τα χρονομετρήσει, είναι ήδη τόσο κοντά στον στόχο τους που σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ αργά για να τους αναχαιτίσουν.

Επιπλέον, τα υπερηχητικά βλήματα μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση στη μέση της πτήσης.

Ο υπερηχητικός πύραυλος που χρησιμοποιούσε η Ρωσία στην Ουκρανία εκτοξεύτηκε από αέρος, πιθανότατα από πολεμικό αεροσκάφος MiG-31. Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν από πλοία και υποβρύχια και είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ο τύπος Kinzhal μπορεί να χτυπήσει στόχο έως και 2.000 χιλιόμετρα μακριά. Άλλοι υπερηχητικοί πύραυλοι έχουν εμβέλεια περίπου 1.000 χιλιομέτρων.

Εάν οι υπερηχητικοί πύραυλοι τοποθετούνταν στη ρωσική επικράτεια του Καλίνινγκραντ, αυτό θα έφερνε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην εμβέλειά τους. Το Καλίνινγκραντ είναι χωριστό από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα και συνορεύει με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Βαλτική Θάλασσα. Η γερμανική πρωτεύουσα Βερολίνο απέχει λιγότερο από 600 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι παρά τα πλεονεκτήματα που έχουν οι υπερηχητικοί πύραυλοι έναντι των συμβατικών βαλλιστικών πυραύλων, η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει τα «αήττητα» όπλα της αδιακρίτως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...