Ρωσία

Ενεργειακοί ελιγμοί! Σε ποιους η Ρωσία θα πουλήσει υδρογονάνθρακες υπό το πρίσμα των κυρώσεων

Πριν από πέντε χρόνια, η Ρωσία προμήθευε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου το 67% του αργού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου. Στη συνέχεια, οι Βρυξέλλες σταδιακά άρχισαν να μειώνουν τις αγορές τους στη ρωσική αγορά. Πέρυσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία, η Ρωσία εξήγαγε το 47% των παγκόσμιων προμηθειών της στην ΕΕ. Σε φυσικούς όρους, αυτό ανήλθε σε περισσότερους από 108 εκατομμύρια τόνους για ένα συνολικό ποσό σχεδόν 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τώρα η Μόσχα πρέπει να αναζητήσει βιαστικά νέες αγορές. Οι νέες χώρες (και οι παλιές που δεν έχουν ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις) θα προσπαθήσουν να κερδίσουν οφέλη για τον εαυτό τους και να αγοράσουν τον "μαύρο χρυσό" της Ρωσίας με μεγάλη έκπτωση. Έχοντας χάσει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας αγοράς της, η Μόσχα θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις.

Η Ινδία, για παράδειγμα, έχει ήδη ζητήσει έκπτωση για τον εαυτό της: θέλει να αγοράσει πετρέλαιο σε τιμή κάτω από 70 δολάρια το βαρέλι (στη δημοπρασία στις 5 Μαΐου, ένα «βαρέλι» της ρωσικής κατηγορίας Urals εκτιμήθηκε σε περίπου 77 δολάρια). Είναι δύσκολο να πούμε αν η ρωσική κυβέρνηση θα δεχθεί τέτοιες εκπτώσεις, αλλά σίγουρα θα τις συζητήσει. Η Ινδία μπορεί σύντομα να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους (μετά την Κίνα) αγοραστές ρωσικού πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Νέο Δελχί αύξησε τη δραστηριότητά του και αγόρασε 40 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερο «μαύρο χρυσό» από τη =σε σχέση με ολόκληρο το 2021.

Τι περιμένει την εγχώρια αγορά ενέργειας και πώς μπορεί η ρωσική οικονομία να επιβιώσει από τέτοιες απώλειες;

«Το εμπάργκο θα τεθεί σε ισχύ μόνο σε έξι μήνες, έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε», λέει ο Νικολάι Βαβίλοφ, ειδικός στο τμήμα στρατηγικής έρευνας της Total Research. Εξάλλου, η Ρωσία έχει ήδη νέες αγορές - την ίδια Ινδία, η οποία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εξαγοράσει μετοχές σε κοινές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη Ρωσία από δυτικές εταιρείες. Και παρόλο που το πετρέλαιο από τη Ρωσία πωλείται τώρα με αξιοπρεπή έκπτωση, έως και 35 δολάρια στο Brent, αυτό το ποσό ταιριάζει στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Όσο για την Ευρώπη, θα έχει πολύ περισσότερα προβλήματα. Είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει με τις ίδιες τιμές με τις οποίες αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο - οι όγκοι έχουν ήδη συρρικνωθεί. Και οι πωλητές με δωρεάν μετοχές θα «αδράξουν τη στιγμή» και θα αυξήσουν τις τιμές. Ως εκ τούτου, μπορούμε να περιμένουμε μια σταδιακή άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Επιπλέον, σημειώνει ο ειδικός, τι θα συμβεί όταν η Ευρώπη θέλει να άρει τις κυρώσεις καθώς σημειώνεται πρόοδος στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Δεν είναι βέβαιο ότι η Μόσχα θα συμφωνήσει να συνεχίσει να προμηθεύει καύσιμα στην ΕΕ, δεδομένης της αύξησης νέων πελατών, έστω και με έκπτωση. Μια τέτοια κίνηση είναι πιο πιθανό να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία θα συνεχίσει να βυθίζεται στον πληθωρισμό.

Την ίδια άποψη έχει και ο Andrey Loboda, διευθυντής εξωτερικών σχέσεων της Bitriver. Είναι βέβαιος ότι το σημερινό διάβημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγήσει σε πλήγμα στην οικονομία της. Οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται, οι Ευρωπαίοι θα κυνηγούν ρωσικό πετρέλαιο με τον ίδιο τρόπο που κάνουν για το φυσικό αέριο σήμερα. Στο μέλλον, όλα αυτά θα αποτελέσουν βασικό έναυσμα για την κατάρρευση της ευρωζώνης με φόντο την ενίσχυση του ρουβλίου και την κρίση στον βιομηχανικό τομέα της ΕΕ.

«Η Ρωσία επαναπροσανατολίζει τις εξαγωγές της στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας», συνεχίζει. Οι τιμές για τις ρωσικές εξαγωγές είναι πιο άνετες από ποτέ. Η μόνη θλιβερή ιστορία είναι η κατάρρευση των ελπίδων για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός περιφερειακού, για τα παγκόσμια πρότυπα, χρηματοοικονομικού κέντρου στη Μόσχα.

Οι εταιρείες καυσίμων και ενέργειας αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του ρωσικού χρηματιστηρίου, οι κορυφαίες εταιρείες της Ρωσίας είναι σημαντικά υποτιμημένες, έχουν μειωθεί σε τιμές σχεδόν πέντε φορές. Και στο πλαίσιο της εκροής δυτικού κεφαλαίου από το Χρηματιστήριο της Μόσχας, το ρωσικό χρηματιστήριο έχει μετατραπεί από μια λίμνη οικονομικής ελπίδας σε έναν μαραθώνιο κωπηλασίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...