Su-25
Ρωσία

Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν με τα επιθετικά ακριβείας Su-25 (Εικόνες)

Όπως ήδη θα έχετε παρατηρήσει, η Μόσχα δεν κάνει εκτεταμένη χρήση των αεροπορικών της μονάδων εναντίων της Ουκρανίας. Εκτός από την συντριπτική αριθμητική της υπεροχή, η Ρωσία διαθέτει αεροσκάφη πολύ ισχυρότερa από αυτά των αμυνόμενων. Αν και έχει αναφερθεί αρκετές φορές πως οι ουκρανικές αντιαεροπορικές άμυνες έχουν εξουδετερωθεί, βλέπουμε ακόμα υλικό που τις δείχνει εν ενεργεία, κυρίως πάνω από το Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βέβαια, η παρουσία κάποιων ρωσικών μαχητικών έχει γίνει αισθητή από την αρχή της εισβολής. Τα κυριότερα μαχητικά που ανέπτυξαν οι εισβολείς είναι τα MiG-29.

Γιατί όμως ο Πούτιν δεν στέλνει περισσότερη αεροπορική δύναμη; Πολλοί εικάζουν πως η  Μόσχα δεν επιθυμεί να ρισκάρει ούτε τα αεροπλάνα της αλλά ούτε και τους πιλότους της. Οι υποθέσεις αυτές ενισχύονται από την χρήση αρκετών ρωσικών πυραύλων έναντι ουκρανικών αεροσκαφών.

Τις τελευταίες ώρες όμως, η στρατηγική των Ρώσων φαίνεται να έχει αλλάξει. Το πρώτο κύμα της εισβολής φαίνεται πως συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς και τώρα οι τακτικές προσαρμόζονται. Οι επιθέσεις κατά αμάχων αυξήθηκαν και όλο και περισσότεροι βομβαρδισμοί καταγράφονται.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά σοβιετικά όπλα αυτού του σκοπού (άλλο ένα είναι ο ρωσικός πύραυλος Iskander), το επιθετικό Sukhoi Su-25, έχει ήδη πληγώσει αρκετούς ουκρανικούς στόχους. Το Su-25 φαίνεται να έχει αντικαταστήσει το MiG-29 ως το κυριότερο στρατιωτικό αεροσκάφος του πολέμου. 

Απώλειες Μετά Την Ρωσική Εισβολή

Βέβαια και αυτό το όπλο μετράει σημαντικές απώλειες, αφού οι Ουκρανοί πιλότοι το έχουν στοχοποιήσει ιδιαίτερα, γνωρίζοντας την ικανότητά του να βομβαρδίζει με μεγάλη ακρίβεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με λίστα η οποία αναφέρει κάθε ρωσική απώλεια επιβεβαιωμένη με φωτογραφικό υλικό, έχουν καταστραφεί τέσσερα ρωσικά Su-25 αεροσκάφη μέχρι στιγμής. Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και από τα τέσσερα Su-25 παρακάτω.

Στο άλλο στρατόπεδο τώρα, οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν χάσει τουλάχιστον δύο Su-25 επιθετικά αεροσκάφη, τα οποία καταρρίφθηκαν και καταστράφηκαν από ρωσικά πυρά. Επίσης φωτογραφίες υπάρχουν παρακάτω.

Σε ένα από τα νεότερα περιστατικά, οι Ουκρανοί κατέρριψαν ένα Su-25 και λίγο αργότερα το Mi-8 ελικόπτερο το οποίο στάλθηκε για την διάσωση του πιλότου. 

Sukhoi Su-25: Ικανό Για Επιθέσεις Ακριβείας

Το Sukhoi Su-25 (οι δυτικοί το ονομάζουν Frogfoot, δηλαδή βατραχοπόδαρο) παραμένει έως και σήμερα το βασικό αεροσκάφος επιθέσεων ξηράς της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας (αυτά είναι τα 10 πιο επικίνδυνα επιθετικά αεροσκάφη του κόσμου). Ο τύπος του αεροπλάνου είναι ανάλογος του αμερικανικού A-10, αν και έχει αναπτυχθεί σε ένα πιο εξελιγμένο επιθετικό αεροσκάφος.

Μέχρι πολύ πρόσφατα είχε γίνει γνωστό πως οι Ρώσοι επιχειρούσαν 250 Su-25 όλων των εκδόσεων. Σήμερα τα νούμερα πιθανότατα παραμένουν παρόμοια. Η αεροπορία της χώρας τα χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό σε Τσετσενία και Συρία, ενώ λόγο της απόδοσής τους κατάφεραν να πετύχουν αρκετές πωλήσεις εξαγωγής. 

Φυσικά, πολλές ήταν και οι χώρες που κράτησαν Su-25 μετά την διάλυση της σοβιετικής ένωσης το 1991. Κάποιες από αυτές είναι η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Γεωργία, το Τουρκμενιστάν και άλλες. 

Στις εξαγωγές τώρα, κάποιοι από τους ξένους πελάτες ήταν η Βουλγαρία, η Τσεχία, τα Σκόπια, η Σλοβακία, η Βόρια Κορέα, το Ιράκ και πολλοί άλλοι.

Η Νεότερη Έκδοση

Η τελευταία έκδοση του αεροσκάφους είναι η Su-25SM3 GRach, η οποία είναι μία αναβαθμισμένη εκδοχή της Su-25SM έκδοσης. Το πρώτο αεροσκάφος παραδόθηκε στην ρωσική αεροπορία το 2013. 

GALLERY

Ρωσικό αεροσκάφος 3
Ρωσικό αεροσκάφος 2
Ρωσικό αεροσκάφος 1
Ουκρανικό αεροσκάφος 2
Ουκρανικό αεροσκάφος 1
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ