Ρωσία

Ρωσία: Κρατική Δούμα και Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ψήφισαν ομόφωνα την αναγνώριση των αποσχισμένων περιοχών

Σε συνεδρίαση την Τρίτη, η Κρατική Δούμα καθώς και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο επικύρωσαν τις συνθήκες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ, που εισήγαγε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την αναγνώριση της κυριαρχίας των οποίων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Οι βουλευτές ενέκριναν τα δύο κείμενα με ομοφωνία των ψηφισάντων, δηλ. 400 "ναι" στη μία περίπτωση και 399 στην άλλη, καθώς ένας βουλευτής δεν πάτησε εγκαίρως το κουμπί.

 Παράλληλα, οι βουλευτές τροποποίησαν τους νόμους περί επικύρωσης, σύμφωνα με τους οποίους οι συνθήκες θα τεθούν σε ισχύ από τη στιγμή της δημοσίευσής τους.

Τα έγγραφα υπογράφηκαν από τον Πούτιν και τους αρχηγούς των δημοκρατιών – Denis Pushilin και Leonid Pasechnik. Σύμφωνα με τις συνθήκες, τα κείμενα των οποίων είναι πανομοιότυπα, «τα μέρη θα οικοδομήσουν τις σχέσεις τους ως φιλικά κράτη, με συνέπεια τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού της κρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, της ειρηνικής επίλυσης διαφορών», καθώς και τις αρχές της ισότητας και της μη παρέμβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κείμενα των εγγράφων αναφέρουν, ειδικότερα, ότι:

- Η προστασία των συνόρων των δημοκρατιών θα πραγματοποιηθεί από κοινού από τα μέρη,

- Οι συμφωνίες προβλέπουν την προστασία της εθνοτικής, γλωσσικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας των εθνικών μειονοτήτων,

- Οι συμφωνίες συνάπτονται για 10 έτη με αυτόματη παράταση,

- Οι συμφωνίες προβλέπουν το δικαίωμα κατασκευής και χρήσης στρατιωτικών βάσεων στα εδάφη τους,

- Η επικύρωση των συνθηκών δεν θα απαιτήσει πρόσθετες πιστώσεις από τον προϋπολογισμό,

- Η Ρωσία, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ θα συμβουλεύονται σε περίπτωση που η μία πλευρά φοβάται για κοινή άμυνα,

- Οι δημοκρατίες των Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ θα συνάψουν χωριστές συμφωνίες με τη Ρωσία για τη διπλή ιθαγένεια,

- Η Ρωσία θα λάβει μέτρα για τη στήριξη των τραπεζικών συστημάτων των δημοκρατιών των Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, με βάση το γεγονός ότι το νόμισμα πληρωμών εκεί είναι το ρούβλι,

- Οι δημοκρατίες των Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ θα λάβουν μέτρα για την ενοποίηση της αστικής, φορολογικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Οι δεκαετείς συνθήκες ανανεώνονται αυτόματα για πρόσθετες πενταετείς περιόδους, εκτός εάν ένα από τα μέρη ενημερώσει πως αποσύρεται, αναφέρεται στα έγγραφα
 

Αντιδρά ο Λαβρόφ

Το δικαίωμα στην κυριαρχία θα πρέπει να τηρείται μόνο στα κράτη που αντιπροσωπεύουν ολόκληρο τον λαό που ζει στην επικράτειά τους, η Ουκρανία δεν είναι ένα από αυτά από το 2014, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Interfax.

«Αν μιλάμε για την αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, τότε ένα από τα βασικά έγγραφα που όλοι οι νομικοί θεωρούν ως βάση για την ερμηνεία του Χάρτη του ΟΗΕ είναι η διακήρυξη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου σχετικά με τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών. Αυτή η διακήρυξη δεν αμφισβητήθηκε ποτέ πουθενά», είπε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ