Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Πόλεμος παραπληροφόρησης και ρεσάλτο μυστικών υπηρεσιών! Ποιος κατηγορεί την Μόσχα για ψευδή μηνύματα (Βίντεο)

Σε προηγούμενο άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σημείωσε πως στους χώρους διασποράς μεταφέρονται 100 βαλλιστικοί πύραυλοι«Yars» με εφιαλτικά σενάρια..

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η «Ενωμένη Ρωσία» ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στο Ντονμπάς. Στο Ντόνετσκ μιλούν για την επείγουσα ανάγκη αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου για προστασία από ουκρανικά drones. Όμως τίθεται το ερώτημα: πόσο εφικτή είναι μια τέτοια βοήθεια, δεδομένου ότι η Ρωσία παραμένει χώρα-εγγυητής των συμφωνιών του Μινσκ. Τι είδους υποστήριξη μπορεί να παράσχει η Μόσχα στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ;

Την Τετάρτη, το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» απηύθυνε έκκληση στις αρχές της χώρας ζητώντας να ξεκινήσει η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (DNR και LNR). Όπως είπε ο Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, επικεφαλής της παράταξης της Ενωμένης Ρωσίας στη Δούμα, το κόμμα «κατάλαβε ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους ανθρώπους στο έλεος του καθεστώτος του Κιέβου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνουμε έκκληση στην ηγεσία της χώρας μας να παράσχει βοήθεια στις δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ με τη μορφή προμηθειών στρατιωτικών υλικών που καθίστανται απαραίτητα για την αποτροπή της επιθετικότητας, καθώς και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών», είπε ο Βασίλιεφ.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής του Γενικού Συμβουλίου της Ενωμένης Ρωσίας, Αντρέι Τουρτσάκ, έκανε παρόμοια έκκληση. «Η Ρωσία θα πρέπει να παράσχει στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ την απαραίτητη βοήθεια με τη μορφή προμήθειας ορισμένων τύπων όπλων για να αυξήσουν την αμυντική τους ικανότητα και να αποτρέψουν τη στρατιωτική επιθετικότητα που σαφώς προετοιμάζεται από το Κίεβο».

Αξιωματούχοι του κόμματος, πρόσθεσε ο Τουρτσάκ, παρακολουθούν με ανησυχία τις δυτικές χώρες να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία σε μεγάλη κλίμακα. Ανέφερε ως παράδειγμα πτήσεις με όπλα για την Ουκρανία από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ταυτόχρονα, ο αριθμός των βομβαρδισμών στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ έχει αυξηθεί πολλές φορές, άμαχοι πεθαίνουν και αυτή τη στιγμή, δυτικοί έφοροι ωθούν την ουκρανική χούντα σε μια άμεση εισβολή στο Ντονμπάς», είπε ο υπουργός στο Γενικό Συμβούλιο της «Ενωμένη Ρωσία».

Από νομική άποψη, η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας μπορεί να ερμηνευθεί ως αποχώρηση της Ρωσίας από τις συμφωνίες του Μινσκ, των οποίων είναι εγγυητής, σημείωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλεξέι Λεόνκοφ σε σχόλιο στην εφημερίδα VZGLYAD.

«Εάν η Ρωσία αρχίσει τώρα να στέλνει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ντονμπάς, παύει να είναι συμβαλλόμενο μέρος στις διαπραγματεύσεις και ενεργεί ως κράτος που υποστηρίζει ένα από τα μέρη στη σύγκρουση», τόνισε ο ίδιος. Σημείωσε ότι ένας από τους δυτικούς εγγυητές του "Μινσκ" - η Γερμανία - επιδιώκει να αποφύγει τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία. Είναι σημαντικό ότι το Βερολίνο απαγόρευσε στην Εσθονία να μεταφέρει στην Ουκρανία ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30 γερμανικής κατασκευής, τα οποία στην πραγματικότητα μισθώνονται από τους Εσθονούς, υπενθύμισε ο Λεόνκοφ.

https://www.youtube.com/watch?v=26DPcG7zAAA&ab_channel=%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%81-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B0%D0%A3%D0%9D%D0%9C%D0%94%D0%9D%D0%A0

Όπως και να έχει, το Ντόνετσκ αναμενόμενα καλωσόρισε τη θέση που εξέφρασε η παράταξη Ενωμένη Ρωσία και ο επικεφαλής του Γενικού Συμβουλίου της.

«Στο DPR και το LPR, ως ισοτιμία, για κάθε αεροσκάφος που φθάνει στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Μεγάλη Βρετανία, πρέπει να παραδοθεί ένα κλιμάκιο όπλων», τόνισε. Ο Μπερντιτσέφσκι εξήγησε: «Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου (EW) για να μπλοκάρουν τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ρίχνουν περιοδικά αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στις οχυρώσεις μας, στους στρατιώτες μας στα χαρακώματα. Με φόντο τις άνευ προηγουμένου παραδόσεις φονικών όπλων, την αποστολή εκπαιδευτών και στρατιωτικού προσωπικού από τις δυτικές χώρες στην Ουκρανία, που οδηγεί μόνο σε κλιμάκωση, μια τέτοια απόφαση της Ρωσίας θα ήταν ένα λογικό βήμα, με βάση τις αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας που ζουν στο Ντονμπάς και μια σαφής αποσταθεροποίηση της κατάστασης στα σύνορά τους», δήλωσε ο επικεφαλής της ΛΔΔ, Ντένις Πουσίλιν. Εάν η Μόσχα αποφασίσει για τις παραδόσεις, αυτό θα αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες των δημοκρατιών - δεδομένου ότι οι υπερασπιστές τους αντιμετωπίζουν τους πιο πρόσφατους τύπους όπλων, σύμφωνα με μήνυμα στον επίσημο ιστότοπο του αρχηγού της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας.

«Η Ρωσία μπορεί, ακόμη και χωρίς να προμηθεύει όπλα, να κάνει κάτι για τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς», είπε ο Λεονκόφ. «Για παράδειγμα, να οργανώσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από πάνω τους. Στις περιοχές Ροστόφ και Βορόνεζ, για παράδειγμα, την προμήθεια συστοιχιών S-400. Έτσι, όΝτόνετσκ και Λουγκάνσκ είναι εντελώς αποκλεισμένα, ακόμη και το μεγαλύτερο μέρος της γραμμής επαφής, καθώς και το έδαφος πέρα από αυτό για εκατοντάδες χιλιόμετρα. Δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο αποκλείουμε τη χρήση της αεροπορίας από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των drones».

«Όσον αφορά τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW), υπήρξαν αναφορές ότι κατασκευάστηκαν στην επικράτεια του Ντονμπάς», επισημαίνεται. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2019, η πύλη Voyennoye Obozreniye, επικαλούμενη τον Τύπο της DPR, ανέφερε ότι το 1ο και το 2ο σώμα στρατού των λαϊκών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ έλαβαν τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου Chameleon που κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο του Ντόνετσκ, Topaz.

Η δημοκρατία διέψευσε τις πληροφορίες της ουκρανικής πλευράς ότι το εργοστάσιο που παρήγαγε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου "Kolchuga", "Kolchuga-M" και συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών (REP), επιβεβαιώνοντας πως ανέστειλε τις εργασίες του το 2015. Ωστόσο, αναφέρεται ότι την περίοδο από το 2015 έως το 2019, το Topaz ανέπτυξε και παρέδωσε στη λαϊκή πολιτοφυλακή συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών Chameleon, Terrikon M2N και Triton.

«Υπήρξαν ακόμη και προηγούμενα όταν αρκετά ουκρανικά drones τύπου ελικοπτέρου προσγειώθηκαν στο έδαφος του Ντονμπάς με τη βοήθεια ενός συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου. Είναι ξεκάθαρο ότι απλώς εξασκούνται. Εάν αρχίσουν να επιχειρούν σοβαρά, τότε αυτό θα γίνει ένα απτό εμπόδιο στα ισχυρά UAV των ουκρανικών στρατευμάτων», είπε ο Λεόνκοφ.

«Η Ρωσία έστειλε ψευδή μηνύματα ότι θα βομβαρδίσει την Ουκρανία»

Η βρετανική εφημερίδα The Sun, η οποία έγραψε πρόσφατα για «επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ότι «η Ρωσία προκάλεσε πανικό στέλνοντας ψευδή στοιχεία ότι τα πολεμικά της αεροσκάφη απογειώνονταν για να επιτεθούν στην Ουκρανία».

«Οι υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθέτησαν repeater ραντάρ στρατιωτικών μαχητικών σε φορτηγά και οχήματα που κινούνται μέσω αεροπορικών βάσεων για να δημιουργήσουν συναγερμό», ανέφερε η εφημερίδα .

«Αυτός ο ελιγμός οδήγησε τους δυτικούς παρατηρητές να πιστέψουν ότι ένας τεράστιος αριθμός αεροπλάνων ταξιδεύουν για να απογειωθούν και να χτυπήσουν την Ουκρανία». Η εξαπάτηση, υποστηρίζει η εφημερίδα, οδήγησε «σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων, ωθώντας τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς ηγέτες να ξεκινήσουν μια κοινή επίδειξη στρατιωτικής δύναμης την επόμενη μέρα».

«Ο πανούργος Πούτιν πιστεύεται ότι ενθαρρύνει το κροτάλισμα των δυτικών δυνάμεων για να τον αφήσουν να υποθέσει ότι είναι οι επιτιθέμενοι και να του δώσουν μια δικαιολογία για να εισβάλει».

Η Sun ισχυρίζεται ότι οι φόβοι για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο εντάθηκαν χθες καθώς «περισσότερα στρατεύματα, όπλα και πύραυλοι συνέχισαν να ρέουν στο συμμαχικό κράτος του Πούτιν, τη Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας».

Εφόσον το περιστατικό αποδειχθεί αληθές, πρόκειται για ψυχολογικές επιχειρήσεις της Μόσχας που επιχειρεί την εξουθένωση και αποθάρρυνση του εχθρού. Ωστόσο, στο επίμαχο δημοσίευμα δεν παρουσιάζονται αποδείξεις, ούτε επικαλούνται έγκυρες πηγές για να επιβεβαιώσουν το γεγονός.

Δυτικές μυστικές υπηρεσίες: «Οι Ρώσοι συνεχίζουν να στέλνουν στρατεύματα στην Ουκρανία»

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποθέτουν ότι έως και 120.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, με τα διαθέσιμα δεδομένα να υποδεικνύουν ότι η ρωσική ανάπτυξη θα συνεχιστεί.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, η Ρωσία συνέχισε πρόσφατα την ανάπτυξη στρατευμάτων της στα σύνορα με την Ουκρανία με ταχείς ρυθμούς. Μπορεί να υποτεθεί ότι υπάρχουν τώρα 112.000 έως 120.000 στρατιώτες στην περιοχή», δήλωσε ανώτερος εκπρόσωπος των υπηρεσιών πληροφοριών από το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου. Αυτό δεν περιλαμβάνει τις ένοπλες δυνάμεις των αυτονομιστών που ελέγχονται από τη Ρωσία στο Ντονμπάς. Υπολογίζονται σε περίπου 35.000».

Ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δεν θέλησε να σχολιάσει συγκεκριμένα το ερώτημα πόσοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε πορεία για τοποθέτηση στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Ωστόσο, τόνισε ότι «η δύναμη των ρωσικών στρατευμάτων στη συνοριακή περιοχή με την Ουκρανία θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά και πάλι τις επόμενες εβδομάδες. Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η στρατιωτική συγκέντρωση θα συνεχιστεί», είπε.

Συγκεκριμένα, θεωρείται πιθανό ότι ο αριθμός των ομάδων τακτικών ταγμάτων (BTG), που σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 60, θα συνεχίσει να αυξάνεται. Έτσι ονομάζονται οι εξαιρετικά ευέλικτες και γρήγορες μονάδες μάχης με 600 έως 1.000 στρατιώτες. Τα κράτη του ΝΑΤΟ και πολλές άλλες χώρες επικρίνουν την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία εδώ και εβδομάδες, με τους αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών να φοβούνται μια ρωσική εισβολή στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, θεωρείται επίσης κατανοητό ότι η στρατιωτική ανάπτυξη έχει ως στόχο πρωτίστως να αποτελέσει μέσο άσκησης πίεσης στα κράτη του ΝΑΤΟ, ώστε να αποδεχτούν τις ρωσικές προτάσεις για νέες συμφωνίες ασφαλείας.

Η Μόσχα θέλει το ΝΑΤΟ να αποκλείσει την είσοδο μετα-σοβιετικών χωρών, όπως η Ουκρανία, στη Συμμαχία και να ξεκινήσει την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων από τα κράτη στα δυτικά σύνορά της.

«Δεν θα μιλούσα για αποκλιμάκωση αυτή τη στιγμή», είπε ο ανταποκριτής του ZDF, Άξελ Στορμ, σχετικά με το καθεστώς της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...