Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

"Κροταλίζει" η πολεμική μηχανή της Μόσχας: Αναπτύσσεται από Λευκορωσία μέχρι Τατζικιστάν (Βίντεο)

Η συσσώρευση δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας δεν μένει απαρατήρητη από τη Ρωσία, δήλωσε ο νέος πρεσβευτής της Ρωσίας στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόφ, προμηνύοντας σχετική απάντηση της Μόσχας στη Δύση, σε μια περίοδο που η ρωσική στρατιωτική μηχανή έχει πάρει φωτιά σε πολλά γεωγραφικά μήκη και πλάτη στρατηγικού ενδιαφέροντος.

"Βλέπουμε ότι η συγκέντρωση προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ κυριολεκτικά στο κατώφλι μας συνεχίζεται αδιάκοπα. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης μεταναστευτικής κρίσης, πρόσθετες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου βαρέος οπλισμού, αναπτύχθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Φυσικά, το γεγονός αυτό δεν έμεινε απαρατήρητο", είπε ο Γκριζλόφ σε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είμαστε πολύ διεξοδικοί στην προσέγγισή μας σε θέματα ασφάλειας των συνόρων. Οι κοινές περιπολίες Ρωσίας-Λευκορωσίας στα εναέρια σύνορα του κράτους της Ένωσης (Ρωσίας-Λευκορωσίας) διεξάγονται σε τακτική βάση, μεταξύ άλλων με τη χρήση στρατηγικών βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας Tu-22M3, μαχητικών αεροσκαφών Su-30 και ούτω καθεξής", συνέχισε ο Ρώσος πρέσβης.

Ο Γκριζλόφ επεσήμανε ότι η νέα έκδοση του στρατιωτικού δόγματος του κράτους της Ένωσης εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

"Η νέα έκδοση λαμβάνει υπόψη όλους τους γεωπολιτικούς και στρατηγικούς παράγοντες της σημερινής εποχής", είπε, προσθέτοντας ότι το έγγραφο εξετάζει επίσης "διάφορες στρατιωτικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων νέων: έγχρωμες επαναστάσεις, υποκίνηση εσωτερικής αναταραχής με τη χρήση ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, ψηφιακές τεχνολογίες και εξτρεμιστικά στοιχεία".

"Τα ερωτήματα σχετικά με τις στρατιωτικές βάσεις, τα κέντρα εκπαίδευσης, την ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας, την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας και ούτω καθεξής θα πρέπει να εξετάζονται σύμφωνα με το προαναφερθέν στρατιωτικό δόγμα".

Σε αυτό το κλίμα και καθώς η Ρωσία αναπτύσσεται από την Ευρασία και τη Βαλτική μέχι τη Λατινική Αμερική, η Μόσχα έχει μετατοπίσει χιλιάδες στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού σε στρατηγικά σημεία, προχωρώντας σε μία παγκόσμια επίδειξη της πολεμικής της μηχανής.

Εκκενώνουν την Ουκρανία οι Ρώσοι διπλωμάτες;

Μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία, η Ρωσία άρχισε να εκκενώνει υπαλλήλους της πρεσβείας και των προξενείων της στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Στις 5 Ιανουαρίου, 18 άτομα -κυρίως παιδιά και σύζυγοι Ρώσων διπλωματών που εργάζονται στην Ουκρανία- επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για το 15ωρο ταξίδι για το σπίτι στη Μόσχα, γράφει η αμερικάνικη εφημερίδα.

Σύμφωνα με πηγή της SBU, τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι 30 άτομα από το Κίεβο και το προξενείο στο Lvov θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η Ουάσιγκτον γνώριζε την επικείμενη εκκένωση.

"Είχαμε πληροφορίες που έδειχναν ότι η ρωσική κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εκκενώσει τα μέλη των οικογενειών τους από τη ρωσική πρεσβεία στην Ουκρανία στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως αναφέρει η RIA Novosti, διέψευσε τις πληροφορίες για εκκένωση μέρους του προσωπικού. Είπαν ότι η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο λειτουργεί κανονικά.

Στο μεταξύ αύριο, 19 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν  θα φτάσει στο Κίεβο για επίσημη επίσκεψη. Η ατζέντα των μελλοντικών διαπραγματεύσεων είναι ακόμη άγνωστη. Δεν είναι ωστόσο δύσκολο να υποθέσουμε ότι, πρώτα απ 'όλα, τα ζητήματα ασφάλειας της Ουκρανίας θα συζητηθούν σε σχέση με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, τα μέτρα περιορισμού, την παροχή πρόσθετης βοήθειας και όπλων, καθώς και πιθανές κυρώσεις σε αυτή την περίπτωση μιας μαζικής ρωσικής εισβολής.

Ρωσικά αποβατικά πλοία εγκαταλείπουν τη Βαλτική - Τελικός προορισμός η Ουκρανία;

Τρία αμφίβια πολεμικά πλοία του Ρωσικού Ναυτικού αναχώρησαν από τη Βαλτική Θάλασσα και κατευθύνθηκαν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται με αφορμή τη συγκέντρωση στρατευμάτων και εξοπλισμού της Μόσχας γύρω από τα σύνορά της με την Ουκρανία και την ενίσχυση των νατοϊκών δυνάμεων στο κατώφλι της Ρωσίας.

Ένας χωριστός στολίσκος τριών ρωσικών αποβατικών πλοίων ήταν προηγουμένως η αιτία πρόσφατου συναγερμού στη Σουηδία, η οποία έστειλε πρόσθετες δυνάμεις στο νησί Γκότλαντ, στη Βαλτική, ως απάντηση στην αυξημένη ρωσική θαλάσσια δραστηριότητα στην περιοχή.

Το τρίο των σκαφών που έφυγαν από τη Βαλτική και κατευθύνθηκαν προς έναν άγνωστο προορισμό περιλαμβάνει αμφίβια πολεμικά πλοία κλάσης Ropucha Project 775, το Κορόλεφ, το Μινσκ και το Καλίνινγκραντ.

Αναχώρησαν από το λιμάνι του Baltyysk στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στις 15 Ιανουαρίου και χθες πέρασαν από τη Μεγάλη Ζώνη, το μεγαλύτερο από τα στενά που συνδέουν τη Βαλτική με το στενό Κάτεγατ που οδηγεί στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ενώ οι ναυτικές διελεύσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν αποβατικά πλοία, από και προς το Καλίνινγκραντ δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες, Σουηδοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι το τρέχον επίπεδο δραστηριότητας είναι ασυνήθιστα υψηλό.

https://twitter.com/WarshipCam/status/1483066530954989576?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1483066530954989576%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F43902%2Frussian-landing-ships-leave-baltic-sea-raising-concerns-that-ukraine-may-be-their-final-destination

Αποβατικό πλοίο κλάσης Ropucha του Βόρειου Στόλου σε δράση κατά τη διάρκεια προηγούμενης άσκησης:

Φαίνεται ότι δυτικά μέσα επιτήρησης ναυτικής και εναέριας δραστηριότητας παρακολουθούσαν τη ρωσική παρουσία στη Βαλτική. Ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ P-8A εντοπίστηκε χθες στις ακτές της Δανίας, πάνω από τη Βαλτική, ενώ ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας S 100D Argus δραστηριοποιείται επίσης στην περιοχή από χθες, σύμφωνα με τα εν λόγω δεδομένα.

https://twitter.com/CSM_INT/status/1483045223630573568?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1483045223630573568%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F43902%2Frussian-landing-ships-leave-baltic-sea-raising-concerns-that-ukraine-may-be-their-final-destination

Η διέλευση των τριών ρωσικών αποβατικών του στόλου της Βαλτικής αφήνει πίσω δύο σκάφη του Βόρειου Στόλου της ίδιας κατηγορίας, τα Olenegorskiy Gornyak και Georgiy Pobedonosets. Αυτά τα πλοία συνοδεύτηκαν στο σημείο από το αποβατικό πλοίο κατηγορίας Project 11711 Ivan Gren Pyotr Morgunov την περασμένη εβδομάδα.

Κάθε πλοίο κλάσης Ropucha μπορεί να μεταφέρει έως και 10 άρματα μάχης, 340 στρατιώτες και 550 τόνους φορτίου ή ισοδύναμα φορτία. Η πιο σύγχρονη κατηγορία Ivan Gren μπορεί να μεταφέρει έως και 13 άρματα μάχης και περίπου 300 στρατιώτες. Δεν είναι σαφές το τί φορτίο μεταφέρουν τα πλοία αυτήν τη στιγμή.

Εκτός από τη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στη Βαλτική, η Σουηδία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση ασφάλειας σε άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία, όπου η Δύση ανησυχεί ιδιαίτερα πως η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια πιθανή νέα εισβολή στη γείτονά της, όπως αναφέραμε και χθες στο Πενταπόσταγμα.

Η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι η Βρετανία θα ενισχύσει την Ουκρανία με περισσότερα αμυντικά όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση ενάντια στη ρωσική εισβολή, ενώ τόνισε ότι υπάρχει "πραγματική ανησυχία' για το μέγεθος της ρωσικής ισχύος στα ουκρανικά σύνορα.

Προειδοποίησε ότι το επίπεδο ετοιμότητας της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποσταθεροποιητική ατμόσφαιρα στην καλύτερη περίπτωση και σε σύγκρουση στη χειρότερη, προσθέτοντας ότι θα δοθεί νέα υποστήριξη στην Ουκρανία "υπό το φως της ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς της Μόσχας".

"Λάβαμε την απόφαση να προμηθεύσουμε στην Ουκρανία με ελαφρά συστήματα αντιαρματικής άμυνας. Ένας μικρός αριθμός βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού θα πραγματοποιήσει για εκπαίδευση πρώιμου σταδίου ως μέρος της Επιχείρησης Orbital πριν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο Γουάλας.

"Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της και ότι αυτό το νέο πακέτο βοήθειας θα αυξήσει περαιτέρω την ικανότητά της να το πράξει. Δεν αποτελούν απειλή, θα χρησιμοποιηθούν για αυτοάμυνα", είπε.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι εάν η Ρωσία προχωρήσει σε οποιαδήποτε "αποσταθεροποιητική ενέργεια" στην Ουκρανία, θα βρεθεί αντιμέτωπη  με "ένα πακέτο διεθνών κυρώσεων έτοιμο να τεθεί σε ισχύ".

Σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε παραβίαση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως "εισβολή", "φοβάμαι ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές".

"Εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα επικρατήσει η διπλωματία. Εναπόκειται στον Πρόεδρο Πούτιν να επιλέξει διπλωματία και διάλογο ή σύγκρουση και τις συνέπειές της", κατέληξε, ενώ κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου, στο Λονδίνο για να "συζητήσουν θέματα αμοιβαίων ανησυχιών για την ασφάλεια".

Allied Resolve-2022: Κροταλίζουν τα όπλα Ρωσίας-Λευκορωσίας

Όπως από χθες είχαμε γράψει, o ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε πως η Ρωσία και η Λευκορωσία θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τον Φεβρουάριο, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης για την Ουκρανία. 

Η Ρωσία έχει ανησυχήσει τη Δύση και το Κίεβο συγκεντρώνοντας δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ενισχύοντας φόβους ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη χώρα. Η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο. Η Λευκορωσία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας.

Οι κοινές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας "Allied Resolve-2022" θα διεξαχθούν από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας Πάβελ Μουραβέικο δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστικός έλεγχος των δυνάμεων και των μέσων αντίδρασης του κράτους της Ένωσης μαζί με τη Ρωσία. Στο τελικό στάδιο της επιχείρησης θα διεξαχθούν οι ασκήσεις Λευκορωσίας-Ρωσίας "Allied Resolve-2022".

Πάνω από 2.000 στρατιώτες σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη βορειοδυτική Ρωσία

Επιπλέον, πάνω από 2.000 στρατιώτες της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας συμμετέχουν σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Λένινγκραντ στα βορειοδυτικά της Ρωσίας, ανέφερε την Τρίτη το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας.

"Τα πρακτικά μέτρα βρίσκονται σε εξέλιξη στα πεδία εκπαίδευσης συνδυασμένων όπλων Kirillovsky και Luzhsky. Το προσωπικό μηχανοκίνητων μονάδων πεζικού, αρμάτων μάχης και αναγνώρισης ενισχύει τις δεξιότητες χειρισμού τεθωρακισμένων T-72B3 και των όπλων τους", ανέφερε το γραφείο Τύπου σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο των ασκήσεων, τα στρατεύματα θα επιχειρήσουν επίσης με αυτόματους εκτοξευτές χειροβομβίδων AGS-17, χειροβομβίδες αντιαρματικών RPG-7V, επιθετικά τυφέκια AK-74M και τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή SVD-M, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τα στρατεύματα θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην κρυφή κίνηση και στο χτύπημα στόχων χρησιμοποιώντας όργανα παρατήρησης και σκοπευτικά, στον προσδιορισμό της απόστασης από τον στόχο, στην προσαρμογή του πυρός και στην αξιοποίηση της σημερινής εμπειρίας των τοπικών στρατιωτικών συγκρούσεων, ανέφερε το γραφείο Τύπου.

Οι προγραμματισμένες ασκήσεις πραγματοποιούνται ως μέρος της χειμερινής εκπαιδευτικής περιόδου της Περιφέρειας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ρωσικά μηχανοκίνητα στρατεύματα και στο Τατζικιστάν

Περίπου 1.000 άτομα προσωπικό μηχανοκίνητων μονάδων της 201ης στρατιωτικής βάσης της Ρωσίας στο Τατζικιστάν ξεκίνησαν ασκήσεις σε πεδία εκπαίδευσης στη χώρα της Κεντρικής Ασίας για να εξασκηθούν σε αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, ανέφερε την Τρίτη το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

"Οι τακτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων των μηχανοκίνητων μονάδων πεζικού της 201ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης ξεκίνησαν στα ορεινά πεδία εκπαίδευσης Lyaur και Sambuli. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το προσωπικό θα εξασκηθεί σε αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας συστήματα αναγνώρισης/κρούσης και πυρός με την υποστήριξη του πυροβολικού και της αεροπορίας στρατού", ανέφερε το γραφείο Τύπου σε ανακοίνωσή του.

"Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τα στρατεύματα θα κάνουν χρήση πραγματικών πυρών όλων των τύπων φορητών όπλων, εκτοξευτών χειροβομβίδων και πυροβόλων οχημάτων μάχης εναντίον των στόχων που προσομοιώνουν τον εχθρικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Διάφοροι στατικοί και δυναμικοί στόχοι έχουν εγκατασταθεί στα πεδία εκπαίδευσης για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον κοντά στον πραγματικό πόλεμο", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η 201η στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση της Ρωσίας εκτός των συνόρων της. Η στρατιωτική βάση βρίσκεται στις πόλεις Dushanbe και Bokhtar και στο δυναμικό της περιλαμβάνει μηχανοκίνητα τυφέκια, τεθωρακισμένα, πυροβολικό και μονάδες αναγνώρισης, δυνάμεις αεράμυνας, καθώς και τμήμα ραδιενεργού, βιολογικού και χημικού πολέμου.

Mια συμφωνία που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2012, εξασφαλίζει ότι η ​​στρατιωτική βάση της Ρωσίας στο Τατζικιστάν θα παραμείνει πλήρως επιχειρησιακή μέχρι το 2042.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ