Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικός ανταρτοπόλεμος σε πολλά μέτωπα! Κρυφός άσσος οι σχέσεις με την Ρωσία στις ορέξεις ΗΠΑ & ΝΑΤΟ

“Ο κόσμος το έχει τούμπανο” και εκεί στο ΝΑΤΟ, “κρυφό καμάρι”, σε σχέση με τον ρόλο που διαδραματίζει το καθεστώς Ερντογάν, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα πολλά μυστικά οφέλη από ΗΠΑ-Ρωσία.   

“Η Τουρκία μπορεί να είναι επωφελής εταίρος για τη Ρωσία τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Υπερκαυκασία, υποστηρίζοντας την ασφάλεια και περιορίζοντας την απειλή από τη Δύση”.

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος σύμβουλος και καθηγητής Saleh Yilmaz σε συνέντευξή του στο PolitExpert, εξηγώντας τη θέση της Άγκυρας στα πιο “καυτά” ζητήματα στις δύσκολες σχέσεις των δύο χωρών, μόνο που δεν έπεισε κανέναν Ρώσο για την αλήθεια των τουρκικών προθέσεων.

Η ρωσική πλευρά σημείωσε ότι πρόσφατα, η Άγκυρα φιλοξένησε ένα φόρουμ των Τάταρων της Κριμαίας, στο οποίο έγινε έκκληση να ανοίξει γραφείο τουρκικής αντιπροσωπείας στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι αντιδράσεις εντός Ρωσίας ήταν ποικίλες. Κάποιοι πίστεψαν ότι για χάρη των συμφερόντων της, η Άγκυρα θα ήταν έτοιμη να επανεξετάσει τη θέση της και να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική επαρχία.

Άλλοι τόνισαν πώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διαβεβαιώσει τους πάντες, για την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και δημοσιοποίησαν τουρκικό χάρτη, στον οποίο πολλές περιοχές της Ρωσίας είναι βαμμένες με τα χρώματα της τουρκικής σημαίας.

Ο Πρόεδρος του Ρωσικού Ινστιτούτου Ερευνών στην Άγκυρα, καθηγητής Saleh Yilmaz, είπε στον ανταποκριτή του PolitExpert Khayal Muazzin τι πρέπει να περιμένει η Ρωσία από την Τουρκία και πώς αξιολογεί τις διφορούμενες ενέργειες της Άγκυρας.

Ερωτ: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φωτογραφήθηκε πρόσφατα με έναν χάρτη που παρουσίαζε τις τουρκόφωνες χώρες, στον οποίο περιλαμβανόντουσαν 20 επαρχίες της Ρωσίας. Γιατί το έκανε;

Απάντηση : “Πιστεύω ότι ο χάρτης παρερμηνεύτηκε και παρεξηγήθηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ. Αυτό δεν σημαίνει επουδενί  ότι η Τουρκία σκοπεύει να εδραιώσει την ισχύ της στα εδάφη που υποδεικνύονται στον χάρτη. Δείχνει τους τόπους διαμονής των τουρκόφωνων λαών για να μάθει η επόμενη γενιά πού είναι οι ρίζες τους.

Τα δυτικά ΜΜΕ συχνά παρουσιάζουν την Τουρκία ως επιτιθέμενο για να δημιουργήσουν διχόνοια στις σχέσεις μας. Αλλά εάν οι κυβερνήσεις μας θέλουν να ακολουθήσουν μια κοινή πολιτιστική προσέγγιση με τους Τουρκόφωνους  λαούς που ζουν στη Ρωσία, αυτό θα συμφωνηθεί από Ρώσους και Τούρκους αξιωματούχους"

Απόσπασμα της συνέντευξης του Τούρκου συμβούλου

Ερωτ: Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις;

Απάντηση : Νομίζω ότι η Μόσχα θα κάνει σύντομα σημαντικά βήματα για την επίλυση του προβλήματος μεταξύ Μπακού και Ερεβάν. Εάν επιλυθεί η κρίση στην Υπερκαυκασία, αυτό θα ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας στην περιοχή.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο πρόβλημα. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα. Πριν από ένα χρόνο, η Αμερική συνειδητοποίησε ότι η Ουκρανία μόνη της δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας, και έκανε ένα διάλειμμα για να αναπτύξει ένα σχέδιο απομόνωσης της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Τουρκία εκλαμβάνεται ως πρόβλημα για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Νομίζουν( ΗΠΑ) ότι αν καταφέρουν να ανατρέψουν τον Ερντογάν, η νέα κυβέρνηση θα σταθεί απέναντι στη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μεσόγειο και στη Συρία. Ο Ερντογάν όμως δεν θα κινηθεί εναντίον της Μόσχας.

ΕΡΩΤ: Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε μια σύνοδος κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, όπου γεννήθηκε ο Οργανισμός Τουρκόφωνων Κρατών. Πολλοί άρχισαν να λένε ότι αυτή είναι η ραχοκοκαλιά του μελλοντικού μεγάλου Τουράν. Τι σχέδια έχει ο Ερντογάν και αν αυτά απειλούν τα συμφέροντα της Ρωσίας;

Απάντηση: “Αυτή η οργάνωση χρειάζεται για να μπορούν τα τουρκόφωνα κράτη να αλληλοϋποστηρίζονται. Δεν είναι πολιτική ένωση. Πρωταρχικοί στόχοι της είναι, η ανάπτυξη της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Στην ουσία μοιάζει με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν παρόμοιες συμμαχίες.

Αυτή η οργάνωση δεν πρόκειται να απειλήσει τη Ρωσία. Μάλλον, αντίθετα, μπορεί να είναι χρήσιμη, ειδικά όταν η Κίνα αρχίσει να “χτίζει” την επιρροή της στην Κεντρική Ασία, αφού θα δημιουργήσουμε  μια ισορροπία στις σχέσεις μας.

Η Ρωσία σχημάτισε την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση με κοινή βιομηχανική οικονομική ζώνη. Οι τουρκόφωνες χώρες θέλουν επίσης να δημιουργήσουν μια τέτοια ζώνη.

Η Τουρκία σχεδιάζει να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ευρώπη και τη Δύση στην οικονομία της, επομένως ενοποιεί τις τουρκόφωνες χώρες για την ανάπτυξή τους.

Εάν η Ρωσία και η Τουρκία συνεχίσουν στο ίδιο πνεύμα, η Κεντρική Ασία μπορεί επίσης να ενταχθεί στην ευρασιατική κουλτούρα. Αυτό θα ενισχύσει τη Ρωσία.

Όσο για το θέμα του Τουράν, μου φαίνεται ότι στον 21ο αιώνα αυτή είναι μια μη ρεαλιστική ιδέα. Η Ρωσία δεν χρειάζεται να ανησυχεί για αυτό.

Οι οικονομικές ευκαιρίες των χωρών στον παγκόσμιο σύστημα  αυξάνονται και η ενοποιημένη διαχείριση τους σε ένα σύστημα είναι αδύνατη. Αυτό είναι ένα σύστημα που δεν θα λειτουργήσει.

Ερωτ: Ρωσία και Τουρκία ανακοίνωσαν την κοινή παραγωγή όπλων, συμπεριλαμβανομένων των S-400 και μαχητικών αεροσκαφών.Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι θα του γυρίσει μπούμερανγκ από τη Δύση. Γιατί το κάνει αυτό;

Απάντηση: Αυτό είναι σημαντικό από πολιτική άποψη. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να ανατρέψουν τον Ερντογάν. Μια παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2014, όταν το δολάριο αυξήθηκε και το ρούβλι αποδυναμώθηκε.

Υπήρχε επίσης χρηματοδότηση σε εσωτερικές οργανώσεις που ξεσήκωσαν τον κόσμο σε διαμαρτυρίες. Η κυρίαρχη δύναμη της Τουρκίας( Ντερίμ Ντοβλέτ)  το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και με κάθε μέσο ξεκαθαρίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν σκοπεύει να παραδοθεί.

Η Τουρκία έχει πρόγραμμα στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας με τη Ρωσία μέχρι το 2030, όπου ένα από τα σημαντικά σημεία είναι η ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Δεν νομίζω όμως, ότι η Τουρκία θα αποκτήσει κάτι άλλο από τη Ρωσία εκτός από τους S-400, αλλά είναι πιθανό να δημιουργηθεί κοινή παραγωγή όπλων. Η Τουρκία ενδιαφέρεται περισσότερο για την τεχνολογία και επικεντρώνεται στη δική της στρατιωτική  βιομηχανία.

Ερωτ: Η Τουρκία συνεργάζεται στον στρατιωτικό τομέα και με την Ουκρανία, εκνευρίζοντας έτσι τη Ρωσία. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Άγκυρα υποστηρίζοντας το Κίεβο;

Απάντηση: Καταρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν αντιτίθεται στη Ρωσία. Ναι, πουλήσαμε τα drones μας στην Ουκρανία, αλλά η εταιρεία που το κάνει αυτό είναι ιδιωτική, δεν είναι κρατική υπηρεσία.

Επιπλέον, ο κατασκευαστής Bayraktar αγοράζει κάποιο είδος εξοπλισμού από την Ουκρανία και επομένως δεν αρνείται να την υποστηρίξει.

Η Τουρκία είναι νέα σε αυτή την αγορά και θέλει να προχωρήσει μπροστά. Δεν αρνείται να πουλήσει Bayraktar σε κανέναν, όπως η Ρωσία πουλάει και αυτή τα όπλα της σε όλους χωρίς περιορισμούς.

Ερωτ.: Έρευνα του Κέντρου Metropoll κατέγραψε πτώση ρεκόρ στην δημοτικότητα του Ερντογάν και του κόμματός του. Πώς αξιολογείτε τις πιθανότητές νίκης στις προεδρικές εκλογές του 2023; Μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές στη χώρα;

Απάντηση: Από την αρχή της πανδημίας, οι δημοτικότητες πολλών ηγετών άρχισαν να κατρακυλούν. Για παράδειγμα, η δημοτικότητα του Τ. Μπάιντεν μειώθηκε κατά 20%. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Όμως οι πιθανότητες του Ερντογάν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2023 είναι πολύ υψηλές.

Η εκλογική δύναμη του κόμματός του μειώθηκε, αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν δεν έπεσε σε δημοτικότητα . Επίσης δεν βλέπω κανέναν άλλο ισχυρό υποψήφιο που θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές. Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το κυβερνών κόμμα ( AKP) έχει χρόνο να διορθώσει τα λάθη του. Εάν αυτό γίνει με ειλικρίνεια και προσοχή στα προβλήματα των ανθρώπων, τότε θα είναι ακόμα επιλύσιμο", κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Όλα αυτά μαζί δικαιολογούν την τουρκική μανία με την Αλεξανδρούπολη, αφού αποδεικνύεται ότι οι Τούρκοι γενικά ότι και να δηλώνουν, έχουν την δική τους ατζέντα, και όπως φέρονται στη δύση, αύριο θα φερθούν και στη Ρωσία, και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν σε Μόσχα και Ουάσιγκτον. Το τέλος των τουρκικών ονείρων πάντως προβλέπεται οδυνηρό και καταστροφικό.       

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ