Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

"Βόμβα"! Ρώσος αξιωματούχος: Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για νέους S-400 αλλά και για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού TF-X

Δήλωση έκπληξη για τα  TF-X  και S-400 ήρθε  από τη Ρωσία! 

Πολλά και δυσάρεστα μας λένε οι Ρώσοι..

Ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας (FSVTS), δήλωσε ότι διεξάγουν συνομιλίες με την Τουρκία για να βοηθήσουν τη χώρα να αναπτύξει το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς TF-X.

Επιπλέον, ο Σουγκάγιεφ, όταν ρωτήθηκε πότε πιστεύει ότι μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία που περιλαμβάνει την προμήθεια μιας νέας παρτίδας συστημάτων αεράμυνας S-400 από την  Τουρκία, απάντησε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας για την προμήθεια σύγχρονων στρατιωτικών ρωσικών οπλικών συστημάτων   και την ανάπτυξη των όπλων από κοινού».

Σε δηλώσεις του  έγιναν στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik στο πλαίσιο της αεροπορικής έκθεσης Dubai Airshow, όπου ο  διευθυντής του FSVTS Shugayev είπε:

«Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας στην ανάπτυξη του δικού της μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς,  και είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση των διαπραγματεύσεων για αυτό το έργο».

Σταθερή παραμένει η κατάσταση αναφορικά με τους ήδη υπάρχοντες τουρκικούς S-400

Η συμφωνία για την παράδοση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, η οποία προκάλεσε κρίση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Η Μόσχα ξεκίνησε την πρώτη αποστολή S-400 στην Τουρκία τον Ιούλιο 2019.

Παρά τις απειλές των ΗΠΑ  και την επιβολή  κυρώσεων, η Άγκυρα αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις σε αυτό το θέμα και συνέχισε τις διαπραγματεύσεις για την αγορά πρόσθετων συστημάτων S-400.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 μετά την αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Αφού αποκλείστηκε από το πρόγραμμα που αφορούσε την κοινή παραγωγή αυτών των αεροπλάνων με τις ΗΠΑ, η Τουρκία αποφάσισε  να φτιάξει το δικό της πολεμικό αεροπλάνο 5ης γενιάς το TF-X.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος της ρωσικής στρατιωτικής εταιρείας εξαγωγών Rosoboronexport, Aleksandr Miheyev, σημείωσε ότι η νέα συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια νέων συστοιχιών  S-400 από την Τουρκία, θα μπορούσε να υπογραφεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής αγοράσει τέσσερις συστοιχίες  S-400 από τη Ρωσία. Είναι γνωστό ότι η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την εν λόγω προμήθεια, είναι αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αξιωματούχοι της Rosoboronexport, σε δήλωσή τους τον Οκτώβριο του 2019, δήλωσαν ότι παραδίδοντας όλα τα μέρη του συστήματος αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων, στην Τουρκία, εκπλήρωσαν τους όρους της συμφωνίας πριν από την καθορισμένη ώρα.

Υπάρχει επίσης ένας όρος  στη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνεται στην προμήθεια του πρώτου συστήματος S-400 στην Τουρκία, βάσει του οποίου εάν η Τουρκία θέλει να αγοράσει νέα συστοιχία S-400, θα  της δοθεί προτεραιότητα στην παράδοση. 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τις παραπάνω δηλώσεις του Ρώσου ανώτατου αξιωματούχου, συνάγονται πολλά  δυσάρεστα αλλά και ευχάριστα συμπεράσματα για Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία είναι τα εξής:

Η Τουρκία έχοντας "φάει πόρτα" από τις ΗΠΑ στο θέμα των F-35, και βλέποντας τον Πρόεδρο Μπάϊντεν να επιμηκύνει χρονικά τις συζητήσεις για το θέμα απόκτησης νέων  F-16 block 70 από την Άγκυρα, και  έχοντας παράλληλα ως δεδομένη την αρνητική στάση του Αμερικανικού Κογκρέσου, στρέφεται προς τη Ρωσία.

Η στροφή αυτή εδράζεται στην απόκτηση νέας συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων  S-400 με προοπτική συμπαραγωγής  τους ,καθώς επίσης και στην παροχή ρωσικής τεχνογνωσίας για την κατασκευή του αυτόχθονου τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς TF-X. 

Αυτά σημαίνουν εφόσον υλοποιηθούν, ότι η Τουρκία απομακρύνεται οριστικά  από τη Δύση, με συνέπεια ακόμη και η αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία που πλησιάζει, να είναι πάρα πολύ δύσκολο να  μπορέσει να επαναφέρει την χώρα στη Δύση.

Ακόμη και αν αυτό γίνει , θα γίνει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι σχέσεις Τουρκίας-Δύσης θα έχουν τραυματιστεί ακόμη βαθύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό θα έχει πολύ θετικές συνέπειες αναφορικά με την παροχή στήριξης των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ωστόσο εξοπλιστικά θα έχει αρνητικές συνέπειες, αφού η Τουρκία θα βγει από το εξοπλιστικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει αναφορικά τόσο με την αεράμυνά της, όσο και με τα μαχητικά αεροσκάφη της.

Ίδωμεν

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ