Ρωσία

"Ξυραφιά" στις ρωσοτουρκικές σχέσεις: Ρώσος κατάσκοπος επικεφαλής του ΡΚΚ στο Ιράκ;

"Περίεργες" πληροφορίες από πλευράς τουρκικών ΜΜΕ, που ισχυρίζονται πως τις έλαβαν από πηγές των Γιαζίντι στο Σιντζάρ του Ιράκ, αλλά και τις μονάδες ασφαλείας του Ιράκ, ισχυρίζονται πως "ο τρομοκράτης Mazlum Rus, με καταγωγή από τη ρωσική πόλη Chelyabinsk, συνεργάστηκε με την Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών FSB στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έδρασε για λίγο στη Γεωργία και την Αρμενία".

Ο Φαγιάντ Αζίζ, ένας Γιαζίντι από το Σιντζάρ και πρώην μέλος του ιρακινού στρατού, είπε ότι το ΡΚΚ ονόμασε τον Σαΐντ Χασάν ως περιφερειακό ηγέτη, αλλά στην πραγματικότητα, όλη η εξουσία ανήκει σε έναν μαχητή που ονομάζεται Μαζλούμ Ρους. Ιρακινές πηγές ασφαλείας, που επικαλούνται τα τουρκικά ΜΜΕ χωρίς να δίνουν άλλα στοιχεία,  ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος μαχητής συμμετείχε σε πολλές δράσεις στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ και υποστηρίχθηκε από τη Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών. Από την άλλη, υποστηρίζεται ότι στον μαχητή με το κωδικό όνομα Mazlum Rus δόθηκε πλαστό δελτίο ταυτότητας στο Σιντζάρ και έγινε προσπάθεια να συναντηθεί με τον Ιρακινό Υπουργό Άμυνας, τις Ιρακινές Υπηρεσίες Πληροφοριών και τον Πρωθυπουργό Μουσταφά Καζίμι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τουρκικά μέσα λένε πως ο Mazlum Rus, που στρατολογήθηκε από τη Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών FSB, έλαβε σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ''την πρώτη του εκπαίδευση στα τρομοκρατικά στρατόπεδα των μαχητών του PKK στην Αρμενία, και αργότερα στις περιοχές Καραμπάχ-Καλμπατζάρ (Αζερμπαιτζάν). Και συνεχίζουν: 

"Ο Mazlum Rus, ένας από τους ηγέτες της ομάδας Pain Eagles, στην οποία κυριαρχούν οι Αρμένιοι και οι Ρώσοι αγωνιστές, έγινε επίσης ο ιδρυτής του τάγματος Nubar Ozanyan εντός του PKK στη Συρία. Ο Ρώσος μαχητής του PKK ανέλαβε επίσης ενεργό ρόλο σε πολλές επιθέσεις στο Χάκκαρι, το Şırnak, το Van, το Bingöl, το Ağrı και το Βόρειο Ιράκ. Ο Μαζλούμ συνεργάστηκε με περισσότερους από 60 Αρμένιους, Ρώσους και Σέρβους μαχητές, και κατάφερε να επιβιώσει από τις επιχειρήσεις"

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιχειρήσεις στο Σιντζάρ εναντίον των Μαζλούμ Ρους και Σαΐντ Χασάν, τους οποίους ακολούθησε στενά η ΜΙΤ. Ενώ τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι 18 τρομοκράτες σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά σημεία, ο Σαΐντ Χασάν και ο Μαζλούμ Ρους ήταν μεταξύ των ανθρώπων που βρέθηκαν στο στόχαστρο. Ο Mazlum Rus, ο οποίος επέζησε της πρώτης επίθεσης με σοβαρά τραύματα, μεταφέρθηκε στο χωριό El Sakiniye, δυτικά του Σιντζάρ, το οποίο το PKK μετέτρεψε από παλιό σχολείο σε κέντρο υγείας. Ανακοινώθηκε αργότερα ότι ο Mazlum Rus σκοτώθηκε ενώ το σημείο, όπου τουρκικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν μια αεροπορική επιχείρηση παράλληλα με τις επιτόπιες πληροφορίες που έλαβε η MIT, καταστράφηκε.

Αλλά τελικά σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα, ο Mazlum Rus απομακρύνθηκε ζωντανός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ