Ρωσία

Η Ρωσία αναπτύσσει πληθώρα παράκτιων αμυντικών πυραυλικών συστημάτων στην Βαλτική Θάλασσα

Όχι τυχαία, αναφέρθηκε ότι η Ρωσία άρχισε να ενισχύει την πυραυλική άμυνα της στη Βαλτική Θάλασσα λίγο μετά την πραγματοποίηση ναυτικής παρέλασης στην Αγία Πετρούπολη.

Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ανέπτυξε το κινητό παράκτιο πυραυλικό σύστημα άμυνας Bastion και Bal στη στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στο Kronstadt στο ρωσικό νησί Kotlin.

Το Κότλιν (ρωσικά: Ко́тлин) είναι ένα ρωσικό νησί, που βρίσκεται κοντά στο κεφάλι του Κόλπου της Φινλανδίας, 32 χιλιόμετρα (20 μίλια) δυτικά της Αγίας Πετρούπολης στη Βαλτική Θάλασσα.

To Κότλιν χωρίζει τον κόλπο Νέβα από τον υπόλοιπο κόλπο. Η οχυρωμένη πόλη Kronstadt βρίσκεται στο νησί το οποίο χρησιμεύει ως πύλη προς την Αγία Πετρούπολη και ως εκ τούτου υπήρξε τόπος πολλών στρατιωτικών εμπλοκών. 

Σε γενικές γραμμές, το νησί σχηματίζει ένα επίμηκες τρίγωνο. 12,1 χιλιόμετρα (7,5 μίλια) μήκος και περίπου 1,6 χιλιόμετρα (1,0 μίλια) πλάτος, με τη βάση του προς την Αγία Πετρούπολη. Το ανατολικό ή ευρύ άκρο καταλαμβάνεται από την πόλη Kronstadt.

Από εκεί τα ρωσικά βλήματα θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Κόλπο της Φινλανδίας.

Τον Ιούνιο, ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι τα παράκτια αμυντικά συστήματα Bal και Bastion έχουν αποσταλεί στην Περιφέρεια του Λένινγκραντ ενώ τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν την εκπαίδευση, ενώ τώρα γίνεται σαφές πού αναπτύχθηκαν αυτά τα συστήματα.

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα παράκτιας άμυνας Bastion μεταφέρει 24 υπερηχητικούς πυραύλους Oniks (Yakhont). Σύμφωνα με τους Ρώσους κατασκευαστές, είναι ένα σύστημα υψηλής ακρίβειας. Είναι σημαντικό ότι αυτά τα συγκροτήματα είναι σε θέση να καταστρέψουν τόσο θαλάσσιους όσο και χερσαίους στόχους. 

Το σύστημα Bal περιλαμβάνει έως δύο αυτοκινούμενες θέσεις διοίκησης και τέσσερα οχήματα εκτόξευσης με οκτώ πυραύλους κρουζ Kh-35 ή Kh-35U το καθένα (μια «ναυτική» έκδοση των πυραύλων Kh-55 που χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις).

Η εμβέλεια του φτάνει έως και τα 260 χιλιόμετρα. Για χρόνια τώρα ο ρωσικός στρατός υπερηφανεύεται για τα δύο του αυτά συστήματα. Και τα δύο συγκροτήματα είχαν εγκατασταθεί και στην Κριμαία. Τώρα θα ενισχύσουν το πολεμικό δυναμικό της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα. Τα πυραυλικά συστήματα είχαν εγκατασταθεί στην Περιφέρεια του Kalinigrad Oblast

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τα παράκτια αμυντικά πυραυλικά συστήματα Bal και Bastion αναπτύχθηκαν για να διασφαλίσουν τον έλεγχο της Ρωσίας στον Φινλανδικό Κόλπο. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός ανάπτυξης  παρόμοιων συγκροτημάτων  στην Κριμαία κοντά στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο εκφοβισμός των εχθρών με συστήματα πυραυλικής άμυνας είναι σύμφωνος με τη μακροχρόνια στρατηγική της Ρωσίας στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε την πολύ μεγάλης  στρατιωτικής αξίας της περιοχής του Καλλίνιγκραντ για τη Ρωσία που σε συγκερασμό με την Λευκορωσία και την  Ρωσία, δημιουργούν ένα θανάσιμο ημικύκλιο για τις Βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία).

Αυτός είναι και ο λόγος που τον Καλλίνιγκραντ εξοπλίζετε με ναυτικά, αεροπορικά και πυραυλικά μέσα συνεχώς από τους Ρώσους σε μια προσπάθεια να ελέγχεται η είσοδος νατοϊκών πλοίων μέσω των θαλάσσιων στενών της Δανίας στη Βαλτική θάλασσα και στον Φινλανδικό κόλπο.

Με τα παράκτια αμυντικά πυραυλικά συστήματα Bal και Bastion σε Καλλίνιγκραντ και στο ρωσικό νησί Kotlin  η Ρωσία δημιουργεί μια επιπρόσθετη ομπρέλα ασφαλείας για το στόλο της Βαλτικής, δημιουργώντας συνθήκες ''απαγόρευσης θαλάσσιας πρόσβασης'' σε μεγάλα τμήματα της για τα πλοία του ΝΑΤΟ. 

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα με την πληθώρα των νησιών της θα μπορούσε να επιβάλλει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό άρνηση θαλάσσιας πρόσβασης σε πολύ μεγάλα τμήματα στο Αιγαίο, εγκαθιστώντας παράκτια αμυντικά πυραυλικά συστήματα πχ Exocet, σε ανάλογες θέσεις. 

Μήπως θα πρέπει να κινηθούμε και προς αυτήν την κατεύθυνση;

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ