Ρωσία

Ο θετικός τόνος της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας και τα αρχικά αποτελέσματά της

Η σύνοδος κορυφής των Ρώσων και των ΗΠΑ προέδρων, η οποία διήρκεσε λιγότερο από 4 ώρες, έληξε καλύτερα από ό, τι πολλοί είχαν προβλέψει.

Συγκεκριμένα υπογράφηκε κοινό ανακοινωθέν για την στρατηγική σταθερότητα και  συμφωνήθηκε οι πρεσβευτές και των δύο χωρών  που είχαν απελαθεί να επιστρέφουν τις επόμενες ημέρες  στις θέσεις τους για να εργαστούν για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Επιπλέον, τους επόμενους έξι μήνες, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν συμβιβασμό για την αμοιβαία επιστροφή κρατουμένων από  τις φυλακές, ενώ μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα συσταθεί για να συζητήσει θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Τζο Μπάιντεν σημείωσαν τον θετικό τόνο των συνομιλιών, ενώ και οι δύο ηγέτες ελπίζουν ότι τα "πρακτικά" αποτελέσματα της συνάντησης θα φανούν τους επόμενους μήνες, γράφει η Izvestia.

Ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού συμβουλίου διεθνών υποθέσεων (RIAC) Αλέξανδρος Γερμακόφ, είπε  ότι η Ρωσία ώθησε τις ΗΠΑ να επιβεβαιώσουν τις αρχές που κατοχυρώνονται στη δήλωση μεταξύ του πρώην σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν, σχετικά με την αποφυγή διεξαγωγής πυρηνικού πολέμου, που συμφωνήθηκε το 1985 στη Γενεύη.

Νωρίτερα, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, η Ουάσινγκτον απέφυγε να επιβεβαιώσει ξανά αυτή τη δήλωση.

Όσον αφορά τον ολοκληρωμένο διάλογο που αναφέρεται στην κοινή δήλωση, ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι  αφορά το μέλλον ελέγχου όπλων, που θα εκπηγάσει μετά τη λήξη του "New START "το 2026.

Είναι νωρίς τώρα να μιλήσουμε για το πώς θα μοιάζει η νέα συνθήκη ελέγχου των όπλων.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το μόνο πράγμα που μπορεί να ειπωθεί τώρα είναι σίγουρα ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν σίγουρα να εμπλέξουν την Κίνα σε αυτήν τη συνθήκη, ενώ η Ρωσία θέλει να συμμετάσχουν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διμερής συνθήκη ελέγχου των όπλων "New START" θα μπορούσε να αντικατασταθεί από πολυμερή μορφή.

Ο διευθυντής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Έρευνας του Ινστιτούτου των ΗΠΑ και του Καναδά στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών Πάβελ Σαρίκοφ, σημειώνει ότι η σύνοδος κορυφής είναι πολύτιμη  από το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε και όχι από συγκεκριμένα επιτεύγματα.

"Το πιο σημαντικό είναι η πορεία προς τη δημιουργία επαφών και διαλόγου", δήλωσε ο ειδικός. Έγιναν ορισμένα βήματα για την οικοδόμηση διαλόγου, συγκεκριμένα για την επιστροφή των πρέσβεων στη θέση τους. Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής δεν αναμένεται να οδηγήσει σε επαναφορά και βελτίωση των δεσμών, δήλωσε ο ειδικός.

Το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα είναι πιθανότατα η συζήτηση για τα συσσωρευμένα προβλήματα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ο διάλογος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι πλέον δυνατός με τη μορφή διαβουλεύσεων ως μέρος των υπηρεσιών εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ο Σαρικόφ.

Αυτή η ιδέα προτάθηκε από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι το 2018, αλλά δεν εκπληρώθηκε τότε.

Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και ο λόγος για αυτό είναι η σταθερότερη θέση του Μπάιντεν στην εγχώρια πολιτική αρένα. "Είναι ευκολότερο για τον Μπάιντεν τώρα να συμβιβαστεί με το Κογκρέσο", εξήγησε ο ειδικός.

Αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας, το οποίο συζητήθηκε μεταξύ Μπάϊντεν -Πούτιν αναμένονται εξελίξεις

 Αναμένεται το ουκρανικό κοινοβούλιο, το Verkhovna Rada, θα ζητήσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να παραχωρήσει στο Κίεβο το καθεστώς ενός βασικού συμμάχου των ΗΠΑ εκτός του ΝΑΤΟ.

Οι βουλευτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια ειδική έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή μετά το αποτέλεσμα της διάσκεψης κορυφής της Γενεύης μεταξύ των Ρώσων και των ΗΠΑ ηγετών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν,  γράφει ο Nezavisimaya Gazeta.

Μετά τη σύνοδο κορυφής Μπάϊντεν-Πούτιν, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ Oksana Markarova πρόκειται να πραγματοποιήσει συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και αναμένεται να ενημερώσει το Κίεβο για τις λεπτομέρειες της συζήτησης για το ουκρανικό ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, οι συμμετέχοντες δεν εξέδωσαν καν πιθανό χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης για την ένταξη της Ουκρανίας στο club των μεγάλων συμμάχων της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Το Κίεβο είναι πεπεισμένο ότι η αβεβαιότητα σε αυτό το ζήτημα συνδέεται με την απροθυμία ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ να περιπλέξουν τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Τώρα 17 κράτη έχουν το καθεστώς των μεγάλων συμμάχων των ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ. Αυτές είναι oι : Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Νότια Κορέα, Ιορδανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Μπαχρέιν, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Μαρόκο, Κουβέιτ, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Τυνησία.

Αυτή η ειδική συνεργασία τους δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ  σε θέματα αμυντικής σχεδίασης και να αποκτήσουν συγκεκριμένους τύπους εξοπλισμού τους

Η Ουκρανία ζήτησε αυτό το καθεστώς για πρώτη φορά το 2014, όταν άρχισαν οι μάχες στο Ντομπάς. Ωστόσο, τότε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν υποστήριξε αυτήν την ιδέα. Η Verkhovna Rada υπέβαλε αίτηση για αυτή τη θέση για δεύτερη φορά το 2017, χωρίς  η Ουάσιγκτον να απαντήσει

Στα μέσα Απριλίου του 2021, όταν το Κίεβο εξέφρασε ανησυχίες για την υποτιθέμενη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας,οπότε το κοινοβούλιο υπέβαλε για άλλη μια φορά σχέδιο προσφυγής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τη χορήγηση του καθεστώτος ειδικού εταίρου εκτός του ΝΑΤΟ.

Το έγγραφο συντάχθηκε από τον βουλευτή του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης του πρώην προέδρου Pyotr Poroshenko, Alexei Goncharenko.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι τα "συμφωνηθέντα" μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ-Ρωσίας θα αποδώσουν αποτελέσματα τους επόμενους μήνες και όχι άμεσα.

Το βέβαιο είναι ότι θα αρχίσει η τήρηση των συμφωνηθέντων των δύο χωρών με θέματα "χαμηλής πολιτικής", όπως την επανατοποθέτηση των πρεσβευτών τους και την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ τους.

Θα ακολουθήσει συμφωνία σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Για τα λοιπά "καυτά θέματα" σε Ουκρανία,  Συρία, Λιβύη , ΝΑ Μεσόγειο, Κεντρική Ασία, Κίνα, αναμένονται εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ