Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Μεγάλες ρωσικές ενισχύσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Ρωσικά θωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα μάχης αναπτύσσονται στα σύνορα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπάρχει ήδη μεγάλη ένταση στην περιοχή.

Ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει μεγάλες και ισχυρές μηχανοκίνητες δυνάμεις κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νίκολ Πασιανάν, δύο ισχυροί σχηματισμοί των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα στο έδαφος της περιοχής του Σύoυνικ, όπου βρίσκονται θωρακισμένα οχήματα και μαχητικά αεροσκάφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν είναι μυστικό ότι δύο νέα σημεία της 102ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή του Σύουνικ της Αρμενίας», δήλωσε ο Νικολ Πασινιάν, αν και νωρίτερα ήταν γνωστό ότι υπήρχε μόνο ένα ρωσικό οχυρό σε αυτήν την περιοχή.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο βασικός λόγος για την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Συουνίκ ήταν οι  πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την ετοιμότητά του των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του να αναλάβει τον έλεγχο αυτής της περιοχής της Αρμενίας με την βία.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ήδη προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, καταδεικνύοντας άμεσα μια άγρια επικείμενη νέα ένοπλη σύγκρουση.

Η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμη κάνει επίσημα σχόλια σχετικά με αυτό το θέμα, ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Syunik οφείλεται στο γεγονός ότι η ρωσική πλευρά έχει πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά πρόσθετων δυνάμεων από το Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Αρμενία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις επισκέψεις Αρμενίων αξιωματούχων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προειδοποιώντας τον Ερεβάν ότι θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με στρατιωτική απάντηση εάν συνεχιστούν οι επισκέψεις.

«Πληροφορήθηκα ότι ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Χανκέντι [Στεφανάκερτ]. Τι έκανε εκεί; Η Αρμενία δεν πρέπει να ξεχνάει τον πρόσφατο πόλεμο. Θυμηθείτε ότι η "σιδερένια γροθιά" παραμένει στη θέση της. Αυτές οι επισκέψεις πρέπει να τελειώσουν. Σας προειδοποιούμε ότι εάν επαναληφθεί κάτι τέτιοιο θα ληφθούν σκληρά  μέτρα, και η Αρμενία θα το μετανιώσει ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Αλίγιεφ, μιλώντας σε συνάντηση για τα κύρια γεγονότα του 2020.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, όλες οι μελλοντικές επισκέψεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από οποιονδήποτε ξένο υπήκοο πρέπει να εγκρίνονται από το Μπακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει αυτήν την περιοχή ως αναπόσπαστο τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Κανένας ξένος πολίτης δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτήν τη ζώνη χωρίς την άδειά μας. Κανένας διεθνής οργανισμός, εκτός από τον Ερυθρό Σταυρό, δεν μπορεί να μεταβεί εκεί. Τους προειδοποιήσαμε πρώτα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια, η προειδοποίηση θα έρθει με άλλο τρόπο», είπε ο Αλίγιεφ, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω.

Οι Αζέροι ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές των Τούρκων επιτετραμμένων στην χώρα, δημιουργούν κλίμα έντασης με σκοπό την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Καραμπάχ, και την ταυτόχρονη είσοδο τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή για την προάσπιση των δικών τους δικαιωμάτων και φυσικά των συμφερόντων της Τουρκίας.

Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η Μόσχα δεν επιτρέψει επουδενί την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, ένα βήμα από τα ρωσικά σύνορα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ