Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Στήνουν σκηνικό αποσταθεροποίησης στην Ρωσία

Το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, μετά από πρόσκληση της ομάδας προσκείμενης στον Alexei Navalny, προγραμματίζονται συγκεντρώσεις προς υποστήριξη του στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας. Ο Ναβάλνι που παρομοιάζεται πλέον μέχρι και με τον Νέλσον Μαντέλα, δύναται να αποτελέσει την αφορμή για γενικευμένες διαμαρτυρίες στην Ρωσία με στόχο την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος Πούτιν.

Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται μέσω διαδικτύου μια μεγάλη κινητοποίηση που προκαλεί ανησυχία στις αρχές για τυχόν επεισόδια.

Οι διαμαρτυρίες προγραμματίζονται μια εβδομάδα πριν από μια σημαντική δικαστική ακρόαση. Στις 29 Ιανουαρίου, μια αναφορά θα εξεταστεί για το αν θα αλλάξει η ποινή του Navalny - από μια ανασταλτική ποινή σε πραγματική.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν απελευθέρωση του κρατουμένου και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον του.

Η έκκληση για δράση εντείνεται στα κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, επικεντρώνονται μέσα από το κοινωνικό δίκτυο TikTok στους εφήβους. Και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ρωσικής διαμαρτυρίας. Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Λευκορωσία κατά τη διάρκεια των γεγονότων της πλατείας Μαιντάν.

Η εισαγγελία έχει ήδη προειδοποιήσει κοινωνικά δίκτυα και ιστότοπους σχετικά με την ευθύνη τους για “παιδομάζωμα” για παράνομες ενέργειες.

Από το πόσο μεγάλος θα είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων στις επερχόμενες συγκεντρώσεις και πώς θα αντιμετωπίσουν από τις δυνάμεις ασφαλείας, θα κριθούν πολλά.

Στη Μόσχα, οι συγκεντρώσεις που διοργανώνονται από τη Navalny and Co. διεξάγονται παραδοσιακά σε ένα μέρος - στην πλατεία Pushkin (εκεί θα πραγματοποιηθεί επίσης διαδήλωση αύριοΣάββατο). Από εκεί πορεύονται στην Κόκκινη Πλατεία με τα πόδια κατά μήκος του Tverskaya, λιγότερο από δύο χιλιόμετρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Pushkinskaya υπάρχουν πολλά καφέ και McDonald's - το πρώτο που άνοιξε στην πρώην ΕΣΣΔ και το οποίο διατηρεί τη δημοτικότητά του μέχρι σήμερα. Εκεί, την παραμονή των διαμαρτυριών, η ραχοκοκαλιά των διαμαρτυριών υπερ του Ναβάλνυ, οι μαθητές του γυμνασίου μαζεύονται συνήθως, και στη συνέχεια βγαίνουν στο δρόμο προς το μνημείο του Πούσκιν.

Και στις 23 Ιανουαρίου, τα γεγονότα, προφανώς, θα ξεδιπλωθούν σύμφωνα με το ίδιο σενάριο.

Το μόνο ερώτημα είναι η κλίμακα της δράσης.

Για αρκετές ημέρες, οι έφηβοι ηχογραφούν και διανέμουν βίντεο στο Tiktok με έκκληση να έρθουν όσο γίνεται περισσότεροι στις διαμαρτυρίες.

Για παράδειγμα, ένα κορίτσι γράφει: «Είμαστε νέοι, φοβόμαστε για τον εαυτό μας και τη χώρα μας, αλλά ποιος αν όχι εμείς». Η δημοσίευσή συνοδεύεται από hashtag για το Navalny και τις 23 Ιανουαρίου - την ημέρα της διαδήλωσης.

Μια άλλη «διαμαρτυρία» με ένα κορίτσι τραβά ένα πορτρέτο του Πούτιν από τον πίνακα της τάξης και αντ 'αυτού βάζει μια φωτογραφία του Ναβάλνι.

https://www.tiktok.com/@po1ives/video/6920096223957503234?referer_url=https%3A%2F%2Fstrana.ua%2F&referer_video_id=6920096223957503234&is_copy_url=1&is_from_webapp=v2

Το Κρεμλίνο σχολίασε τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο υπέρ του Ναβάλνι

 

Το Κρεμλίνο δεν έδωσε οδηγίες σχετικά με τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προς υποστήριξη του συλληφθέντος ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny . Η προεδρική διοίκηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας θεωρεί τις επερχόμενες ενέργειες παράνομες και τους διοργανωτές προκλητικούς.

Αυτό δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε σχέση με τις εκκλήσεις για συμμετοχή σε δράσεις υποστήριξης του Ναβάλνι, το Κρεμλίνο μπορεί να έχει μόνο μία θέση: “υπέρ της άνευ όρων ανάγκης συμμόρφωσης με το νόμο, του απαράδεκτου της οργάνωσης παράνομων ενεργειών και ακόμη περισσότερο της πρόκλησης νέων, παιδιών και ούτω καθεξής να συμμετάσχουν σε αυτές."

Είπε επίσης ότι όσοι καλούν να συμμετάσχουν στις δράσεις στις 23 Ιανουαρίου είναι προκλητικοί.

"Υπάρχουν δυσαρεστημένοι άνθρωποι που εκφράζουν τη θέση τους. Αυτή η θέση λαμβάνεται υπόψη, εξήγησε. Όσον αφορά ορισμένα στοιχεία για τα αυριανά γεγονότα, ας τα κρίνουμε μεθαύριο", πρότεινε ο γραμματέας Τύπου.

Όταν ρωτήθηκε για τις οδηγίες του Κρεμλίνου σε σχέση με τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, απάντησε ότι δεν απαιτούνται οδηγίες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ