Ρωσία

Η Ρωσία έχει ανάγκη την Τουρκία: Υπερδιπλασιάζει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της μέσω του αγωγού TurkStream

Kαταδεικνύεται ότι η σύμπλευση Ρωσίας-Τουρκίας θα συνεχιστεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού οι δύο χώρες "δένονται" ολοένα και περισσότερο με οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα, όπως είναι εκτός από τον Turkstream και η κατασκευή από πλευράς Ρωσίας, του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Τουρκία και την Ευρώπη μέσω υπεράκτιων αγωγών TurkStream έχουν υπερδιπλασιαστεί μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη του έργου, σύμφωνα με τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom.

Η διαδρομή για το φυσικό αέριο σηματοδότησε την επέτειο ενός έτους την Παρασκευή. Από τότε που τέθηκε σε λειτουργία στις 8 Ιανουαρίου 2020, η Gazprom αύξησε το ποσοστό χρήσης του συνδέσμου κατά 2,2 φορές, ενώ για τους Ευρωπαίους πελάτες έγινε 2,5 φορές υψηλότερο, αποκάλυψε ο CEO Alexey Miller.

Ο αγωγός 930 χιλιομέτρων στον πυθμένα του Εύξεινου Πόντου παρέχει ρωσικά καύσιμα στην Τουρκία και περαιτέρω σε ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας καθώς και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η Τουρκία, η Ελλάδα και τα Σκόπια αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου πέρυσι, σύμφωνα με τον Μίλερ.

Η Σερβία έγινε η τελευταία χώρα που άρχισε να λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream.

Ξεκίνησε το τμήμα της διαδρομής την 1η Ιανουαρίου και οι αρχές αναμένουν ότι το έργο θα βοηθήσει στη σημαντική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου για τα σέρβικα νοικοκυριά.

Η πανδημία κατέστρεψε την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και οι συνολικές εξαγωγές της Gazprom σε χώρες που δεν ανήκουν στην ΚΑΚ μειώθηκαν κατά περίπου 10% σε ετήσια βάση, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας αναφέροντας αρχικά στοιχεία.

Ωστόσο, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη επέλεξαν να αυξήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom.

Σύμφωνα με τον Miller, συνολικά εννέα ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τις αγορές τους από έτος σε έτος, ενώ οι προμήθειες προς τις Κάτω Χώρες και τη Σλοβακία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η Ρωσία έχει ανάγκη την Τουρκία, για οικονομικούς λόγους, αφού μέσω του TurkStream έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου, άρα και τα έσοδα.

Επιπλέον καταδεικνύεται ότι η σύμπλευση Ρωσίας-Τουρκίας θα συνεχιστεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού οι δύο χώρες "δένονται¨ολοένα και περισσότερο με οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα, όπως είναι εκτός από τον Turkstream και η κατασκευή από πλευράς Ρωσίας του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

https://youtu.be/dj3Z2J1nKn4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ