Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Τρόμος μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας κούρσας πυρηνικών ΗΠΑ-Ρωσίας

Η Ρωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος των ευρωπαίων μελών του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο παραβιάζουν τους όρους των υφιστάμενων συνθηκών και καθιστούν πιο πιθανό να συμβεί μια καταστροφική σύγκρουση.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε σε συνάντηση που χρηματοδοτήθηκε από τις εταιρείες ενέργειας Chevron και Transneft τη Δευτέρα ότι η Μόσχα «ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να "μοιράζουν" πυρηνικά όπλα με τους συμμάχους τους και θα σταματήσουν να αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα σε χώρες που δεν κατείχαν μέχρι πρότινος… Προφανώς, "αυτό οδηγεί σε αποσταθεροποίηση", επιπλέον, "εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι", προσθέτοντας, "αυτό αποτελεί παραβίαση των άρθρων 1 και 2 της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών".

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία ανησυχεί για τις νέες κινήσεις των ΗΠΑ να αναπτύξουν τις λεγόμενες κεφαλές «χαμηλής απόδοσης». Βλέπουμε την επιστροφή της έννοιας του περιορισμένου πυρηνικού πολέμου. "Το στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ αποκαλύφθηκε πριν από 50 χρόνια, όταν πίστευε ότι θα ήταν αποδεκτό να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα ως μέρος ενός συμβατικού πολέμου" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ήταν αισιόδοξος για τη δυνατότητα να αποφευχθεί ένας πυρηνικός όλεθρος, και τόνισε ότι «δεν μπορεί να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος… η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί για να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της αν χρειαστεί».

Το 2019, οι Αμερικανοί αποχώρησαν επίσημα από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας, η οποία είχε απαγορεύσει ορισμένα όπλα με τη δυνατότητα να χτυπήσουν άλλα έθνη από μακριά. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία παραβίασε τους όρους της συμφωνίας, τις οποίες κατηγορίες η Μόσχα αρνείται έντονα. Εκείνη την εποχή, ο υπουργός Άμυνας Mark Esper είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στην ανάπτυξη αυτών των πυραύλων "όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για το θέατρο των παγκόσμιων αμερικανικών επιχειρήσεων".

Ο υποτιθέμενος νικητής των αμφισβητούμενων εκλογών στις ΗΠΑ, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικρίνει τις αποφάσεις του Λευκού Οίκου για αποχώρηση από τα σύμφωνα ελέγχου των όπλων. Ο Μπάιντεν θεωρείται ευρέως ως υποστηρικτής της πυρηνικής απο-κλιμάκωσης, λέγοντας κατά τη διάρκεια της πρώτης του εκστρατείας στη Γερουσία ότι «ο ατελείωτος πόλεμος, η εξάρτηση από ψευδείς υποχρεώσεις της παγκόσμιας εξουσίας και η σιωπηρή και μυστική χειραγώγηση ξένων καθεστώτων» δεν ήταν ποτέ αμερικανικές αξίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ