Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσία: "Φαραωνικό" ενεργειακό σχέδιο στον Αρκτικό Κύκλο

Στις 25 Νοεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rosneft, Igor Sechin. Μίλησαν για διάφορα θέματα, όπως το Vostok Oil στα βόρεια της επικράτειας του Κρασνογιάρσκ και το Zvezda Shipbuilding Complex στην Άπω Ανατολή.

Ο επικεφαλής της Rosneft ευχαρίστησε τον Πούτιν για την υποστήριξη του έργου Vostok Oil και για τα επενδυτικά οφέλη που δόθηκαν για την ανάπτυξη υποδομών.

Η επένδυση επέτρεψε τη δημιουργία ενός οικονομικά αποτελεσματικού μοντέλου και την έναρξη της πρακτικής εφαρμογής του έργου. Η Rosneft δεσμεύτηκε να παραδώσει έως και 30 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου στη Διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας έως το 2024.

Ο Igor Sechin ανέφερε ότι διεξάγονται ερευνητικές εργασίες για την προετοιμασία του χαρτοφυλακίου πόρων της Vostok Oil. Οι τοποθεσίες προτεραιότητας για πολλαπλές πηγές έχουν προσδιοριστεί και θα αριθμούν 150 στο αρχικό στάδιο του έργου.

Η φάση έρευνας και σχεδιασμού του έργου για την κατασκευή ενός αγωγού, μήκους 770 χιλιομέτρων, και ένα λιμάνι στο Sever Bay έχει ολοκληρωθεί.

Τα έργα αυτά θα εξασφαλίσουν την παραγωγή, μεταφορά και μεταφόρτωση έως και 50 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως στο αρχικό στάδιο, και έως 100 εκατομμύρια τόνους όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο στάδιο.

Για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του έργου, η Rosneft υπέγραψε σύμβαση με την Inter RAO για μια σειρά έργων για το σχεδιασμό και την κατασκευή ενεργειακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων κέντρων ενέργειας με συνολική χωρητικότητα 2.500 GW, καθώς και περισσότερα από 3.500 χιλιόμετρα ηλεκτροφόρων καλωδίων.

Συνολικά, θα εξυπηρετούνται 50 πλοία διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων, μεταφορέων φυσικού αερίου και πλοίων εφοδιασμού.

Υπογράφηκε μακροπρόθεσμη σύμβαση για την παράδοση έως και 100 μονάδων γεώτρησης που παράγονται στη Ρωσία. Αυτά τα μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα γεωγραφικά και γεωστατικά συστήματα που μπορούν να συνδεθούν με ένα συγκεκριμένο σημείο γεώτρησης.

Βρίσκονται σε υδραυλική πλατφόρμα, η οποία εξασφαλίζει ακριβέστερη διάτρηση, μεγαλύτερη ταχύτητα διάτρησης, υψηλότερη απόδοση και μικρότερο κίνδυνο ατυχημάτων. Η μονάδα γεώτρησης έχει αρθρωτή δομή.

Η παροχή εξοπλισμού για την υλοποίηση του έργου είναι επίσης σε εξέλιξη. Ειδικότερα, επεκτάθηκε η μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας με την KAMAZ για την προμήθεια μηχανημάτων, ειδικού εξοπλισμού και την ίδρυση εξειδικευμένων κέντρων συντήρησης.

Στο πρώτο στάδιο, το έργο θα απαιτήσει 2.500 μονάδες μηχανημάτων, ειδικού εξοπλισμού και γερανούς. Στη συνέχεια, η συνολική ποσότητα μπορεί να αυξηθεί σε 6.000 μονάδες.

Η δυνατότητα προμήθειας ελικοπτέρων για το έργο Vostok Oil συζητήθηκε με τη Rostec. Λαμβάνοντας υπόψη τον στόλο που η εταιρεία ήδη διαθέτει, θα χρειαστούν περίπου 50 νέα ελικόπτερα στο πρώτο στάδιο.

Το έργο πρόκειται να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Θα χρειαστούν περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι για την ανάπτυξη των πεδίων πετρελαίου Vostok, συμπεριλαμβανομένων 130.000 προσωπικού και εργολάβων της Rosneft. Δεκαπέντε νέες πόλεις θα χτιστούν για να φιλοξενήσουν εργαζόμενους που θα μένουν εκεί σε βάρδιες.

Η υλοποίηση του έργου δημιουργεί πρόσθετα κίνητρα για τον εντοπισμό εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και εξασφαλίζει αύξηση της εγχώριας ζήτησης για προϊόντα διαφόρων βιομηχανιών, που ισοδυναμεί με 2% του ΑΕΠ ετησίως.

Οι ειδικοί, με τη σειρά τους, τονίζουν ότι η κύρια ζήτηση για πετρέλαιο έως το 2025 θα παρέχεται από ασιατικές χώρες, κυρίως από την Κίνα και την Ινδία. Υπό αυτήν την έννοια, το έργο Vostok Oil ξεκίνησε εξαιρετικά εγκαίρως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ