Ρωσία

Οι Ουκρανοί αγοράζουν τουρκικές κορβέτες - Συμμαχία Κιέβου-Άγκυρας με στόχο την Κριμαία

Εχθές, όπως αναφέραμε σε άρθρο μας, έξι τουρκικά drones, τα οποία είχαν παραχωρηθεί δωρεάν από την Άγκυρα, εντοπίστηκαν να σταθμεύουν απέναντι από το Ντονένσκ, με σκοπό την επιχειρησιακή χρήση τους για επανάληψη του σεναρίου “Ναγκόρνο” υπέρ του Κιέβου.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα ουκρανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν την Ουκρανία να συζητά την αγορά τουρκικών Κορβετών για την ενίσχυση του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.

Στο υπουργείο άμυνας και στο τμήμα αμυντικής συνεργασίας, Ουκρανοί ειδικοί ανέφεραν τα σχέδια για την χρήση των πόρων που απομένουν από τον φετινό προϋπολογισμό, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά τουρκικών Κορβετών.

Ταυτόχρονα, το εν λόγω τμήμα δεν βλέπει τη σκοπιμότητα ολοκλήρωσης του σχεδίου Εθνική Κορβέτα.

“Βλέπουμε ότι η αγορά και κατασκευή σε ουκρανικά ναυπηγεία τουρκικών Κορβετών είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας Oleg Urusky.

Ο ίδιος τόνισε ότι η πρώτη ουκρανική Κορβέτα θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην Τουρκία και όλες οι επόμενες σε ουκρανικά ναυπηγεία.

Ως πιθανό τύπο, το Κίεβο εξετάζεται την Κορβέτα τύπου "Ada", που είναι ένα πλοίο ικανό να διεξάγει ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και να περιπολεί στην ανοικτή θάλασσα, με ευρεία χρήση τεχνολογιών stealth στον σχεδιασμό του.

Η τουρκική κορβέτα έχει χωρητικότητα 2.400 τόνους, μήκος 99.56 μέτρα, πλάτος 14.4 μέτρα και αποτελείται από πλήρωμα  93 ατόμων.

Έχει επίσης μέγιστη ταχύτητα 29 κόμβους, οικονομική ταχύτητα 15 κόμβους, εύρος δράσης 3500 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 15 κόμβων.

Ο εξοπλισμός της περιλαμβάνει 8 αντι-πλοϊκούς πυραύλους Harpoon, πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας RIM-116 RAM,  ένα πυροβόλο 76 mm mm OTO Melara Super Rapid, 2 × 12,7 mm πολυβόλα σε δική βάση της Aselsan STAMP, 3 τορπιλοσωλήνες 24 mm  για τορπίλες Mk.32, ενώ μεταφέρει και ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο S-70B Sea Hawk.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2019, αντιπροσωπεία από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το ζήτημα της πιθανής κατασκευής διαφόρων πλοίων για τον ουκρανικό στόλο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες των τουρκικών και των ουκρανικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Οκτώβριο του 2020, τα δύο μέρη υπέγραψαν μνημόνιο προθέσεων για την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών έργων.

Το έγγραφο αναφέρει τις προθέσεις Τούρκων και Ουκρανών να ξεκινήσουν την εφαρμογή κοινών σχεδίων για την κατασκευή πολεμικών πλοίων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και όλων των τύπων των στροβιλοκινητήρων.

Σύμφωνα με ουκρανικές δημοσιογραφικές πηγές, αναφερόμαστε σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τη Ρωσία και την Χερσόνησο της Κριμαίας στην οποία κατοικούν χιλιάδες τουρκογενείς Τάταροι.

Η στρατηγική συμμαχία των ουκρανικών και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποτελεί αρνητική εξέλιξη και για την Ελλάδα, η οποία μπορούσε να αναπτύξει σχέσεις, και να μεταφέρει τεχνολογία από την χώρα αυτή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...