στολές προστασίας
Ρωσία

Ρωσία: "Δυτικό είδος" το δηλητήριο Νόβιτσοκ - Δεν υπάρχει στη χώρα μας

Μετά την ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων πως μια ουσία παρεμφερής με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ ανιχνεύθηκε στο σύστημα του Ναβάλνι, το ρωσικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει πως το Νόβιτσοκ είναι «καθαρά δυτικό προϊόν» που δεν διαθέτει η Ρωσία.

Ο παράγοντας χημικού πολέμου Νόβιτσοκ είναι «καθαρά δυτικό προϊόν» που υφίσταται σε περίπου 140 παραλλαγές σε χώρες της Δύσης, αλλά όχι στη Ρωσία, τόνισε σήμερα, Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το υπουργείο, η δομή και το φάσμα μάζας του «Νόβιτσοκ» που, όπως υποστηρίζεται, ευθύνεται για τη φερόμενη δηλητηρίαση του διπλού πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στη βάση δεδομένων φασματομετρίας μαζών του Αμερικανικού Ιντστιτούτου Προτυποποίησης (American Institute of Standards) το 1988.

«Είναι αποκαλυπτικό πως η ενημέρωση για αυτήν την ουσία ήρθε από ένα ερευνητικό κέντρο του υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, από αυτή τη χημική ένωση δημιουργήθηκε μια ολόκληρη οικογένεια τοξικών χημικών που δεν κάλυπτε η Σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων (CWC). Μαζί με τους Αμερικανούς, άλλες τουλάχιστον 20 δυτικές χώρες εργάστηκαν με αυτές (τις τοξικές ουσίες). Ως εκ τούτου, το Νόβιτσοκ είναι καθαρά δυτικό είδος. Έχει συντεθεί και είναι διαθέσιμο σε περίπου 140 παραλλαγές σε αυτές τις χώρες. Εμείς δεν το έχουμε» προσθέτει το υπουργείο.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε την Πέμπτη πως μια ουσία παρεμφερής με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, που όμως δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των απαγορευμένων χημικών, ανιχνεύθηκε στο σύστημα του Ναβάλνι.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά πως η ανακοίνωση του OPCW ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη φερόμενη δηλητηρίαση του Ναβάλνι με ουσία από την ομάδα Νόβιτσοκ, ωστόσο παραδέχεται πως η εν λόγω ουσία δεν είναι επισήμως απαγορευμένη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ