Ρωσία

Πως η έκρηξη στη Λευκορωσία μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για τη Ρωσία

Του Άγγελου Ρούσσου 

Οι διαμαρτυρίες στη Λευκορωσία θα οδηγήσουν σε απώλειες για τη Ρωσία εάν η Μόσχα υποστηρίξει επίσημα το Μινσκ και μοιραστεί το βάρος των δυτικών κυρώσεων μαζί του, ή ακόμα και αν η Ρωσία αποσυρθεί εντελώς από την κατάσταση, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η Μόσχα θα πρέπει να ξεχάσει την έγκαιρη αποπληρωμή του χρέους του Μινσκ προς τη Ρωσία, ύψους σχεδόν 8 δις δολαρίων. Οι ειδικοί αναλυτές της εφημερίδας πιστεύουν ότι η Μόσχα θα πρέπει να βοηθήσει το Μινσκ με την αποπληρωμή άλλων ξένων δανείων για άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αν διακοπεί η σχέση, τότε η Ρωσία θα χάσει έναν σύμμαχο αξίας περίπου 9-10 δις $ επενδύσεων ετησίως.

Στο πρώτο υποθετικό σενάριο, με τη Μόσχα να υποστηρίζει επίσημα και ανοιχτά το Μινσκ, η Μόσχα θα αναλάμβανε άμεσα ή έμμεσα το βάρος των κυρώσεων του Μινσκ, γράφει η εφημερίδα. "Είναι προφανές ότι τώρα υπάρχουν πολύ σοβαροί κίνδυνοι περιορισμού της πρόσβασης σε κεφάλαιο δανεισμού. Για την αποπληρωμή των χρεών σε ξένο νόμισμα, η Λευκορωσία πρέπει να δανειστεί και, εάν ακολουθήσουν κυρώσεις, ο κατάλογος των πιθανών δανειστών θα συρρικνωθεί στο ελάχιστο", δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Alor Aleksey Antonov στη Nezavisimaya Gazeta.

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι η Μόσχα αποσύρεται εντελώς από τα γεγονότα στο Μινσκ, επιτρέποντας στην κατάσταση να πάρει τον δρόμο της. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, οι άμεσες απώλειες της Ρωσίας θα ξεπερνούσαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. "Οι χώρες μας εκτελούν πολλά κοινά έργα στον τομέα της γεωλογικής εξερεύνησης και της διαχείρισης της φύσης, της ιατρικής, της διαστημικής βιομηχανίας, της ενέργειας, της γεωργίας, της βιομηχανίας, της επιστήμης", δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Plekhanov, Diana Stepanova. Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα, η Λευκορωσία ενδέχεται να αρχίσει να λαμβάνει αυξημένο τέλος για τη διαμετακόμιση ρωσικών εμπορευμάτων ή να αρνηθεί να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στη Ρωσία. "Η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει ουσιαστικά τη μόνη εναπομείνασα αρτηρία χερσαίων μεταφορών με την Ευρώπη", πρόσθεσε η Στεπανόβα.

Βέβαια υπάρχουν κι άλλες αξιολογήσεις στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων. "Τα γεγονότα στη Λευκορωσία από μόνα τους δεν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία λόγω του μικρού μεγέθους της λευκορωσικής οικονομίας σε σύγκριση με τη Ρωσία", δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης Σεργκέι Κιστάνοφ στην εφημερίδα. Σημείωσε ότι «θεωρητικά, η πίεση κυρώσεων στη Ρωσία θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το αποτέλεσμα του πολιτικού αγώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Πάντως ο Λουκασένκο ανέφερε ότι σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον Πούτιν για να συζητήσει την κατάσταση στη Λευκορωσία

"Επειδή υπάρχει απειλή όχι μόνο για τη Λευκορωσία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο εκτείνοντας χείρα φιλίας...

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε κατά τη διάρκεια συνόδου στο Μινσκ σήμερα Σάββατο ότι σκοπεύει να συζητήσει την κατάσταση στη χώρα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς τα γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν και τους δύο.

"Αυτό που λέω είναι πρακτικά ότι υπάρχει σενάριο επιθετικότητας εναντίον της Λευκορωσίας. Πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον Πούτιν, τον πρόεδρο της Ρωσίας, για να μπορέσω να κάνω συνομιλίες μαζί του. Επειδή υπάρχει απειλή όχι μόνο για τη Λευκορωσία", είπε , ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων BelTA. "Η προστασία της Λευκορωσίας σήμερα δεν είναι τίποτα λιγότερο από την προστασία ολόκληρης της περιοχής μας, της περιοχής του κράτους της Ένωσης. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για άλλους. Εάν οι Λευκορώσοι δεν το αντέξουν, αυτό το κύμα θα φτάσει εκεί", πρόσθεσε .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ