ρωσικό υποβρύχιο
Ρωσία

Ξεκαθαρίζει η Ρωσία ποιες επιθέσεις θα έχουν πυρηνικά αντίποινα

Στη δεκαετία του 2000 και του 2010 το Πεντάγωνο ανέπτυξε το σχέδιο «Prompt Global Strike». Η Ρωσία απάντησε δημιουργώντας μια νέα γενιά πυραυλικών συστημάτων.

Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να αξιοποιήσει τις πυρηνικές της δυνατότητες εάν δεχτεί πυραυλική επίθεση στο έδαφός της, τονίζει το ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε νέο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το έγγραφο, το οποίο δημοσίευσε η επίσημη εφημερίδα του ρωσικού Στρατού «Ερυθρός Αστέρας» την Παρασκευή, τιτλοφορείται «Στα θεμέλια της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής». Και εξηγεί ότι επειδή δεν υπάρχει άμεση δυνατότητα να προσδιοριστεί εάν μια πυραυλική επίθεση από στρατηγικό αντίπαλο είναι πυρηνική ή συμβατική, κάθε τέτοια επίθεση θα θεωρείται πυρηνική.

«Σχετικά με την ερώτηση για το σε τι είδους επίθεση θα πρέπει να απαντήσει η Ρωσία, η απάντηση είναι συγκεκριμένη: στην καταστροφή του κράτους της Ρωσίας. Έτσι, (στο έγγραφο) έχουν οριστεί "κόκκινες γραμμές" τις οποίες δεν πρέπει κανείς να ξεπεράσει. Εάν κάποιος πιθανός αντίπαλος το πράξει, η απάντηση θα πρέπει να είναι αναμφίβολα καταστροφική» προειδοποιεί το έγγραφο.

 

Πύραυλοι S-400

Πύραυλοι S-400

Η μοίρα της νέας συνθήκης START

Το έγγραφο επίσης εξετάζει και άλλα ζητήματα, όπως τον πιθανό τερματισμό της Νέας Συνθήκης Μείωσης Στρατηγικών Όπλων (Νέα START), που θα επαναφέρει στον κόσμο τις πυρηνικές εντάσεις της δεκαετίας του '80.

«Εάν η Νέα STAR τερματιστεί, τότε η στρατιωτικοπολιτική κατάσταση θα γίνει σημαντικά πιο πολύπλοκη, καθώς χωρίς συνήθηκε περιορισμού, οι ΗΠΑ θα μπορούν χωρίς έλεγχο να ενισχύσουν το στρατηγικό τους οπλοστάσιο. Τονίζουμε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι, καθώς ο κόσμος, όπως συνέβη στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, θα φτάσει στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου. Η μοίρα της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και την Συνθήκη Απαγόρευσης Δοκιμών παραμένει υπό αμφισβήτηση» προειδοποιεί το έγγραφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ