Αγία Σοφία
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Κατά της απόφασης του Ερντογάν η πλειονότητα της ρωσικής κοινής γνώμης

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στη Μόσχα Θανάση Αυγερινό, την πρωτοβουλία για την επικοινωνία είχε ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ροή της συζήτησης κατέληξε στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Γι αυτό και στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου το συγκεκριμένο θέμα είναι τελευταίο. Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Tass αλλά και άλλα ρωσικά ΜΜΕ το αναδεικνύουν σε πρώτο γιατί είναι μεγάλη η αναταραχή που έχει προκληθεί στη ρωσική κοινή γνώμη. Να σημειωθεί ότι στην πλειονότητά της η ρωσική κοινή γνώμη δεν συμφωνεί με την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον αντίκτυπο της αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε ότι η πρόσβαση θα είναι απρόσκοπτη, ενώ δεν θα πειραχτούν τα ιερά προσκυνήματα της χριστιανοσύνης.

Με αυτό τον "χλιαρό" τρόπο κλείνει το θέμα για το Κρεμλίνο. Όμως για το Πατριαρχείο Μόσχας, για κάποιους βουλευτές και τη ρωσική κοινή γνώμη παραμένει ανοιχτό. Να σημειώσουμε ότι η ρωσική κοινή γνώμη προσπαθεί να συσπειρωθεί γύρω από μία καμπάνια υπέρ του εμπάργκο των τουρκικών προϊόντων και των ταξιδιών στην Τουρκία. Εάν και εμείς είχαμε κρατήσει ισορροπίες στο αποτυχημένο ουκρανικό αυτοκέφαλο, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική κυβέρνηση θα είχε κάποια δυνατότητα μεγαλύτερου συντονισμού με τη Ρωσία και τη ρωσική εκκλησία. Αυτό είναι ένα ερώτημα για το εάν μπορούμε να το πετύχουμε» συνέχισε ο Θανάσης Αυγερινός.

«Όσον αφορά το θέμα της Λιβύης είναι φανερό ότι Άγκυρα και Μόσχα δεν τα βρίσκουν. Το θέμα έχει "παγώσει", ενώ η επίσκεψη των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, στην Τουρκία, εδώ και έναν μήνα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Πάντως οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν τις διακηρυγμένες θέσεις τους και βέβαια έμειναν εκεί γιατί στο θέμα της Λιβύης, βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα» κατέληξε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους. 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ