Ρωσία

Προειδοποίηση Μεντβέντεφ: Θα λάβουμε «συμμετρικές ή ασύμμετρες αποφάσεις αν οι ΗΠΑ ενισχύσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο

Στις αρχές Ιούνη, ο κορυφαίος νομοθέτης των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση νόμου για την παράταση της ρωσοαμερικανικής συνθήκης New START. Μεταξύ άλλων, στόχος ήταν και η απαγόρευση στον Ντόναλντ Τραμπ να υπονομεύσει αυτή τη μείζονα συνθήκη που καθορίζει των έλεγχο των στρατηγικών όπλων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κ. Μεντβέντεφ, σε δηλώσεις του για τη ρωσοαμερικανική συνθήκη New START υπογράμμισε την πρόθεση της Ρωσίας να συζητηθούν και οι νέοι τύπου όπλων που αναπτύσσονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας, συναντώντας ωστόσο την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. 

«Νέοι τύποι όπλων αναδύονται που πρέπει επίσης να συζητηθούν. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη βούληση για να το κάνουμε αυτό. Δεν έχω δει αυτή τη βούληση μέχρι στιγμής από την πλευρά των ΗΠΑ» δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον εκδοτικό οίκο KP. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (New START) υπογράφτηκε μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον και είναι σε ισχύ για 10 χρόνια από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2021. Η Ρωσία έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για το κατά πόσο τελικά οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να ανανεώσουν τη συνθήκη. 

Ο ρωσικός στρατός έχει υπολογίσει τις συνέπειες της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη νέα συνθήκη START
«Για να είναι αποτελεσματική μια συνθήκη, πρέπει να τηρείται από τα υπογράφοντα μέρη. Προς το παρόν, δεν βλέπω τις ΗΠΑ να είναι πρόθυμες να επεκτείνουν τη New START. Ίσως κάτι αλλάξει στην άποψή τους, θα το θέλαμε αυτό» υπογράμμισε ο κ. Μεντβέντεφ. 
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προβούν σε ενίσχυση του πυρηνικού τους οπλοστασίου, τότε η Μόσχα θα λάβει «συμμετρικές ή ασύμμετρες αποφάσεις» με στόχο να αδρανοποιήσει αυτές τις νέες δυνατότητες με κάποιο τρόπο. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ