Ρωσικός στόλος
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανός ναύαρχος: "O στόλος της Ουκρανίας θα επιστρέψει στη Σεβαστούπολη"

Όλα δείχνουν πως επίκειται στρατιωτική κινητοποίηση στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, καθώς οι φωνές που μιλούν για πόλεμο πληθαίνουν και Ουκρανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προκαλούν συνεχώς τη Μόσχα.

H κλιμάκωση από την ουκρανική πλευρά συνεχίζεται, με τον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, Ναύαρχο Alexei Neizhpapa να ορκίζεται ότι ο ουκρανικός στόλος θα επιστρέψει στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, λίγα 24ωρα αφού ο Ουκρανός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απείλησε πως με τα τουρκικά UAV "η Ουκρανία θα συντρίψει τη Ρωσία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας Ρούσλαν Κοτσάκ δήλωσε ότι ο Ουκρανικός Στρατός θα χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά αντιαρματικά Javelins και τα τουρκικά UAV Bayraktar TB2 εναντίον Ρώσων αυτονομιστών στη Ντονμπάς, εν μέσω τεράστιας κινητικότητας του ρωσικού στρατού στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Ruslan Komchak, μια στρατιωτική ταξιαρχία εκπαιδεύεται στη χρήση του εν λόγω εξοπλισμού.

«Η κύρια βάση των ναυτικών δυνάμεων της Ουκρανίας είναι η Σεβαστούπολη. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε αυτήν την ιδέα, την αρχή και το μήνυμα. Εκεί υπηρέτησα όλη μου τη ζωή στο ναυτικό. Θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Neizhpapa σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί Ουκρανοί αξιωματικοί στην Κριμαία άφησαν την περιουσία και τους συγγενείς τους, αλλά ο Ναύαρχος είπε ότι δεν σκοπεύει να επισκεφθεί την «κατεχόμενη» χερσόνησο:

«Απορρίπτω κατηγορηματικά μια επίσκεψη εκεί. Θα πάω στην Κριμαία μόνο όταν υψωθεί η μπλε-κίτρινη σημαία μας. Τελεία».

Νωρίτερα ο Neizhpapa είπε ότι τα πλοία του Ουκρανικού Ναυτικού ετοιμάζονται για εχθροπραξίες πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο αναμένει επίθεση από τον ρωσικό στρατό στην περιοχή της Χερσώνας, ώστε να περάσει νερό από το Δνείπερο στην Κριμαία.

«Οι μονάδες μας προετοιμάζονται για τέτοιες ενέργειες. Δεν μπορώ να αποκαλύψω όλα τα σχέδια, ωστόσο θα σας πω πως το εύρος του πυραυλικού συστήματος Neptune μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε  από την ηπειρωτική Ουκρανία σε μια προώθηση προς τη Σεβαστούπολη», δήλωσε ο Neizhpapa.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του στόλου αναγνωρίζει ότι μια πλήρης στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες. «Ίσως θα υπάρξουν πολλές απώλειες - και από τους δύο στρατούς, ακόμα και από τον άμαχο πληθυσμό», παραδέχθηκε κυνικά ο Ουκρανός Ναύαρχος.

Το Κρεμλίνο απάντησε με αμεσότητα στα λόγια του Neizhpapa χαρακτηρίζοντάς τα "ανόητα" και καταγγέλοντας πως αποτελούν μια ακόμα προσπάθεια να προκληθούν τεχνητές εντάσεις και αντι-ρωσική υστερία στην Ουκρανία.

Στις 11 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε τον Ιγκόρ Βόροντσενκο από τη θέση του διοικητή του Ουκρανικού Ναυτικού και διόρισε τον Alexei Neizhpapa.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο μέσω αμερικανικών σκαφών. Χάρη στην προμήθεια αμερικανικών πλοίων Mark VI, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να περιορίσει την ελευθερία δράσης της Ρωσίας στη Θάλασσα του Αζόφ, δήλωσε ο διοικητής του ουκρανικού στόλου.

«Η Θάλασσα του Αζόφ δεν είναι λίμνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εάν πιστεύουν ότι θα συμπεριφέρονται όπως συνηθίζουν, κάνουν μεγάλο λάθος. Ήδη από φέτος θα αυξήσουμε τον αριθμό των μονάδων στη Θάλασσα του Αζόφ. Καθώς θα αγοράσουμε από τις ΗΠΑ 16 μονάδες των πιο σύγχρονων σκαφών Mark VI, είναι σαφές πως μερικά από θα αναπτυχθούν στη Θάλασσα του Αζόφ. Εξοπλισμένα με πυραυλικά συστήματα θα είναι πιο αποτελεσματικά για αυτήν την περιοχή», δήλωσε ο Neizhpapa.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αμερικανικά σκάφη Mark VI θα σταλούν στη Θάλασσα του Αζόφ για να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, προκαλώντας φυσικά και την οργή της Μόσχας για την από κοινού κλιμάκωση Κιέβου-Δύσης. Η Ουκρανία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα λάβει αυτά τα πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμένεται να παραδοθούν σύντομα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζαν να μην τα πουλήσου και, εκτός από την Ουκρανία, δεν τα προσέφεραν σε κανέναν. Αυτό συνέβη επειδή έχουμε αναπτύξει μια στρατηγική και θέτουμε στόχους για πώς να αναβαθμίσουμε σταδιακά το Ουκρανικό Ναυτικό», δήλωσε ο Neizhpapa.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ενώ μια ουκρανική επίθεση είναι σχετικά απίθανη εντός του 2020, η πιθανότητά της αυξάνεται σημαντικά το 2021, ιδιαίτερα σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν. Η σύγκρουση στην Ουκρανία διήρκεσε τόσο πολύ κυρίως επειδή οι σημερινοί υποστηρικτές της Ουκρανίας στη Δύση δεν ενδιαφέρονται να την τερματίσουν, ανεξάρτητα από το ποια είναι η βούληση του ουκρανικού λαού. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν η προεδρία των ΗΠΑ αναληφθεί από κάποιον με εδραιωμένη εχθρότητα απέναντι στη Ρωσία, ο οποίος πιστεύει ότι οι στόχοι του θα εξυπηρετηθούν καλύτερα από ακόμα μια αιματηρή εκστρατεία στο Ντονμπάς.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ουκρανία έχει κλιμακώση κατακόρυφα τις τελευταίες μέρες, ειδικά σε διπλωματικό και ρητορικό επίπεδο, αποσταθεροποιώντας την περιοχή και δημιουργώντας συνθήκες μιας νέας κρίσης, οι συνέπειες της οποίας θα είναι πολύ πιο δυσοίωνες από ότι το 2014. Είναι στο χέρι της Μόσχας να διατηρήσει τη ψυχραιμία της ή με μια γενική και ολοκληρωτική παρέμβαση στην Ανατολική Ουκρανία να λήξει τον πόλεμο.

GALLERY

Alexey Neizhpapa

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ