Ρωσία

Ο Πούτιν προχωρά σε στρατηγική... επίθεσης μέσω ανάπτυξης

Οι συνταγματικές αλλαγές στη Ρωσία ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, παράλληλα με τη δοκιμασία της κοινωνίας από την πανδημία. Οι αλλαγές που υπερψηφίστηκαν καλούνται να ενδυναμώσουν την κρατική υπόσταση μιας χώρας που χαράζει δυναμική πορεία τις ερχόμενες δεκαετίες.

Η προβοκατόρικη και πρωτοφανής στα διπλωματικά χρονικά, πράξη της αμερικανικής ηγεσίας να κρεμάσει στην πρόσοψη του κτιρίου της πρεσβείας της, στη Μόσχα, δίπλα από την αμερικανική και τη σημαία με τα χρώματα της ίριδος, μόνο ως έκφραση αδυναμίας να επιδράσει στη διαδικασία ψήφισης των συνταγματικών αλλαγών, μπορεί να εκτιμηθεί! Σημαντικότατων αλλαγών, με τον πιο ανοικτό και δημοκρατικό τρόπο, με τη μορφή συμμετοχής ολόκληρης της κοινωνίας μέσω ψηφοφορίας! Και μάλιστα με τεχνολογικούς εκλογικούς νεωτερισμούς που καμία χώρα της αναπτυγμένης Δύσης δεν μπορεί να καυχηθεί ότι διαθέτει...

Ίσως για τον λόγο αυτό η Ε.Ε. χύνει κροκοδείλια δάκρυα από τη λύπη της που «απαγορεύτηκε η προεκλογική καμπάνια και οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία δεν είχαν ενημέρωση».

Επί ένα εξάμηνο γίνονταν συζητήσεις για τις συνταγματικές αλλαγές, η πανδημία ανάγκασε τις Αρχές να αναβάλουν την ψηφοφορία και να τη μεταφέρουν από 22 Απριλίου την 1η Ιουλίου, και οι Βρυξέλλες μιλούν για λειψή ενημέρωση! Κουβέντα, όμως, για την... πίτα! Ότι και πολύμηνος χρόνος δόθηκε και, κυρίως, οι Αρχές τόλμησαν να θέσουν θέμα συμμετοχής τουλάχιστον του 50%+1 των ψηφοφόρων ώστε να είναι νόμιμη η ετυμηγορία...


Ρωσία: Από τη στρατηγική άμυνας στη μετάβαση στρατηγικής... επίθεσης μέσω ανάπτυξης;


Ο... αρχιτέκτων των συνταγματικών αλλαγών, Πούτιν, είναι πεισμένος ότι αυτές «θα ενδυναμώσουν την κρατική υπόσταση, θα δημιουργήσουν συνθήκες για δυναμική ανόρθωση της χώρας τις επόμενες δεκαετίες».

Λόγια, θα πει κάποιος εμμένοντας στην επιφανειακή προσέγγιση του επιπέδου των χρωμάτων της... ίριδος! Ας δούμε τα γεγονότα: Οι ΗΠΑ από το 2002 και ύστερα, αποχωρούν από όλες τις διμερείς συμφωνίες με την ΕΣΣΔ-Ρωσία που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας. Αρχικά, επί προεδρίας Μπους (Ιούνιος 2002), οι ΗΠΑ βγήκαν από τη Συμφωνία αντιπυραυλικής άμυνας του 1972. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Αύγουστο 2019 έληξε η Συμφωνία εξάλειψης των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που υπογράφτηκε το 1987, επι Γκορμπατσόφ! 

Αρχές του 2021 λήγει η Συμφωνία για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών πυραύλων, START-3, και η Ουάσινγκτον δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι επιθυμεί να την ανανεώσει...
Όλα αυτά και πολλά άλλα τερτίπια αποτέλεσαν την πολιτική της Ουάσινγκτον τις προηγούμενες δεκαετίες, στην πορεία απόκτησης υπεροπλίας έναντι της, αποδυναμωμένης αρχικά, Ρωσίας. Μιας χώρας την οποία επιχείρησαν ταυτόχρονα να ενσωματώσουν και να υποτάξουν στις πολιτικές τους μέσω κάποιων «κανονισμών» ενός αορίστου διεθνούς δικαίου που προωθούσαν διάφορα «Διεθνή Ινστιτούτα» ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ! Σε πολλές περιπτώσεις με άλλες χώρες, τα κατάφεραν. Απτό παράδειγμα η μεθόδευση της επιβολής αλλαγής ονομασίας των Σκοπίων, παρά την αντίθετη θέληση των κατοίκων που σαμποτάρισαν το σχετικό δημοψήφισμα! Για να βγει στη συνέχεια η Ευρωπαία επίτροπος Μογκερίνι να μιλήσει για την ανάγκη υλοποίησης της θέλησης «των... θεσμών»!!! Δηλαδή υπερψήφιση στο... Κοινοβούλιο!

Η Ρωσία, παρά τους κλυδωνισμούς της πρώτης μετασοβιετικής δεκαετίας, βρήκε τη δύναμη να ξεπεράσει τον... σκόπελο! Ειδικά την τελευταία εξαετία, όπως αναφέρει ο Πούτιν, «για πρώτη φορά στην ιστορία ύπαρξης των πυραυλικών πυρηνικών οπλισμών όχι μόνο δεν τρέχουμε πίσω από κάποιον για να προλάβουμε, αλλά οι άλλοι τρέχουν να κατασκευάσουν όπλα που ήδη έχει η Ρωσία»... Στη Μόσχα μιλάνε πλέον ανοικτά ότι οι ΗΠΑ υπολείπονται κατά 8-12 χρόνια της Ρωσίας σε στρατηγικές πυρηνικές τεχνολογίες και θα μπορούν να ισοσκελίσουν μόνο στα μέσα της δεκαετίας του '30! 

Έχοντας δημιουργήσει αυτή την υπεροχή, η Ρωσία προώθησε τώρα τις συνταγματικές αλλαγές για ενίσχυση της εθνικής της κυριαρχίας, της απομάκρυνσης από τις ενσωματώσεις σε δυτικούς «κανονισμούς» και της αποκοπής των οικονομικών και διοικητικών ινστιτούτων της από εξωτερικές επιδράσεις! 

Όταν στις ΗΠΑ κατανοήσουν το βάθος των συνταγματικών αλλαγών, όταν οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες και το υπέργηρο πολιτικό προσωπικό τους αντιληφθεί έστω ένα μέρος των βαθιών τομών που γίνονται στη Ρωσία, τότε, ίσως συνειδητοποιήσουν ότι η μέθοδος κυρώσεων και αποκλεισμών των πάντων και επί παντός επιστητού, μετατρέπεται σε απολίθωμα του παρελθόντος! 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ