Κρεμλίνο
Ρωσία

Κρεμλίνο προς Άγκυρα: "Να ληφθεί υπόψιν η πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας"

Ξεκάθαρη θέση στην πρόθεση του τουρκικού καθεστώτος να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, παίρνει και το Κρεμλίνο, καταδικάζοντας οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Το Κρεμλίνο θεωρεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, αλλά ελπίζει ότι η Άγκυρα να λάβει υπόψη τη βαρύτητα της εκκλησίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Μπορώ μόνο να πω ότι ελπίζουμε ότι θα ληφθεί υπόψη το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η εκκλησία δεν είναι μόνο ένα σημαντικό τουριστικό μνημείο, αλλά έχει «πνευματική αξία». «Φυσικά, ελπίζουμε ότι οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες μας θα λάβουν όλα αυτά υπόψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πέρυσι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε τζαμί. Πριν λίγες ημέρες, το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας πραγματοποίησε συνάντηση για το ζήτημα και η τελική απόφαση για την τύχη του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αναμένεται να ανακοινωθεί έως τα μέσα Ιουλίου.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα κάλεσαν την Τουρκία να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο. Ωστόσο, η Άγκυρα θεωρεί ότι το ζήτημα είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κομισιόν για Αγία Σοφία: Είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Σύμβολο ανεκτικότητας και διαλόγου χαρακτήρισε την Αγία Σοφία ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ που επανέλαβε ότι πρόκειται για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 

«Κατανοούμε ότι εκκρεμεί η απόφαση του τουρκικού συμβουλίου της επικρατείας. Δεν θα σχολιάσουμε τις απόψεις συγκεκριμένων προσωπικοτήτων της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO» και πρόσθεσε ότι «υπό αυτή την οπτική γωνία θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα».

Νωρίτερα, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, κάλεσε να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό.

Μετά τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις Ρώσων εκκλησιαστικών αξιωματούχων για την υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς , αλλά και την νέα χθεσινή παρέμβαση Ιερώνυμου την σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών. 

Σε ξεκάθαρο μήνυμά του ο Πατριάρχης Κύριλλος, κάλεσε τον Ρ. Τ. Ερντογάν να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί "απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό".

«Η απειλή για την Αγία Σοφία είναι απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, και συνεπώς την πνευματικότητα και την ιστορία μας» δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Η δήλωση αυτή όμως έχει και άλλη ανάγνωση, αφού εμμέσως αποτελεί μια "γέφυρα" προς το Φανάρι μετά την κόντρα για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ