Ελλάδα και Ρωσία
Ρωσία

Μόσχα προς Αθήνα: "Μην περιμένετε βοήθεια από την Ουάσινγκτον"

Προειδοποίηση στην Αθήνα έστειλε η Μόσχα, αναφορικά με την πιθανότητα ενός ελληνοτουρκικού πολέμου και της στήριξης που αναμένει η ελληνική διπλωματία από τις ΗΠΑ.

Ο ρωσικός Τύπος έχεις πάρει "φωτιά" για την κατάσταση σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, με αναλυτές να παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις και να προμηνύουν κλιμάκωση της έντασης στο προσεχές μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την προφανή δυσαρέσκεια της ρωσικής διπλωματίας για ελληνικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική της χώρας, τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως αντανακλά ανάλυση στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, που αναφέρεται στο ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας και φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελλάδα εναντίον Τουρκίας: Η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει άραγε την Αθήνα;».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα επέλεξε τα τελευταία χρόνια να αλλάξει την «ειδική θέση» της, σύμφωνα με την οποία, η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ συμπληρωνόταν από παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία, που θυσιάστηκαν στο όνομα μιας «σκληρής φιλοαμερικανικής τροχιάς». Μάλιστα, γίνεται αναφορά στη διπλωματική κρίση με τη Ρωσία, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, απελάθηκαν από την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο Ρώσοι διπλωμάτες και χαρακτηρίζεται «περίεργη» η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να ποντάρει, χωρίς εναλλακτικές, «σε έναν ηγεμόνα (σ.σ. ΗΠΑ), ο οποίος φανερά αποδυναμώνεται σε μια περίοδο μεγάλης κλίμακας αλλαγών παγκοσμίως».

Η επιλογή αυτή, ενόψει μάλιστα μιας πιθανής σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας, εκτιμάται ότι μπορεί «να αποδειχθεί ριψοκίνδυνη και εν δυνάμει αποτυχημένη, πολύ περισσότερο από τον κρατικό τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν». 

Η γνωστή στη Ρωσία σχολιαστής, Ιρίνα Άλξνις, όπως γράφει το ethnos.gr, υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να βρεθεί προ εκπλήξεως, περιμένοντας μάταια αμερικανική υποστήριξη, τη στιγμή που η Άγκυρα επιδεικνύει συχνά απείθεια έναντι της Ουάσιγκτον και διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο και επιρροή στην περιοχή, ενώ οι ΗΠΑ έχουν να επιλύσουν ταυτόχρονα πολλά προβλήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και το ελληνοτουρκικό είναι ζήτημα «εξαιρετικά άβολο» για την αμερικανική διπλωματία και το ΝΑΤΟ, η συμβίωση στο οποίο κάθε άλλο παρά βοήθησε στην Κύπρο το 1974.

Η Ιρίνα Άλξνις υπενθυμίζει, επίσης, ότι ούτε όλες οι «τυχοδιωκτικές» φιλοδοξίες Τουρκίας και Ερντογάν εξελίσσονται πάντοτε, όπως σχεδιάζει και επικαλείται το παράδειγμα της Β. Συρίας, όπου ο Τούρκος ηγέτης υποχρεώθηκε να περιορίσει πολύ τις ορέξεις του και να συμβιβαστεί με την επέκταση των δυνάμεων Άσαντ εις βάρος του τουρκικού στρατού λόγω της επιμονής του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Το εν λόγω άρθρο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ελληνική διπλωματία και την εικόνα της Ελλάδας σε μια παραδοσιακά φιλική χώρα, όπως η Ρωσία, η οποία δυστυχώς έχει αφεθεί να συνομιλεί σχεδόν αποκλειστικά με την τουρκική ηγεσία και να εισπράττει διαρκώς «πόρτα» από ελληνικής πλευράς σε κάθε αίτημά της, ακόμη και μετά την υποτιθέμενη «υπέρβαση» της κρίσης του 2018 (απέλαση Mr Bitcoin, αναγνώριση «αυτοκέφαλου» Ουκρανίας κ.ο.κ.). Το πλήρες κείμενό του δημοσιεύεται από το kosmodromio.gr και μας δίνει μια εικόνα για το πώς βλέπουν την Ελλάδα και τις εξελίξεις στη γειτονιά μας αναλυτές πολύ κοντά στη ρωσική πολιτική και διπλωματική ηγεσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Εκσυγχρονίζονται οι ΕΔ! Μοίρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAV Talos 2 και Γρύπας το αντίδοτο στη “Γαλάζια Πατρίδα” και τη “Μεγάλη Ρούμελη”

Οφείλουμε να περάσουμε στο στάδιο της ισοδύναμης κρούσης κατά των μικρασιατικών παραλίων με γενικευμένο τρόπο κατά των...