Ρωσία

Ρωσικό ΥΠΕΞ κατά ΗΠΑ: "Παραβιάζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα"

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών άσκησε σφοδρή κριτική στις ΗΠΑ με αφορμή τον θάνατο του Αφροαμερικανού πολίτη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην αμερικανική πόλη της Μινεάπολης, αφού ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε ενώ βρίσκονταν ήδη υπό κράτηση.

Ένα βίντεο που έγινε viral στο διαδίκτυο τον έδειχνε να μην μπορεί να ανασάνει ενώ ο αξιωματικός Ντέρεκ Τσάβιν πάταγε με το γόνατό του τον λαιμό του άτυχου 46χρονου. Ο Τσάβιν απολύθηκε και συνελήφθη.

«Στις ΗΠΑ παρατηρούναι συστηματικά προβλήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα προβλήματα αυτα περιλαμβάνουν φυλετικές, εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις, αστυνομική βία, δικαστική μεροληψία, συνωστισμό στις φυλακές και πολλά άλλα», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Επιπλέον, επέκρινε τις ΗΠΑ για το ότι δεν τηρούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο, αποχωρώντας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το 2018 και αγνοώντας τις συστάσεις των αρμόδιων ομάδων υπεράσπισης.

«Καλούμε τις αρχές των ΗΠΑ να λάβουν πραγματικά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Επίσης, να επιστρέψουν στην πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς δεσμεύσεις και να ευθυγραμμίσουν τους εθνικούς τους νόμους με τις βασικές αρχές του ΟΗΕ σχετικά με τη χρήση βίας και όπλων από τα όργανα επιβολής του νόμου. Τέλος, φυσικά, να διερευνήσουν διεξοδικά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ», πρόσθεσε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ