Ρωσία

Ρωσικά ''πυρά'' κατά Τουρκίας: ''Είμαστε αντίθετοι με την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης''

Την στιγμή που η Ουάσινγκτον έμμεσα στηρίζει την συμφωνία Ερντογάν-Σάρατζ, η Ρωσία με διπλωματικό τρόπο, αλλά ξεκάθαρο, παίρνει αποστάσεις από τον Ερντογάν.

 
Η Ρωσία μέσω του πρεσβευτή της στην ΕΕ , Βλαντίμιρ Τσιζόφ, εξέφρασε την αντίθεση της Μόσχας σ’ ότι αφορά στην εγκυρότητα της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης, το γνωστό “τουρκο-λυβικό μνημόνιο”.

Την αισιοδοξία του για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας εξέφρασε ο πρέσβης της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και στο μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας  - Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
«Δικαιούμαστε να ελπίζουμε [ότι τα “κενά αέρος” στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσία αποτελούν πλέον παρελθόν]» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Καθημερινή Κύπρου».

Κάνοντας, μάλιστα, ειδική μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτίμησε πως «οι εξελίξεις που ακολούθησαν την υπογραφή της, έδειξαν ότι δεν επρόκειτο για ιδανική λύση των διμερών προβλημάτων».

Προειδοποίησε δε, «οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης εξακολουθούν να υπάρχουν». Και πρόσθεσε: «Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με μεσολαβητή την Ε.Ε. δεν οδήγησε πουθενά. Η κατάσταση στη Βοσνία παραμένει προβληματική».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «υπαίτιοι γι’ αυτές τις εντάσεις, είναι όσοι θέλουν να ωθήσουν χώρες της περιοχής σε λύσεις που δεν ανταποκρίνονται στα εθνικά τους συμφέροντα και να επιβάλουν την ένταξη - στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ – χωρών, όπου δεν υπάρχει ούτε πολιτική ανάγκη, ούτε ευρεία λαϊκή υποστήριξη για κάτι τέτοιο».

Την ίδια ώρα, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Ρώσος διπλωμάτης επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας. «Η όποια διευθέτηση σε θέματα θαλασσίων ζωνών πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

«Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά την αρμοδιότητα της κυβέρνησης Σαράτζ (GNA) να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες, τηρούμε κριτική στάση. Δεν υπάρχει στη Λιβύη κυβέρνηση που να εκπροσωπεί όλη τη χώρα, αλλά πρόκειται για δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εμείς, όσο μπορούμε, προσπαθούμε να τους ωθήσουμε και τους δύο προς μια πολιτική επίλυση του προβλήματος. Έπειτα, αναφορικά με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας υπάρχει η Συνθήκη του 1982, παρόλο που η Τουρκία είναι μία από τις τέσσερις χώρες που δεν την υπέγραψε» κατέληξε ο Τσιζόφ.

Μετά την κρίση στη Συρία, οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας θα επιδεινωθούν και στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...