Ρωσία

''Στάζουν'' μίσος οι Τούρκοι για Πούτιν: Συγκέντρωση κατά Ρωσίας & υπέρ Τατάρων στην Κων/πολη - Ο ''πόλεμος'' ξεκίνησε

Πρόκειται για την δημιουργία κλίματος εξέγερσης των χιλιάδων Τάταρων που διαβιούν στην περιοχή, οι οποίοι αισθάνονται άβολα από την προσάρτηση της Χερσονήσου από την Μόσχα το 2014.

Η Ουκρανία με ειδικές «συμβουλές» από την ΕΕ και την δύση ανακοινώνει ότι το ζήτημα της Κριμαίας δεν έχει τελειώσει.

Χθες εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες, έλαβαν μέρος σε εκδήλωση οργανώσεων των Τάταρων της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Ουκρανικής Ένωσης Πολιτισμού στην Κων/πολη.

“Ο αγώνας κατά της κατοχής της Ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Beyazıt στην πόλη της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία στις 23 Φεβρουαρίου.

"Οι συμπολίτες μας βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση εδώ και έξι χρόνια, αφού δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα έθιμά τους, να ασκήσουν ελεύθερα τη θρησκεία τους και να μάθουν τη δική τους γλώσσα.
Οι Τάταροι της Κριμαίας διώκονται για την εθνικότητα και τη θρησκεία τους"
, δήλωσε ο ανταποκριτής της ουκρανικής πολιτιστικής ένωσης Aliya Usenova, όπως αναφέρει το Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 20 Φεβρουαρίου, ήταν η έκτη επέτειος της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας.
 

Πρόκειται για τουρκικά “παιχνίδια”, τα οποία αφορούν ένα τρομερό σχέδιο ένωσης όλων των μουσουλμανικών πληθυσμών, που είναι σε εξέλιξη από την Τουρκία και προσωπικά από τον πρόεδρο Ερντογάν, το οποίο επεκτείνεται και στην γειτονική Μολδαβία και τους Γκαγκαούζους.

Ο Τούρκος πρόεδρος προκρίνει τον εαυτό του ως το προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων, εξοργίζοντας πολλούς μουσουλμάνους ηγέτες άλλων χωρών για ευνόητους λόγους. 

Ο Ερντογάν ενδιαφέρεται φυσικά για το σχέδιο της αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο ίδιος επιχειρεί να τοποθετήσει όλους τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που ζουν στα γεωγραφικά σημεία όπου κάποτε βρισκόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό τον έλεγχο της Άγκυρας, όπως για παράδειγμα οι Τάταροι της Κριμαίας, εξοργίζοντας την Μόσχα.

Δεν έφθανε στην Άγκυρα που ασχολείται με τους Τατάρους της Κριμαίας , είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ασχολείται  και με τους ομοϊδεάτες της στην Πολωνία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και το κόμμα του έχουν εγκαινιάσει εδώ και μερικά χρόνια μια πολιτική για την «προστασία των απανταχού τουρκογενών πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων και των Μουσουλμάνων της Θράκης.

Οι Τάταροι είναι μουσουλμάνοι σουνίτες τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι ζουν στην Κριμαία. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες εθνότητες πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα εκπροσωπούν μόνο το 10% του πληθυσμού της Κριμαίας.

Μεταξύ 20.000 και 50.000 Τάταροι της Κριμαίας έχουν φύγει, κυρίως για το Κίεβο, ανεβάζοντας τον πληθυσμό τους εκεί σε περίπου 300.000. Εκτιμάται ότι 300.000 Ρώσοι μεταφέρθηκαν στην Κριμαία, για να αλλάξουν τη δημογραφική ισορροπία.

Ο Πούτιν δεν εκτοπίζει τους Τάταρους της Κριμαίας όπως έκανε το 1946 ο Στάλιν, αλλά τους αναγκάζει να φύγουν.

Περίπου πέντε εκατομμύρια Τάταροι της Κριμαίας ζουν στην Τουρκία. Η μόνη άλλη χώρα με συγκρίσιμο αριθμό Τάταρων είναι η Ρουμανία. Αυτές οι κοινότητες προέρχονται από ανθρώπους που εγκατέλειψαν περιοχές της τσαρικής αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα.

Στην Τουρκία, η κοινότητα των Τάταρων της Κριμαίας βρίσκεται γύρω από μεγάλες πόλεις, την Άγκυρα, μέρη της Κωνσταντινούπολης και το Eskişehir.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ