Ρωσία

Πούτιν: Ζητά αντικατάσταση της Wikipedia με αντίστοιχη ρωσική εγκυκλοπαίδεια

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητά την ρωσική εναλλακτική στη Wikipedia αφού θεωρεί ότι η εγχώρια έκδοση θα είναι περισσότερο αξιόπιστη.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος είναι να αντικατασταθεί η Wikipedia από μια μεγάλη ρωσική εγκυκλοπαίδεια – Θα δαπανηθούν 26,7 εκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό.

«Αναφορικά με τη Wikipedia (…) είναι καλύτερο να την αντικαταστήσουμε με τη νέα μεγάλη ρωσική εγκυκλοπαίδεια σε ηλεκτρονική μορφή» είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας από το Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μιας επιτροπής για το μέλλον της ρωσικής γλώσσας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Αν και το ρωσικό «αντίδοτο» στη Wikipedia έχει ήδη κυκλοφορήσει -ο Πούτιν αναφερόταν σε μια εγκυκλοπαίδεια που κυκλοφόρησε μεταξύ 2007-2014- είναι αποκλειστικά διαθέσιμο σε έντυπη μορφή. «Τουλάχιστον, θα πρόκειται για αξιόπιστες πληροφορίες, που θα παρουσιάζονται με ωραίο και σύγχρονο τρόπο» συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια ρούβλια (26,7 εκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα τρία χρόνια για τη δημιουργία μιας ρωσικής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα, ο Πούτιν απάντησε στα σχόλια που έκανε ο πρύτανης ενός πανεπιστημίου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι δικαστήρια καταφεύγουν στη Wikipedia προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Η ρωσική εκδοχή του συγκεκριμένου ιστότοπου διαθέτει περισσότερα από ενάμιση εκατομμύριο άρθρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ