Ρωσία

Β. Πούτιν κατά Ερντογάν για τη Συρία: "Σοβαρός ο κίνδυνος αναβίωσης του ISIS" - "Η Τουρκία δεν ελέγχει την κατάσταση"

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται στην βορειοανατολική Συρία θα μπορούσαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή, ως αποτέλεσμα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κατά την επίσκεψή του στο Τουρκμενιστάν, ο Πούτιν είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Τουρκία θα μπορέσει να διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο στην περιοχή.

Η τουρκική επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών βορειοανατολικά της Συρίας ανοίγει ένα από τα μεγαλύτερα νέα μέτωπα εδώ και χρόνια σε έναν οκταετή πόλεμο, ο οποίος έχει απασχολήσει και κινητοποιήσει παγκόσμιες δυνάμεις.

Η Ρωσία εξελίχθηκε ως ηγετική δύναμη στη Συρία, αφού ξεκίνησε μια στρατιωτική παρέμβαση το 2015, μετατρέποντας την παλίρροια του πολέμου υπέρ της συμμάχου της, Δαμασκού, και του Σύριου Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

"Υπάρχουν ζώνες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Συρίας όπου συγκεντρώνονται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Προφυλάχθηκαν μέχρι σήμερα από τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις. Τώρα ο τουρκικός στρατός εισβάλλει και οι Κούρδοι εγκαταλείπουν αυτά τα στρατόπεδα. Θα μπορούσαν απλώς να ξεφύγουν", ανέφερε ο Πούτιν, αναφερόμενος στους τρομοκράτες του ISIS.

"Δεν είμαι σίγουρος αν ο τουρκικός στρατός μπορεί να το ελέγξει αυτό έγκαιρα", δήλωσε ο Πούτιν, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τουρκμενιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ