Ρωσία

Τρίτη στον κόσμο η Ρωσία στις στρατιωτικές δαπάνες - Ξόδεψε 63.5 δισ. ευρώ το 2016

Η Ρωσία ανέβασε τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό στα 63.5 δισεκατομμύρια κατά την διάρκεια του 2016, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το ποσό αυτό είναι κατά 5.9% μεγαλύτερο από το περασμένο έτος και έτσι η Ρωσία επανήλθε στην τρίτη θέση της κατάταξης των χωρών που επενδύουν τα περισσότερα χρήματα για την αναβάθμιση των στρατιωτικών τους μονάδων. Μπροστά από τους Ρώσους βρίσκονται μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Το 2011, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε αναγγείλει πως σχεδίαζε να ξοδέψει περισσότερα από 330 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τον απαρχαιωμένο στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας.

Τα πλάνα του για την εν λόγω στρατιωτική επένδυση, διακόπηκαν προσωρινά λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η Ρωσία και λόγω της κατάρρευσης που υπέστη η αξία του ρουβλιού κατά το 2015.

Επομένως, όταν οι Ρώσικες επενδύσεις στρατιωτικού περιεχομένου μειώθηκαν, η χώρα βρέθηκε πίσω από την Σαουδική Αραβία στην σχετική κατάταξη.

Τώρα όμως τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν θετική τροπή για την χώρα του Πούτιν, καθώς μετά από μια μακρά ύφεση, η χώρα δείχνει να έχει επιστρέψει σε ανάπτυξη.

Η Ρωσία φαίνεται πως προσπαθεί τώρα να καλύψει τον χαμένο χρόνο: Οι στρατιωτικές δαπάνες αποτέλεσαν το 5.3% της οικονομίας τους κατά το 2016, ένα ποσοστό το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει δει ποτέ η Ρωσία από τότε που έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Η Ρωσία την παρούσα στιγμή είναι αρκετά ενεργή στον εμφύλιο πόλεμο που διαδραματίζεται στην Συρία, διατηρώντας πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην χώρα.

Με την Ρωσία να βρίσκεται σε πλήρη στρατιωτική ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης αναγκάστηκαν να ανεβάσουν και αυτές τον στρατιωτικό τους προϋπολογισμό κατά 2.4% το 2016.

«Η άνοδος των στρατιωτικών δαπανών πολλών χωρών της κεντρικής Ευρώπης οφείλεται σε ένα βαθμό στο γεγονός ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι η Ρωσία αποτελεί μεγάλη απειλή» δήλωσε ο Siemon Wezeman, ερευνητής του SIPRI.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν και το 2016 στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στον στρατό τους. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ ανέβασαν το ποσοστό του στρατιωτικού τους υπολογισμού κατά 1.7% και συνολικά δαπάνησαν 611 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, η έκθεση αναφέρει πως ήταν η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια που οι ΗΠΑ ανέβασαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Ο Σουηδικός οργανισμός αναφέρει ότι οι δαπάνες ανέβηκαν κατά 1.6 τρισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως κατά την διάρκεια του 2016. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η Ασία, η Ευρώπη και η Βόρεια Αφρική αύξησαν κατά πολύ τον προϋπολογισμό τους, ενώ αντιθέτως η Μέση Ανατολή και η Νότια Αμερική σημείωσαν σημαντική πτώση.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ