Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ-Ισπανίας-Ανάκληση του Ισραηλινού πρέσβη στην Ιερουσαλήμ

Την ανάκληση της Ισραηλινής Πρέσβειρας στην Μαδρίτη, ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελι Κοχέν, μετά τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των ισραηλινών επιχειρήσεων στην Γάζα.   

“Μετά τα εξωφρενικά σχόλια του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε για άλλη μια φορά αβάσιμες κατηγορίες, αποφάσισα να ανακαλέσω τον πρεσβευτή μας στην Ισπανία για διαβουλεύσεις στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ ενεργεί και θα συνεχίσει να ενεργεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιστραφούν όλοι οι όμηροι και να εξαλειφθεί η Χαμάς από τη Γάζα. Μια ενιαία οντότητα είναι υπεύθυνη για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και για την τρέχουσα κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, και αυτή είναι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Η Χαμάς διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά των πολιτών του Ισραήλ καθώς και κατά των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας”, ανέφερε ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση περιγράφει ως «επαίσχυντες» τις δηλώσεις του Σάντσεθ ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός “έδωσε εντολές στον υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κοέν, να καλέσει την Ισπανίδα πρέσβειρα στο Ισραήλ για να την επιπλήξει μετά τα επαίσχυντα σχόλια του Ισπανού πρωθυπουργού την ημέρα που οι τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν Ισραηλινούς στην πρωτεύουσά μας, την Ιερουσαλήμ [μη διεθνώς αναγνωρισμένη]».

Σε συνέντευξή του στον ισπανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVE την Πέμπτη, ο Sánchez  είπε: «Τα πλάνα που βλέπουμε και ο αυξανόμενος αριθμός παιδιών που πεθαίνουν — έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι [το Ισραήλ] συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σάντσεθ προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, ισχυριζόμενος ότι θα συμβάλει στον τερματισμό της τρέχουσας σύγκρουσης και στη «σταθεροποίηση» της περιοχής.

Ο Σάντσεθ επέμεινε σήμερα στην ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, όπως η Ισπανία, να κάνουν αυτό το βήμα «για λόγους ηθικής» ενόψει της τρέχουσας κατάστασης στη Γάζα αλλά και επειδή αποτελεί γεωπολιτικό συμφέρον των 27, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και δεύτερο ανοιχτό μέτωπο εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναγνώρισε ότι η σχέση της Ισπανίας με το Ισραήλ είναι «σωστή» και υπερασπίστηκε ότι «οι φιλικές χώρες πρέπει να λένε μεταξύ τους αλήθειες». Επίσης επανέλαβε ότι η επίθεση που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ «είναι απολύτως απεχθής και αξιοθρήνητη». «Έχει την καταδίκη μας και την απόρριψή μας», διαβεβαίωσε, ζητώντας επίσης «χωρίς όρους και άμεσα» την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Χαμάς. Όμως, πρόσθεσε ο Σάντσεθ, «με την ίδια πεποίθηση» πρέπει να πούμε στο Ισραήλ ότι η απάντησή του πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. «Με τις εικόνες που βλέπουμε και τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων , ειδικά αγοριών και κοριτσιών, που πεθαίνουν, έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι συμμορφώνεται»παραδέχτηκε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ