Παγκοσμιοποίηση

Η Τουρκία προκαλεί έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας- Σχέδιο Ερντογάν για συσπείρωση των μουσουλμάνων κατά Δύσης

Οι τάσεις του Ερντογάν για να αναδείξει την Τουρκία ως ηγέτιδα χώρα των μουσουλμανικών χωρών είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια.

Φαίνεται ότι παρόμοιες τάσεις έχει και ο νύν Τούρκος ΥΠΕΞ  και πρώην αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο οποίος  ορμώμενος από τα τελευταία επεισόδια καύσης του κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία,  ισχυρίζεται ότι ο ισλαμικός κόσμος δεν είχε ανταποκριθεί επαρκώς, προσθέτοντας ότι χάρη στις πρωτοβουλίες της Τουρκίας, οι ισλαμικές χώρες θα  πρέπει να ενωθούν τώρα για να λάβουν συλλογικά συγκεκριμένα μέτρα ως απάντηση σε τέτοια πράξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνει τη συλλογική και συγκεκριμένη δράση των ισλαμικών κρατών εναντίον των δύο παραπάνω Ευρωπαϊκών κρατών.

Σχετικό με το υπόψιν θέμα, είναι άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν: " Η ασέβεια του Κορανίου έχει γίνει τάση σε Δανία και Σουηδία"

"Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Γκιλ Πίντο στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρώην αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα αυξανόμενα περιστατικά καύσης του Κορανίου.

Είπε ότι υπήρξε γενική αύξηση της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας στις δυτικές χώρες.

Ωστόσο, επεσήμανε συγκεκριμένα ότι στις Σκανδιναβικές χώρες, ειδικά στη Σουηδία και τη Δανία, η ασέβεια του Κορανίου έχει γίνει τάση.

«Στο παρελθόν η Τουρκία είχε δείξει σοβαρές αντιδράσεις σε αυτές τις προσβολές, αλλά δεν υπήρξε σημαντική συμμετοχή από τον ισλαμικό κόσμο. Ωστόσο, στις 28 Ιουνίου, μετά την ασέβεια που δείχθηκε στο ιερό μας βιβλίο την πρώτη ημέρα των ισλαμικών εορτών, είδαμε ότι οι ισλαμικές χώρες αγκάλιασαν τη θέση της Τουρκίας και πήραν επίσης ισχυρή στάση οι ίδιες», είπε ο Φιντάν στους δημοσιογράφους.

Η Τουρκία "προκαλεί" σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) 

Ο Φιντάν είπε επίσης ότι είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Abdul Hamid al-Dbeibeh και ότι επετεύχθη συναίνεση για την επείγουσα σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

Είπε ότι η κύρια εστίασή τους τώρα είναι στον καθορισμό συγκεκριμένων βημάτων που μπορούν να ληφθούν συλλογικά, προσθέτοντας, «Εάν ο ισλαμικός κόσμος δεν παρουσιάσει μια ενιαία απάντηση σε αυτό το ζήτημα, πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει αρκετή ευαισθητοποίηση στις δυτικές χώρες».

Ο Φιντάν δεν διευκρίνισε τι εννοούσε με συγκεκριμένα βήματα στη δήλωσή του.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματεία του OIC ενημέρωσε τη Σουηδία για την απόφαση να αναστείλει το καθεστώς του ειδικού απεσταλμένου του Βασιλείου της Σουηδίας στον OIC.

Ο OIC ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη εικονική σύνοδο για το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών στις 31 Ιουλίου 2023.

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και η "κυβίστηση" Ερντογάν

Αυτή η ειδική συνεδρίαση ζητήθηκε επειγόντως από τη Σαουδική Αραβία, πρόεδρο της 14ης Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής, και το Ιράκ για να συζητήσουν τα επανειλημμένα περιστατικά βεβήλωσης και καύσης του Κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του OIC, οι υπουργοί θα συζητήσουν την εφαρμογή της τελικής δήλωσης, βάσει διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη. Η εστίαση θα είναι στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτών των επαναλαμβανόμενων προκλητικών πράξεων, οι οποίες θεωρούνται σκόπιμες εκδηλώσεις θρησκευτικού μίσους και μισαλλοδοξίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταδικάσει σθεναρά τα περιστατικά καύσης του Κορανίου στη Σουηδία και είπε ότι επιτρέποντας τέτοιες πράξεις θα καθιστούσε αδύνατη την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 10-11 Ιουλίου, το πράσινο φως του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πυροδότησε κριτική στο εσωτερικό.

Φαίνεται τώρα ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες να ηγηθεί συλλογικής δράσης κατά της Σουηδίας μεταξύ των ισλαμικών χωρών.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τους Rasmus Paludan, Salvan Momika και οκτώ άλλους που φέρονται να συμμετείχαν σε περιστατικά καύσης Κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία.

 "Διαρροές" Τούρκων  βουλευτών "βλέπει" ο Ερντογάν

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε μια δήλωση στην οποία εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όταν έρθει προς ψήφιση η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο, οι βουλευτές θα λάβουν τις αποφάσεις τους με βάση τη συνείδησή τους και προς το συμφέρον της χώρας.

Ορισμένοι βουλευτές είχαν προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν «όχι» ως απάντηση στις σουηδικές αρχές που επέτρεπαν το κάψιμο του Κορανίου. Η κυβέρνηση Ερντογάν κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μέσω μιας συμμαχίας με υπερισλαμιστικά και εθνικιστικά κόμματα.

Ωστόσο, η απόρριψη της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα κρίση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, και αυτό μπορεί να μην προτιμάται από τον Ερντογάν, ειδικά δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων και των προσπαθειών του να αποτρέψει την απώλεια μεγαλύτερης αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη την επανεκλογή του τον Μάιο, φαίνεται να ακολουθεί πιο ορθολογικές πολιτικές παρά τον αντιδυτικό λόγο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σουηδικές καταγγελίες για παραπληροφόρηση

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε την Πέμπτη ότι αντιμετωπίζουν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης από εκείνους που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το κύμα οργής που στρέφεται στη Σουηδία λόγω των περιστατικών καύσης Κορανίου.

Σε μια δήλωση στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Kristersson είπε: «Η Σουηδία είναι στόχος εκστρατειών παραπληροφόρησης από κράτη και παράγοντες που επιδιώκουν να βλάψουν τη χώρα και τα συμφέροντά μας».

Τα περιστατικά με το κάψιμο του Κορανίου στη χώρα έχουν δημιουργήσει ένα προκλητικό «θέμα πολιτικής ασφαλείας», όπως δήλωσε ο Kristersson στο Instagram. Πρόσθεσε, «αυτά τα γεγονότα αργότερα παραποιούνται και μερικές φορές γίνονται άμεσες εκκλήσεις για να βλάψουν τη χώρα μας».

Ο Σουηδός υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin έχει επίσης προειδοποιήσει για τη διάδοση εκστρατειών παραπληροφόρησης που στοχεύουν τη Σουηδία.

Οι Σουηδοί δεν αυξάνουν το επίπεδο ασφαλείας της χώρας

Ωστόσο, οι σουηδοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν την άποψη ότι τα αυξανόμενα περιστατικά καύσης Κορανίου δεν αποτελούν πρόσθετο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.

Το τρέχον επίπεδο κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης στη Σουηδία δεν έχει κλιμακωθεί, σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία ασφαλείας Säpo, η οποία χρησιμοποιεί μια κλίμακα για την αξιολόγηση της πιθανότητας τρομοκρατικής επίθεσης, που κυμαίνεται από 1 (χωρίς κίνδυνο) έως 5 (πολύ υψηλός κίνδυνος).

Επί του παρόντος, το επίπεδο ασφάλειας της Σουηδίας ανέρχεται στο 3, υποδηλώνοντας αυξημένη πιθανότητα για μελλοντικές τρομοκρατικές ενέργειες.

Αυτό το επίπεδο ήταν επίσης το ίδιο πριν από την καύση του Κορανίου.

Σύμφωνα με τη Susanna Trehörning, η οποία υπηρετεί στη Säpo, τον περασμένο χρόνο οι αντιλήψεις για τη Σουηδία ως χώρα που δεν σέβεται τους μουσουλμάνους έχουν αυξηθεί. Αποδίδει αυτή την αλλαγή στη βεβήλωση των ιερών γραφών, ιδιαίτερα του Κορανίου, στη χώρα, η οποία έχει προσβάλει βαθιά ορισμένα άτομα.

Ο Trehörning τόνισε ότι η εικόνα της Σουηδίας έχει μετατοπιστεί από την εικόνα ενός ανεκτικού έθνους σε ένα έθνος που θεωρείται εχθρικό προς τους μουσουλμάνους σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Αυτή η αντίληψη διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από διάφορες εκδηλώσεις βεβήλωσης των γραφών και επιθετικές ενέργειες εναντίον αυτών των κοινοτήτων.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ

Την Τρίτη, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τις βίαιες πράξεις που στοχεύουν τα ιερά βιβλία και θεωρεί τέτοιες πράξεις παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Το ψήφισμα, το οποίο υποβλήθηκε από το Μαρόκο, έτυχε ευρείας υποστήριξης από το σώμα των 193 μελών.

Προκλήθηκε από μια σειρά πυρπολήσεων και βεβηλώσεων Κορανίου σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατου περιστατικού καύσης Κορανίου μπροστά από ένα τζαμί στη Σουηδία, το οποίο προκάλεσε διεθνή οργή.

Το ψήφισμα εκφράζει την έντονη καταδίκη για «όλες τις πράξεις βίας κατά ατόμων που βασίζονται στη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους και οποιεσδήποτε πράξεις στρέφονται στα θρησκευτικά τους σύμβολα, ιερά βιβλία, κατοικίες, επιχειρήσεις, ακίνητα, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, χώρους λατρείας, καθώς και τυχόν επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους και ιερά, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο."

Συμπέρασμα

Οφείλουμε να πούμε ότι η καύση του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων , του Κορανίου, συνιστά προσβολή του θρησκευτικού τους συναισθήματος και απαράδεκτη πράξη και γιαυτό το ψήφισμα του ΟΗΕ κρίνεται ως σωστό, αναγκαίο και επβεβλημένο.

Πέραν αυτού ο Ερντογάν προωθεί την συσπείρωση- συλλογική απάντηση των χωρών του  Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), πράγμα το οποίο κρίνεται ως σωστή κίνηση, με την προϋπόθεση  ωστόσο να αφορά μόνο την λήψη μέτρων για την καύση του κορανίου και να μην πλατιάσει περισσότερο, προσδίδοντας χαρακτηριστικά θρησκευτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαίων Χριστιανών και Μουσουλμανικών κρατών, γυρίζοντας τον κόσμο αιώνες πίσω στην εποχή των Σταυροφοριών.

Τέλος ο Ερντογάν ως βαθιά θρησκευόμενος μουσουλμάνος που είναι, προτρέπει τους βουλευτές του, όταν έρθει προς ψήφιση η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο, να λάβουν τις αποφάσεις τους με βάση τη συνείδησή τους και προς το συμφέρον της χώρας.

Τι σημαίνει αυτό;

Το σίγουρο είναι ότι θέλει να δείξει στη Δύση ότι αφενός η ένταξη της Σουηδίας δεν έχει κλειδώσει ακόμη και  αφετέρου πως δεν θα ασκήσει πίεση στους βουλευτές του τι να ψηφίσουν.

Για το δεύτερο ειδικότερα αμφιβάλλουμε πολύ, αφού είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία, οπότε εκτιμούμε ότι ανάλογη των ανταλλαγμάτων που θα λάβει η Τουρκία από την Δύση μέχρι την τέλεση της σχετικής ψηφοφορίας στην τουρκική βουλή, θα είναι και η έκβαση αυτής.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ