Παγκοσμιοποίηση

Τετραμερής Σύνοδος Φινλανδίας-Τουρκίας-ΝΑΤΟ-Σουηδίας στις Βρυξέλλες για είσοδο της τελευταίας στο ΝΑΤΟ- Χονδρό παρασκήνιο με F-16

Είναι γνωστό ότι ΗΠΑ- ΝΑΤΟ επιθυμούν διακαώς την ένταξη της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας το αργότερο μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Λιθουανία, "στριμώχνοντας" ακόμη περισσότερο τον Πούτιν, μετά την πρόσφατη είσοδο της Φινλανδίας.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν προβάλλει σφοδρές ενστάσεις  για την  είσοδο της Σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ακόμη και τώρα 12 ημέρες πρίν την Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας επικαλούμενος  τάχα υπόθαλψη  στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK και της  FETO.

Επίσης είναι γνωστό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί  διακαώς οι ΗΠΑ να του πουλήσουν 40 F-16 BLOCK-70 και 79 κίτ εκσυγχρονισμού για να ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της χώρας του.

Το παραπάνω πάζλ μας δείχνει ότι από τώρα και μέχρι τις 12 Ιουλίου θα γίνουμε μάρτυρες ενός σκληρού τουρκικού παζαριού, προκειμένου να συναινέσει ο Ερντογάν στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση  της οποίας κατά την εκτίμησή μας θα είναι κατά κύριο λόγο, η πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Προ του διαφαινόμενου αδιεξόδου ο Αρχηγός του ΝΑΤΟ συγκαλεί συνομιλίες σε μια προσπάθεια να πείσει την Τουρκία να επιτρέψει τη Σουηδία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία

Σύμφωνα με άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει συγκαλέσει συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία για τις 6 Ιουλίου για να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία, αναφέροντας τα παρακάτω κύρια σημεία κατά την εκτίμησή μας :

"Η συνάντηση είναι μια ύστατη προσπάθεια του Στόλτενμπεργκ να αντιμετωπίσει ένα από τα τελευταία εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας πριν από μια μεγάλη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Η ένταξη της Σουηδίας θα ήταν μια εξαιρετικά συμβολική στιγμή και μια άλλη ένδειξη του πώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί τις χώρες να ενταχθούν στη δυτική συμμαχία

«Είναι τώρα η ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Υπουργοί Εξωτερικών, αρχηγοί πληροφοριών και σύμβουλοι ασφαλείας από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες."

Η αρνητική στάση της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία επίσης δεν έχει επικυρώσει ακόμη την είσοδο της Σουηδίας  στο ΝΑΤΟ και Ούγγροι βουλευτές  είπαν ότι η απαιτούμενη κοινοβουλευτιή ψηφοφορία  για την επικύρωση της ένταξης της Σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία,δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι τη φθινοπωρινή Σύνοδο της βουλής.

Ωστόσο διάχυτη επικρατεί η άποψη ότι αν η Τουρκία υπαναχωρήσει και πεί το ναι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ότι η Ουγγαρία θα ακολουθήσει άμεσα.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Σε πρόσφατο άρθρο μας  αναφερθήκαμε στην επίσκεψη του νέου Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ πριν από λίγες ημέρες στην Ουγγαρία, όπου η Τουρκία με όπλο την πολεμική βιομηχανία της, επιχείρησε να χειραγωγήσει την εξωτερική πολιτική της  Ουγγαρίας, προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση να μην σπάσει το "κοινό μέτωπο τους" κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος διαβλέποντας ότι οι πιέσεις του ΝΑΤΟ-Δύσης προς την Ουγγαρία για το θέμα της Σουηδίας είναι πάρα πολύ πιθανόν να αποφέρουν καρπούς και μη θέλοντας να μείνει μόνος του στο "παζάρι" με τις ΗΠΑ, για ένταξη της Σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία με αντάλλαγμα την απόκτηση των F-16, ενεργοποίησε την στρατιωτική διπλωματία και έστειλε  τον Α/ΓΕΕΘΑ της χώρας του στην Βουδαπέστη, προσφέροντας στρατιωτικά ανταλλάγματα και συγκεκριμένα εξαγώγιμα προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, προκειμένου να πείσει την Ουγγρική κυβέρνηση να εμείνει στην αρνητική θέση της για ένταξη της Σκανδιαβικής χώρας στη Συμμαχία.

Η παραπάνω κίνηση υποδηλώνει ότι ο Ερντογάν καίγεται για την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ και είναι διατεθειμένος να τραβήξει τον εκβιασμό σε βάρος της Ουάσιγκτον  για μη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στα άκρα.

Τέλος η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μητσοτάκη και γενικότερα το κλίμα ηρεμίας που επικρατεί στο Αιγαίο, αποτελούν μέρος τουρκικού σχεδιασμού να καταδειχθεί ότι η Τουρκία τάχα δεν απειλεί την Ελλάδα και συνεπώς η απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ωστόσο απόδειξη ότι τα παραπάνω στερούνται βάσης είναι ότι η Τουρκία ουδόλως έχει αλλάξει τις διεκδικήσεις σε βάρος μας , ενώ το casus belli εξακολουθεί να ισχύει από πλευράς της σε περίπτωση επέκτασης των ΧΥ μας μέχρι τα 12νμ στο Αιγαίο, σύμφωνα με το Δίκαιοτης θάλασσας.

Παράλληλα η Τουρκική πολεμική βιομηχανία παραδίδει συνεχώς νέα οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε  ότι το ΝΑΤΟ  απαιτεί την ομόφωνη έγκριση όλων των μελών του για να αποδεχθεί ένα νέο μέλος στους κόλπους του, με αποτέλεσμα εάν η  τετραμερής Σύνοδος της 6ης Ιουλίου αποτύχει, τότε είναι σχεδόν  βέβαιο ότι η Σουηδία δεν θα πάρει το πράσινο φως ένταξής της στην Σύνοδο κορυφής στις 11-12 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους.

Οψόμεθα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ