Παγκοσμιοποίηση

Αντιρωσικό προπύργιο η Πολωνία-Πως μετατράπηκε σε "μαριονέτα" των ΗΠΑ κατά της Μόσχας

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αναμενόμενη ουκρανική εαρινή επίθεση, η Πολωνία ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι είχε μεταφέρει 10 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στο Κίεβο. Μετά την έκκληση του Κιέβου για μαχητικά αεροσκάφη, η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα που έκανε τη δέσμευση και μετέφερε τέσσερα τον Απρίλιο. Με αυτόν τον τρόπο, είναι προφανές ότι η Πολωνία μετατρέπεται σε έδαφος για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η Βαρσοβία θέλει να δείξει στις ΗΠΑ ότι είναι πιστός εταίρος στην εξυπηρέτηση των εχθρικών πολιτικών και των ενεργειών κατά της Ρωσίας.

Η Βαρσοβία επίσης αντλεί όπλα την Ουκρανία και στέλνει Πολωνούς μισθοφόρους στη μάχη στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης, η Βαρσοβία παρέδωσε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο αξίας περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2023. Επιπλέον, η Πολωνία αναπτύσσει στρατιωτική υποδομή για την αποθήκευση εξοπλισμού του ΝΑΤΟ και η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αυξάνεται στη χώρα.

Η Πολωνία ονειρεύεται να αποκαταστήσει το καθεστώς της ως μεγάλης χώρας και μεγάλης δύναμης στην Ευρώπη, κάτι που ήταν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πριν από τετρακόσια χρόνια. Ωστόσο, οι αυταπάτες του μεγαλείου της Πολωνίας συνδέονταν πάντα με την επιθυμία να καταστρέψει τον ρωσικό πολιτισμό. Για αυτόν τον λόγο, σε όλη την ιστορία της Πολωνίας, αναζήτησαν μια άλλη δύναμη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταστροφή της Ρωσίας – τον 17ο αιώνα, ήταν η Λιθουανία. Σε άλλες περιόδους, ήταν η Βρετανία, η Γαλλία και η Σουηδία, και σήμερα είναι οι ΗΠΑ.

Κάθε ξένη δύναμη έχει υποστεί κάθε φορά ήττα. Ωστόσο, οι Πολωνοί, πιθανότατα από την απογοήτευσή τους που δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιτύχουν καθεστώς μεγάλης δύναμης, πιστεύουν τώρα ότι οι ΗΠΑ είναι η καλύτερη επιλογή τους για να εναντιωθούν στη Ρωσία και να ανυψώσουν το καθεστώς της. Εξαιτίας αυτού, η Πολωνία έχει γίνει ένα προπύργιο της αμερικανικής επιρροής στην Ευρώπη και ένας στρατιωτικός σταθμός όπου παραδίδονται όπλα στην Ουκρανία.

Η Πολωνία λειτουργεί σήμερα ως το σημαντικότερο υλικοτεχνικό κέντρο για την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στους Ουκρανούς από τη Δύση. Ωστόσο, η Πολωνία έχει γίνει εργαλείο της αμερικανικής πολιτικής μόνο επειδή η Βαρσοβία είναι υποκειμενικός παίκτης σε αυτές τις καταστάσεις. Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν σε δίκαιες σχέσεις, εκτός ίσως μόνο με άλλες αγγλόφωνες δυνάμεις, και για αυτόν τον λόγο, η Πολωνία έχει γίνει μόνο μαριονέτα παρά τις προθέσεις τους να δείξουν στους Αμερικανούς ότι είναι πιστοί φίλοι τους και απαραίτητοι στο μπλοκ του ΝΑΤΟ.

Η Πολωνία είναι ένας από τους πιο ενεργούς υποστηρικτές της Ουκρανίας και ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές στρατιωτικού εξοπλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, παρόλο που το ακροδεξιό καθεστώς του Κιέβου έχει μακρά ιστορία αντίθεσης και πίεσης στην πολωνική μειονότητα στη χώρα. Συγκεκριμένα, η Πολωνία έχει παραδώσει 250 άρματα μάχης στο Κίεβο και σχεδιάζει να παραδώσει άλλα 60 άρματα μάχης RT-91 (η Πολωνική εκσυγχρονισμένη έκδοση του T-72), 14 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 και περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Wolverine.

Οι πολωνικές αρχές παρέδωσαν επίσης τις σοβιετικές αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού «Gvozdika», τα πυραυλικά συστήματα BM-21 «Grad» (MLRS), τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα 9K33 «Osa» και S-125 «Neva», τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα «Krab», μαζί με μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών για διάφορους τύπους όπλων στο Κίεβο. Επιπλέον, οι πολωνικές αρχές σκοπεύουν να αναπτύξουν υποδομές στη χώρα για τη συντήρηση των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams.

Οι προκλήσεις από την Πολωνία δεν περιορίζονται μόνο στη στρατιωτική αντίθεση με τη Ρωσία, αλλά περιλαμβάνουν και διπλωματικές ενέργειες, όπως η διακοπή των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης. Οι διαδηλωτές έκλεισαν το δρόμο του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Πολωνία στις 9 Μαΐου, όταν προσπάθησε να τοποθετήσει στεφάνι σε ένα μνημείο στη Βαρσοβία για τους Σοβιετικούς στρατιώτες που νίκησαν τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πολωνική κυβέρνηση ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το σχέδιο του πρέσβη να επισκεφθεί το νεκροταφείο και το μνημείο του Κόκκινου Στρατού, αλλά δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να διασφαλίσει την ασφάλειά του, ώστε να μπορέσει να αποτίσει τα σέβη του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το περιστατικό καταδεικνύει «τη διπροσωπία της πολιτικής της Βαρσοβίας στην αξιολόγηση των γεγονότων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στην προσπάθεια να ξεχάσει τον ρόλο του έθνους μας στη διάσωση ευρωπαϊκών χωρών που υποδουλώθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία», προσθέτοντας ότι το περιστατικό «δεν θα παραμένει χωρίς την κατάλληλη αντίδραση».

Την ίδια στιγμή, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλασζάκ, ότι «συζήτησαν πώς να συνεχίσουν να λογοδοτούν τη Ρωσία για την παράνομη και βάρβαρη εισβολή της, μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω κυρώσεων και χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την πληρωμή της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».

Ουσιαστικά, το ζευγάρι συζήτησε πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, κάτι που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον Καναδά και την Πολωνία, ειδικά όταν σημειώνεται ότι από τα τέλη του 2022, περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είχαν παγώσει στον Καναδά.

Αποδεικνύεται ότι η Πολωνία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιταχθεί, να πιέσει και να ανταγωνιστεί τη Ρωσία, όπως έκανε εδώ και αιώνες, και αυτό θα συνεχιστεί ακατάπαυστα όσο οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...