Παγκοσμιοποίηση

Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για «χαμένη οικονομική δεκαετία» καθώς εξαπλώνεται η αναταραχή

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια επισφαλή κατάσταση, με τη δυνατότητα πυρηνικής σύγκρουσης. Οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν επιθετικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό δεκαετιών αυξάνοντας τα επιτόκια, που με τη σειρά του προκαλεί τραπεζική κρίση στον δυτικό κόσμο. Καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης και τα ρήγματα του διεθνούς εμπορίου αυξάνονται παγκοσμίως, το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας διαφαίνεται ζοφερό.

«Μια χαμένη δεκαετία θα μπορούσε να δημιουργηθεί για την παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε σε μια νέα έκθεση ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και Ανώτερος Αντιπρόεδρος για τα Οικονομικά της Ανάπτυξης.

Η έκθεση «Πτώση μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης: τάσεις, προσδοκίες και πολιτικές» αποκαλύπτει νέες προβλέψεις που δείχνουν ότι η παγκόσμια μακροπρόθεσμη δυνητική παραγωγή σε ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να διολισθήσει:

Σχεδόν όλες οι οικονομικές δυνάμεις που τροφοδότησαν την πρόοδο και την ευημερία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες εξασθενούν. Ως αποτέλεσμα, μεταξύ 2022 και 2030, η μέση παγκόσμια δυνητική αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου το ένα τρίτο από τον ρυθμό που επικρατούσε την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα - στο 2,2% ετησίως.

Για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η πτώση θα είναι εξίσου απότομη: από 6% ετησίως μεταξύ 2000 και 2010 σε 4% ετησίως για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας. Αυτές οι μειώσεις θα ήταν πολύ πιο απότομες σε περίπτωση παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή ύφεσης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας συνέχισε:

«Η συνεχιζόμενη πτώση της δυνητικής ανάπτυξης έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει το διευρυνόμενο φάσμα προκλήσεων που είναι μοναδικές για την εποχή μας—επίμονη φτώχεια, αποκλίνοντα εισοδήματα και κλιματική αλλαγή».

Ωστόσο, είπε:

«Αλλά αυτή η πτώση είναι αναστρέψιμη. Το όριο ταχύτητας της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να αυξηθεί - μέσω πολιτικών που δίνουν κίνητρα για εργασία, αυξάνουν την παραγωγικότητα και επιταχύνουν τις επενδύσεις».

Ο Ayhan Kose, διευθυντής της ομάδας προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε ότι η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας συνεπάγεται ότι «η χρυσή εποχή της ανάπτυξης φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της».

Νωρίτερα φέτος, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν σε εγρήγορση για τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες. Μόλις πριν από εβδομάδες, η εμφάνιση μιας περιφερειακής τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και τα προβλήματα με την Credit Suisse στην Ευρώπη απέδειξαν την εγκυρότητα αυτών των ανησυχιών.

Εκτός από μια τραπεζική κρίση, οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν και τον εχθρό τους... Στασιμοπληθωρισμό...

Ενώ η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά συντριβής με μια «σκληρή προσγείωση», όχι χάρη στις απελπιστικές κεντρικές τράπεζες, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε: «Θα χρειαστεί μια ηράκλεια προσπάθεια συλλογικής πολιτικής για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία στο μέσο όρο το προηγούμενο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ