Ερντογάν
Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Ποια Eurofighter από την Μ. Βρετανία; Αποκοπή της Τουρκίας από την Ευρώπη! Ολλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο-Γερμανία κλείνουν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη

Είναι γεγονός ότι στην Τουρκία από το 2016 και μετά, καλλιεργείται συστηματικά από το καθεστώς Ερντογάν, ένα έντονο αντιδυτικό συναίσθημα, στοχοποιώντας ΗΠΑ-ΕΕ ώς υπεύθυνες για όλα τα κακά που συμβαίνουν στην χώρα.

Ωστόσο ενόψει μάλιστα των τουρκικών εκλογών παρατηρούμε από τον Ερντογάν σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του και εφελκυσμό νέων τα εξής:

1. H αντιδυτική ρητορική έχει πλέον εκτιναχθεί στα ύψη, με τον Ερντογάν να παίζει δυνατά το χαρτί του ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου απέναντι στη ισλαμοφοβική και επιθετική Δύση, όπως την εμφανίζει, μετά το κάψιμο του κορανίου σε Σουηδία και Δανία.

2. Επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος παίζει εξίσου δυνατά το χαρτί της Εθνικής ασφάλειας κατά των τρομοκρατών των Κούρδων του PKK και του YPG που θεωρεί παρακλάδι του πρώτου, μη αποδεχόμενος την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την επίφαση της υπόθαλψής τους.

3. Παράλληλα ακουμπάει το εθνικιστικό συναίσθημα των Τούρκων, με τις φιέστες που διοργανώνει γύρω από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, χρησιμοποιώντας επιθετκότατη ρητορική σε βάρος της χώρας μας και συντηρώντας την ένταση στο Αιγαίο. 

4. Τέλος έχει στραφεί κατά των ΗΠΑ, προειδοποιώντας την ότι θα υπάρξει τίμημα για την μη πώληση των F-16 και πως δεν τηρούν την ουδετερότητα σε σχέση με Ελλάδα και Τουρκία, εξοπλίζοντας την Αθήνα και όχι την Άγκυρα.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία να  αποφασίσουν να κλείσουν προσωρινά τα προξενεία στην Κωνσταντινούπολη λόγω αυξημένου κινδύνου επιθέσεων.

Το ολλανδικό προξενείο στο πολυσύχναστο Istiklal Caddesi είναι κλειστό για επισκέπτες από τη Δευτέρα λόγω «πιθανών διαδηλώσεων κοντά στο Γενικό Προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη και αυξημένης απειλής κατά δυτικών στόχων».

Μετά από αυτό, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τις προειδοποιήσεις ασφαλείας για ταξίδια στην Τουρκία και έκλεισε το γενικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Από την Τετάρτη και το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει κλειστό για μία ημέρα.

Σε μήνυμα προς τους Γερμανούς υπηκόους στην Τουρκία, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών έγραψε ότι μετά από πολλά ισλαμοφοβικά επεισόδια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη είχε αυξηθεί.

Το υπουργείο συνέστησε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγετε τα πλήθη. Ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική συνοικία Beyoğlu και γύρω από την πλατεία Ταξίμ. «Αν μένετε εκεί, περιορίστε τη διαμονή σας έξω από τα διαμερίσματα σε ότι είναι απολύτως απαραίτητο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα ραντεβού που είχαν ήδη κλείσει για θέματα βίζας και διαβατηρίων ακυρώθηκαν.

Τα δυτικά προξενεία στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών, ολλανδικών και βρετανικών γενικών προξενείων, έκλεισαν προσωρινά πριν από τις επιθέσεις το 2015, το 2016 και το 2017.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν;

Ο Τούρκος Πρόεδρος καλλιεργώντας το αντιδυτικό συναίσθημα των πολιτών της χώρας του, επιδιώκει τον προσπορισμό ψήφων, κάτι που  είναι σχετικά εύκολο να το αντιληφθεί κάποιος.

Πίσω όμως και πέρα από αυτό, κρύβεται ένα καλά οργανωμένο σχέδιο του Τούρκου Προέδρου, για την αποδοχή από την Δύση του εκλογικού αποτελέσματος στην χώρα του και εξηγώ.

Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν είναι διατεθιμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να επανεκλεγεί, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση ήττας του, κινδυνεύει αυτός και μέλη της οικογένειάς του, να συρθούν σε δικαστικές περιπέτειες για σκάνδαλα από την νυν αντιπολίτευση.

Γνωρίζουμε τις ικανότητες του στο να  μηχανευθεί πάμπολους τρόπους για να πετύχει τον σκοπό του.

Διαγράφεται ήδη  η πολύ μεγάλη πιθανότητα να τεθεί το κουρδικό κόμμα  HDP εκτός νομιμότητας, από την ελεγχόμενη από τον Ερντογάν τουρκική δικαιοσύνη και να μην συμμετέχει στις εκλογές, αποτέλεσμα που θα διευκολύνει την επανεκλογή του.

Παράλληλα με συνεχείς τάχα αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας  του ο Ερμτογάν επιδιώκει την φυλάκιση και απορφανισμό του ΗDP από τα ηγετικά του στελέχη.

Διώκει επίσης πολιτικούς του αντιπάλους όπως   επικίνδυνος δήμαρχος Κων/πολης  Ιμάμογλου,, ενώ κρατάει φυλακισμένο τον ηγέτη του HDP Ντεμιρτάς.

Τα παραπάνω αποτελούν ισχυρό εφαλτήριο για την Δύση προκειμένου να θελήσει να παρακολουθήσει από κοντά τις εκλογές, φοβούμενη τυχόν νοθεία από τον Ερτνογάν.

Πως όμως θα το πράξει η ΕΕ-ΗΠΑ, όταν στην Τουρκία υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των παρατηρητών των τουρκικών εκλογών, όταν η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης κλείνουν τα προξενείας τους στην Τουρκία , λόγω φόβου για την ασφάλειά τους;

Επιπλέον, ποια βαρύτητα θα έχουν τυχόν καταγγελίες Δυτικών χωρών για νοθεία στις εκλογές, στο εσωτερικό της Τουρκίας, όταν αυτές οι χώρες έχουν χρισθεί από τον Ερντογάν ως πολέμιες της χώρας του;

Κοινώς την  παρούσα περίοδο ο Ερντογάν προβαίνει σε μια σφυγμομέτρηση των αντιδράσεων ΗΠΑ-Ευρώπης ενόψει των τουρκικών εκλογών. 

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι οι όποιες συζητήσεις γίνονται από την Τουρκία με την Μ.Βρετανία αναφορικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών  Eurofighter , δεν αναμένουμε να τελεσφορήσουν, αφού είναι γνωστές οι αδελφικές σχέσεις ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα θελήσει το Λονδίνο για λογαριασμό του Ερντογάν να παίξει τον "Δούρειο ίππο", μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να δώσει τα F-16  στην Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ