Παγκοσμιοποίηση

Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα ο διορισμός του Πρέσβη Καραμπάλη ως νέου Αρχηγού της Αποστολής Παρακολούθησης της ΕΕ (EUMM) στη Γεωργία

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση   αναφέρεται ότι : "το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διόρισε σήμερα τον Έλληνα διπλωμάτη Δημήτριο Καραμπάλη, νέο αρχηγό της Αποστολής Παρακολούθησης της ΕΕ (EUMM) στη Γεωργία.

Ο Πρέσβης Καραμπάλης υπηρετεί σήμερα ως Διευθυντής για τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η θητεία του ως επικεφαλής της EUMM θα διαρκέσει από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Την απόφαση για τον διορισμό του Πρέσβη Καράμπαλη έλαβε η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας."

Διπλωματικές Πηγές αναφέρουν  περί  του διορισμού του  Πρέσβη, Δημητρίου Καράμπαλη, ως Επικεφαλής της «Μη Στρατιωτικής Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία (EU Monitoring Mission GEORGIA), ότι αυτή αποτελεί  αναγνώριση  της συμβολής της χώρας μας στην  στη σταθερότητα και την ειρήνη περιοχή του Καυκάσου.

Ο Πρέσβης Δημήτριος Καράμπαλης είναι άριστος γνώστης  της περιοχής του Καυκάσου καθώς έχει θητεύσει Πρέσβης στη Γεωργία ενώ από το 2021 είναι Διευθυντής στη νευραλγική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη Ρωσία και τον Καύκασο (A5).

Εισημαίνεται ότι η παραπάνω κίνηση, είναι αποτέλεσμα προσαπθειών του ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της  προώθησης της συμμετοχής Ελλήνων σε μη στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε., τριπλασιάζοντας το ποσοστό συμμετοχής της πατρίδας μας σε αυτές μέσα στο 2022.

Πλέον μέσω των μη στρατιωτικών αποστολών της ΕΕ, το ΥΠΑΕΞ μας παρακολουθεί μέσω διπλωματών του περιοχές και χώρες  άκρως κρίσιμες τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Ελλάδα, όπως Λιβύη, Σομαλία, Κόσσοβο.

Ιστορικό

Η EUMM Georgia είναι μια άοπλη μη στρατιωτική αποστολή παρακολούθησης που αποτελείται από περισσότερους από 200 παρατηρητές από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο του 2008 μετά τη συμφωνία των έξι σημείων της 12ης Αυγούστου 2008 με τη μεσολάβηση της ΕΕ και της επακόλουθης συμφωνίας για τα μέτρα εφαρμογής της 8ης Σεπτεμβρίου 2008, που έθεσαν τέλος στη σύγκρουση μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας.

Η εντολή της αποστολής συνίσταται στη σταθεροποίηση, την ομαλοποίηση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, καθώς και την υποβολή εκθέσεων στην ΕΕ προκειμένου να ενημερώσει τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής και, συνεπώς, να συμβάλει στη μελλοντική δέσμευση της ΕΕ στην περιοχή.

Τα κεντρικά γραφεία της αποστολής βρίσκονται στην Τιφλίδα και τρία επιτόπια γραφεία βρίσκονται στο Γκόρι, τη Μτσχέτα και το Ζουγκντίντι.

Συμβούλιο Ένωσης

Το συμβούλιο σύνδεσης είναι το ανώτατο επίσημο όργανο που ιδρύθηκε βάσει της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας για την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια του έβδομου συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας στις 6 Σεπτεμβρίου 2022, η ΕΕ εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και ενθάρρυνε τη Γεωργία να εντείνει τις προόδους της στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Κατά τη συνάντηση, οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας, τον πολιτικό διάλογο και τη μεταρρύθμιση, το εμπόριο και την οικονομία και την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων.

Εδαφική ακεραιότητα και επίλυση συγκρούσεων

Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και την επίλυση συγκρούσεων στις αποσχισμένες περιοχές της Γεωργίας, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Η ΕΕ δεσμεύεται μέσω της συμπροεδρίας των διεθνών συζητήσεων της Γενεύης από τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ και την ανάπτυξη της αποστολής παρακολούθησης της ΕΕ στη Γεωργία.

Ο  κίνδυνος επέκτασης του πολέμου από την Ουκρανία  στην Γεωργία

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Ελλάδα μέσω της ΕΕ, είναι παρούσα στην Γεωργία, παρακολουθώντας από κοντά τα τεκτενόμενα στην περιοχή.

Η Γεωργία υπόψιν ότι δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ, γεγονός που την καθιστά ως   χώρα ευάλωτη απέναντι στην Ρωσική επιθετικότητα,  η οποία βρίσκεται στα ουράνια μετά την εισβολή  στην Ουκρανία.

Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την στενή παρακολούθηση της ΕΕ στην χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένοπλη αντιπαράθεση με την Ρωσία και  εφόσον πληροί τα κριτήρια να γίνει μέλος της Ευρωπαίκής οικογένειας.

Η επέκταση της Τουρκίας στην Υπερκαυκασία

Η Τουρκία τέλος είναι γνωστό ότι επεκτείνει συνεχώς την επιροή της στην περιοχή του Καυκάσου μέσω του "Οργανισμού Τουρκικών κρατών", εκμεταλευόμενη την αδυναμία της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Γεωργία λόγω γεωγραφικής θέσεως  είναι κρίσιμη χώρα, στην υλοποίηση των μεγαλεπήβολων τουρκικών στόχων να καταστεί η Τουρκία μέσω αγωγών από χώρες της Υπερκαυκασίας  ως χώρα τροφοδότης φυσικού αερίου της ΕΕ, αντικαθιστώντας την Ρωσία.

Συνεπώς ο ρόλος του  Πρέσβη, Δημητρίου Καράμπαλη στην ανάσχεση των  Ρωσικών και τουρκικών επιδιώξεων στην Γεωργία και στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου  είναι πολύ σημαντικός τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Ελλάδα.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές