Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Η εντατική μυστική προετοιμασία των ΕΔ της Πολωνίας για στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Είναι γεγονός ότι η Πολωνία είναι χώρα προμαχώνας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, αφού συνορεύει με το Ρωσικό Καλλίνιγκαντ και την φιλορωσική Λευκορωσία, στο έδαφος της οποίας φιλοξενούνται και εκπαιδεύονται χιλιάδες άνδρες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα αποτελεί την κύρια χώρα μέσω της οποίας η Ουκρανία με την οποία επίσης συνορεύει, γίνεται αποδέκτης της στρατιωτικής βοήθειας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Τα παραπάνω  αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελούν ισχυρότατους παράγοντες που η Βαρσοβία παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, λαμβάνοντας μέτρα ενίσχυσης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Με βάση τα παραπάνω θα επιχειρήσουμε ανάλυση σχετικού άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Από την αρχή της ανακοίνωσης της μερικής κινητοποίησης στη Ρωσία, τα πολωνικά ΜΜΕ παρακολουθούν στενά αυτή τη διαδικασία. Ως συνήθως, η κύρια προσοχή δόθηκε σε ορισμένες ελλείψεις της διαδικασίας, όπως η κλήση για ιατρική εξέταση ατόμων που σαφώς δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του στρατού, οι αρνήσεις εφέδρων να λάβουν κλήσεις και  στις προσπάθειες ορισμένων νεαρών Ρώσων να εισέλθουν στο πολωνικό έδαφος.

Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι όλο αυτό το διάστημα το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας ετοίμαζε στρατιωτική κινητοποίηση  κρυφά, με το πρόσχημα της κλήσης εφέδρων για μακροχρόνιες ασκήσεις.

Τον Δεκέμβριο, δημοσιεύθηκε σχέδιο νόμου της πολωνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων το 2023, στις οποίες θα συμμετέχουν έως και 250.000 Πολωνοί, συμπεριλαμβανομένων έως και 38.000 που δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ στον στρατό. Και την επόμενη κιόλας μέρα, ένα δυνατό σκάνδαλο ξέσπασε σε σχέση με αυτό.

Το κέντρο στρατολόγησης του Υπουργείου Άμυνας (ανάλογο του στρατιωτικού γραφείου στράτευσης) στην πόλη Sieradz της Κεντρικής Πολωνίας άρχισε να καλεί για στρατιωτικές ασκήσεις την άνοιξη του 2023 μόνο άτομα που δεν είχαν ποτέ καμία επαφή με τον στρατό.

Ο πρώτος από αυτούς που δήλωσε φωναχτά το πρόβλημα ήταν ένας νεαρός επιστήμονας υπολογιστών Michal, στον οποίο υπήρξε πρόσκληση για άσκηση 33 ημερών προγραμματισμένη για τον Μάρτιο-Απρίλιο 2023.

Σύμφωνα με τον άνδρα, στο κέντρο του δόθηκε εντολή να συμπληρώσει ένα αρκετά λεπτομερές ερωτηματολόγιο και του είπαν ότι ήταν πλήρως ικανός για υπηρεσία ,αν και δεν υπήρχε ιατρική ή ψυχολογική εξέταση. Ο Michal προσπάθησε ανεπιτυχώς να μάθει το αντικείμενο των  ασκήσεων, αλλά έλαβε μια απάντηση ότι θα ήταν γενική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας χειρισμού όπλων, και θα μάθαινε όλες τις λεπτομέρειες επί τόπου.

Το Central Recruiting Center (CRC) του Υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας υπενθύμισε αμέσως ότι τα άτομα που δεν εμφανίστηκαν σε κλήση στο κέντρο στρατολόγησης χωρίς βάσιμο λόγο,θα μπορούσαν να υποβληθούν σε αναγκαστική προσέλευση με πρόστιμο ή περιορισμό  της ελευθερίας τους.

Επιπλέον, κάθε Πολωνός κάτω των 55 ετών που κάποτε πέρασε από στρατιωτική ιατρική επιτροπή και κρίθηκε ικανός για στρατιωτική θητεία μπορεί να κληθεί στις ασκήσεις. Σύμφωνα με το νόμο «Για την υπεράσπιση της πατρίδας» που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2022, όλα αυτά τα άτομα αποδώθηκαν αυτόματα στην «παθητική εφεδρεία».

Σχολιάζοντας τα σχέδια του στρατού τους, οι Πολωνοί υπενθύμισαν ότι οι έφεδροι που κάλεσαν για τις ασκήσεις τον Ιούνιο του 2022 δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημίωση για την απώλεια κερδών. Αλλά το κύριο κίνητρο της δυσαρέσκειας δεν ήταν οικονομικό.

Οι Πολωνοί έγραψαν στα κοινωνικά δίκτυα ότι η χώρα τους δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν, επομένως τέτοιες μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις ειδικότερα και η συνεχιζόμενη αύξηση του πολωνικού στρατού στο σύνολό της δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο.

Όπως ήταν φυσικό, οι αρχές υπενθύμισαν την κατεστραμμένη οικονομία και τις καλπάζουσες τιμές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γραμματέας Τύπου του CRC, Αντισυνταγματάρχης Yustyna Balik, εξήγησε τις δραστηριότητες του κέντρου στο Seradz με «διάφορες έννοιες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών για την εντολή διεξαγωγής ασκήσεων το 2023».

Δηλαδή, δεν πρόκειται τόσο για επικοινωνιακές αποτυχίες που μερικοί από τους απόστρατους συναδέλφους του απέδωσαν στις ενέργειες του στρατού, αλλά για τη δοκιμή της αντίδρασης της πολωνικής κοινωνίας στην επιτάχυνση του ρυθμού της κρυφής κινητοποίησης, που ξεκίνησε στην Πολωνία το άνοιξη του τρέχοντος έτους.

Από τις αρχές του 2022, ο αριθμός του πολωνικού στρατού έχει αυξηθεί κατά 16,5 χιλιάδες άτομα, το 2023 σχεδιάζεται να αυξηθεί κατά άλλους 17,1 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς.

Στην Πολωνία, δύο νέες μηχανοποιημένες μεραρχίες σχηματίζονται με διοίκηση στο Siedlce και στο Olsztyn , δηλαδή στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το Sieradz επιλέχθηκε ξεκάθαρα από τις αρχές ως μέρος της δοκιμής μιας από τις έννοιες που αναφέρθηκαν στο CRC του Υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας. Δεν πρόκειται όμως για ασκήσεις εφέδρων, αλλά για κινητοποίηση πλήρους κλίμακας, οι προετοιμασίες για την οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στις όχθες του Βιστούλα.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Blaszczak πέρασε το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου ταξιδεύοντας γύρω από το Podlaskie Voivodeship στα σύνορα με τη Λευκορωσία, πείθοντας την ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης να διαθέσει εγκαταστάσεις και οικόπεδα για την επείγουσα δημιουργία πολλών νέων στρατιωτικών μονάδων.

Επιπλέον, πρόκειται για δημιουργία, όχι αναδιάταξη, ενώ  επιβεβαίωσε τα σχέδια του πολωνικού στρατιωτικού τμήματος να καλέσει 250.000 άτομα στις ασκήσεις.

Ο Blaszczak είπε ότι πρώτα από όλα, άτομα με εμπειρία στη στρατιωτική θητεία θα κληθούν στις ασκήσεις. «Αλλά είμαστε επίσης ανοιχτοί σε εθελοντές, σε όλους εκείνους για τους οποίους η ασφάλεια της πατρίδας μας είναι σημαντική αξία», είπε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, ο οποίος δήλωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι «θέλουμε ειρήνη, επομένως προετοιμαζόμαστε για πόλεμο».

Την ίδια ώρα, πολλοί Πολωνοί στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι αρχές της χώρας προετοιμάζονται για την επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Πολωνία.

Εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι παρόλο που ο αναφερόμενος νόμος «Για την υπεράσπιση της πατρίδας» διατηρεί τον επαγγελματικό χαρακτήρα του πολωνικού στρατού, αναφέρει την υποχρεωτική βασική στρατιωτική θητεία.

Αυτό το είδος υπηρεσίας , ανεστάλη πριν από 13 χρόνια. Σύμφωνα με το νόμο, η στράτευση για υποχρεωτική βασική στρατιωτική θητεία μπορεί να ανακοινωθεί με διάταγμα του Προέδρου της Πολωνίας μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέροντας την ημερομηνία έναρξης και λήξης της, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρα.

Η περίοδος της υπηρεσίας αυτής είναι εννέα μήνες, αλλά η Κυβέρνηση μπορεί με διάταγμα να παρατείνει τη διάρκειά της για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες. Δηλαδή, η διάρκεια  της στράτευσης μπορεί να είναι έως και 15 μήνες.

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας έστειλε για έγκριση σχέδιο κανονισμού σχετικά με τα μπόνους στον βασικό μισθό του στρατιωτικού προσωπικού που υποβάλλεται σε υποχρεωτική βασική στρατιωτική θητεία. Μέχρι στιγμής, ο κανονισμός ρυθμίζει μόνο μισθούς και επιδόματα για τους εθελοντές.

Σύμφωνα με ειδικούς, η πολωνική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για στράτευση στο στρατό τους επόμενους μήνες αν και πιθανότατα, επιλεκτικά. Αυτή την άποψη, για παράδειγμα, συμμερίζεται ο πρώην διοικητής των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων, ο Στρατηγός Waldemar Skzhipczak.

Ταυτόχρονα, η γεωγραφία της ανάπτυξης νέων στρατιωτικών μονάδων στην Πολωνία καταδεικνύει ότι τα σχέδια της Βαρσοβίας εκτείνονται πολύ περισσότερο από την κατάληψη (ή την «επιστροφή») της Δυτικής Ουκρανίας, η οποία συζητείται όλο και περισσότερο στις όχθες του Βιστούλα από την αρχή. της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Οι Πολωνοί κοιτάζουν επίσης τη Δυτική Λευκορωσία, η οποία ήταν μέρος της Πολωνίας το 1920-1939 και όπου ζουν ακόμη πολλοί Πολωνοί, ακόμη και την περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Η επιθετικότητα της Πολωνίας προς τη ρωσική κατεύθυνση τροφοδοτείται από τους Αμερικανούς εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι, το 2019, το νεοσυντηρητικό «δεξαμενή σκέψης» Jamestown Foundation δημοσίευσε μια έκθεση «Πώς να προστατεύσουμε τις χώρες της Βαλτικής», η οποία στην πραγματικότητα ασχολήθηκε με μια πλήρους κλίμακας επιθετική επιχείρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Τότε αυτό το σενάριο φαινόταν φανταστικό, πρώτα απ' όλα, στον ίδιο τον πολωνικό στρατό. Έχοντας όμως στη διάθεσή τους έναν στρατό σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων με βάση το γεγονός, ότι πολλοί Πολωνοί μπορεί να βρεθούν υπό τα όπλα την άνοιξη εάν εφαρμοστούν τα τρέχοντα σχέδια κινητοποίησης, οι Πολωνοί Στρατηγοί μπορεί κάλλιστα να αποφασίσουν για κάποιου είδους αυτοκτονικό βήμα.

Επιπλέον, από τον Μάρτιο του 2023, ο Στρατηγός Wieslaw Kukula, ο οποίος θεωρείται πολιτικός διορισμένος, έτοιμος να εκπληρώσει κάθε εντολή, θα γίνει ο νέος Αρχηγός  του πολωνικού στρατού. "

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Πολωνία αυξάνει τον αριθμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, δημιουργεί 2 νέες Μεραρχίες στα σύνορα με το Ρωσικό Καλίνινγκραντ και την Λευκορωσία και μέσω ασκήσεων προγραμματισμένων να διεξαχθούν το 2023, θα προβεί σε καλυμμένη μυστική επιστράτευση προλειαίνοντας το έδαφος για επαναφορά της στρατιωτικής θητείας στην χώρα.

Τα παραπάνω ερμηνεύονται από τους Ρώσους ως προετοιμασία της Βαρσοβίας για επιθετική ενέργεια σε βάρος του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας, με παράλληλη προσάρτηση εδαφών από την Ουκρανία, ωστόσο κατά την εκτίμησή μας τα παραπάνω μέτρα και κινήσεις της Πολωνίας είναι προπαρασκευαστικά και αμυντικά, αφού διαφαίνεται ότι η Ρωσία έστω και δύσκολα θα επικρατήσει έναντι της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα η Βαρσοβία να νοιώθει ότι ίσως αυτή είναι ο επόμενος στόχος του Πούτιν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ