Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Έντονες ανησυχίες και φόβοι για νέο Τσερνόμπιλ από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής ενέργειας για τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορόζιε

Ο επικεφαλής της πυρηνικής εποπτείας του ΟΗΕ συναντήθηκε την Πέμπτη στη Μόσχα με αξιωματούχους της ρωσικής στρατιωτικής και κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας, καθώς επιδιώκει μια μακροχρόνια προσπάθεια για τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από ένα ρωσικά κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό αναφέρεται άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ,  με τίτλο "ο ΔΟΑΕ συζητά για την προστασία των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας με τη Ρωσία", του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η ρωσική εταιρεία Rosatom περιέγραψε τις συνομιλίες για τα μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας στη Ζαπορόζιε και της γύρω περιοχής ως «ουσιαστικές, χρήσιμες και ειλικρινείς».

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερες διαπραγματεύσεις μετά από «άλλο έναν γύρο απαραίτητων συζητήσεων».

«Είναι βασικό η ζώνη να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην πρόληψη ενός πυρηνικού ατυχήματος», έγραψε στο Twitter. «Συνεχίζω τις προσπάθειές μου προς αυτόν τον στόχο με μια αίσθηση άκρως επείγουσας ανάγκης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκρόσι του ΔΟΑΕ προέτρεψε τη Ρωσία και την Ουκρανία για πάνω από τρεις μήνες να συμφωνήσουν για μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Η επαρχία Ζαπορόζιε και οι περιοχές πέρα από τον ποταμό Δνείπερο από το πυρηνικό εργοστάσιο υφίστανται τακτικό βομβαρδισμό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από το εργοστάσιο, την οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στις αρχές του πολέμου .

Παρόλο που και οι έξι αντιδραστήρες του σταθμού είναι κλειστοί, ο πυρήνας του αντιδραστήρα και το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο πρέπει να ψύχονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση τους και να προκληθούν επικίνδυνες καταστροφές όπως αυτές που συνέβησαν το 2011 όταν ένα τσουνάμι έπληξε το εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Η Ουκρανία γνώρισε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο, στο Τσερνόμπιλ το 1986.

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν κατηγορήσει η μια την άλλη για τους επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς, οι οποίοι οδήγησαν σε πολλές περιπτώσεις στο εργοστάσιο της Ζαπορόζιε να χάσει την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του συστήματος ψύξης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν επίσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα τα ρωσικά στρατεύματα ότι εγκατέστησαν πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων στο σημείο.

Ο Γκρόσι είπε τον Νοέμβριο ότι τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν αφορούν τον στρατιωτικό εξοπλισμό και την ακτίνα της ζώνης ασφαλείας. Είπε ότι η πρόταση του ΔΟΑΕ είναι πολύ απλή: «Μην πυροβολείτε το εργοστάσιο και μην πυροβολείτε από το εργοστάσιο».

Η συνάντηση στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy πραγματοποίησε μια προκλητική επίσκεψη εν καιρώ πολέμου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, το πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός της χώρας του εδώ και σχεδόν 10 μήνες από την εισβολή της Ρωσίας.

Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον είχε ως στόχο την αναζωογόνηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, σε μια εποχή που η Ρωσία φαίνεται να έχει χάσει τη δυναμική του πεδίου της μάχης. Υπάρχει ανησυχία ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας κουράζονται από την παροχή της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που επέτρεψαν στην Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά.

Πριν από το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, ο Zelenskyy συναντήθηκε με Ουκρανικά στρατεύματα στην ανατολική πόλη Bakhmut, το πρόσφατο επίκεντρο ορισμένων από τις πιο έντονες μάχες του πολέμου.

Εξάλλου η ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta ανέφερε ότι ο Πούτιν επισκέφτηκε το αρχηγείο διοίκησης στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά η τοποθεσία του δεν αποκαλύφθηκε και δεν ήταν καν σαφές εάν βρισκόταν στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε την Πέμπτη ότι ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε τα ρωσικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή, αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η ακριβής τοποθεσία της επίσκεψης δεν αποκαλύφθηκε.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνει τον Σόιγκου να επιθεωρεί προσωρινούς χώρους στρατευμάτων  και να συνομιλεί με στρατιωτικούς Διοικητές."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι  όσο εντείνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο εντείνονται οι  φόβοι και  οι ανησυχίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής ενέργειας, για τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορόζιε.

Φαίνεται ότι ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ ότι ζήτησε  εγγυήσεις από τους Ρώσους προκειμένου να μην προκύψει ένα νέο Τσερνομπίλ στην καρδιά της Ευρώπης, γεγονός το οποίο θα έχει τρομερές συνέπειες.

Επισημαίνουμε τέλος ότι το γεγονός της κατοχής του  πυρηνικού σταθμού στο Ζαπορίζια από τους Ρώσους, σημαίνει ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος τα κλειδιά της ενέργειας στην Ουκρανία σε πολύ μεγάλο βαθμό θα τα κρατάει η Μόσχα, η οποία αναμένεται να το χρησιμοποιήσει ως ένα ισχυρότατο διαπραγματευτικό όπλο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ