Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Αμυντικό "σχέδιο δράσης" από την ΕΕ! Στρατιωτική κινητικότητα 2.0 η ευρωπαϊκή αντίδραση στη Ρωσία

Η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχει δεσμευτεί να «εντείνει τη συνεισφορά της» στην άμυνα, καθιστώντας τη στρατιωτική κινητικότητα και την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο ακρογωνιαίους λίθους ενός πακέτου ασφαλείας που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Κατά την αποκάλυψη του πακέτου στις 10 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι ένα «σχέδιο δράσης» προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις πρόσφατες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε στρατηγικές υποδομές.

Η στρατιωτική κινητικότητα, ένας όρος που αναφέρεται στις προσπάθειες να διευκολυνθεί ο στρατός ενός έθνους να διασχίσει γρήγορα τα σύνορα για να υποστηρίξει ένα άλλο έθνος σε περιόδους κινδύνου, ήταν το επίκεντρο της ΕΕ και, σε μικρότερο βαθμό, του ΝΑΤΟ, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία το 2014. Έχει τόσο το υλικοτεχνικό μέρος (φροντίζοντας για παράδειγμα τα σιδηροδρομικά συστήματα και οι δρόμοι να μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος των τεθωρακισμένων) όσο και ένα νομικό μέρος, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις δεν κρατούνται στα συνοριακά περάσματα λόγω γραφειοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο Σχέδιο Δράσης για τη Στρατιωτική Κινητικότητα 2.0 διαρκεί έως το 2026 και περιλαμβάνει έξι βασικά μέτρα:

  1. Εντοπισμό πιθανών κενών στην υποδομή, ενημέρωση μελλοντικών δράσεων για την ιεράρχηση των βελτιώσεων και την ενσωμάτωση των απαιτήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού καυσίμων, για την υποστήριξη βραχυπρόθεσμων κινήσεων μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών δυνάμεων.
  2. Ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών που σχετίζονται με την τελωνειακή επιμελητεία και τα συστήματα στρατιωτικής κινητικότητας.
  3. Μέτρα για την προστασία της υποδομής μεταφορών από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλες υβριδικές απειλές·
  4. Προώθηση της πρόσβασης σε στρατηγικές δυνατότητες ανύψωσης και μεγιστοποίηση των συνεργειών με τον πολιτικό τομέα για την ενίσχυση της κινητικότητας των ενόπλων δυνάμεων, ιδίως από τον αέρα και τη θάλασσα·
  5. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της κλιματικής ανθεκτικότητας των συστημάτων μεταφορών.
  6. Ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και βασικούς στρατηγικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, με ταυτόχρονη προώθηση της συνδεσιμότητας και του διαλόγου με περιφερειακούς εταίρους και χώρες της διεύρυνσης, όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αυτές οι προσπάθειες «δεν πρέπει να εμποδίζονται λόγω γραφειοκρατίας ή έλλειψης προσαρμοσμένων υποδομών», δήλωσε η Μαργκρέτ Βεστάγκερ (Margrethe Vestager), Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια ομιλία ανακοίνωσης του αμυντικού. Ορκίστηκε να ψηφιοποιήσει τις «διαδικασίες» για να τις καταστήσει πιο αξιόπιστες και ικανές να επιταχύνουν ζητήματα στρατιωτικής κινητικότητας.

Η Βεστάγκερ ήταν επίσης σαφής για τη δραματική αλλαγή των απειλών που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή άμυνα, εστιάζοντας κυρίως σε «κακόβουλες ενέργειες στον κυβερνοχώρο» από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες. «Σήμερα λοιπόν, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς άμυνα στον κυβερνοχώρο», εξήγησε. «Γι’ αυτό… η πολιτική της ΕΕ στον κυβερνοχώρο ενισχύει την ικανότητά μας να προστατεύουμε τόσο τα στρατιωτικά όσο και τα πολιτικά μας περιουσιακά στοιχεία από κυβερνοεπιθέσεις», συνέχισε η Βεστάγκερ. «Το έχουμε δει με τη ρωσική επίθεση στους δορυφόρους Viasat. Αυτοί οι δορυφόροι παρέχουν ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας τόσο σε εμπορικούς όσο και σε στρατιωτικούς πελάτες. Προφανώς λοιπόν, κάποιος μπορεί να επηρεάσει βαθιά τις στρατιωτικές δυνάμεις επιτιθέμενος σε μη στρατιωτικές υποδομές».

Στην ασφάλεια των δικτύων 5G θα δοθεί επίσης προτεραιότητα από την ΕΕ, με τη Βεστάγκερ να προτρέπει τα κράτη μέλη να μην καθυστερήσουν την επιβολή περιορισμών σε προμηθευτές υψηλού κινδύνου, πιθανότατα μια βολή στην Κίνα, της οποίας οι προσπάθειες να φέρει το 5G της Huawei στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπιστεί με διαφορετικά επίπεδα αντίστασης.

Στη στρατηγική άμυνας στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνονται «νέα μέσα» που θα ενισχύσουν τη «συλλογική ικανότητα» μεταξύ των κρατών μελών να ανιχνεύουν και να αποτρέπουν απειλές στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, η Βεστάγκερ δεν ανέφερε ποια ακριβώς είναι αυτά τα «νέα όργανα» ή πότε θα εισαχθούν.

Σε ευρύτερο επίπεδο, σκέφτηκε το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της ευρωπαϊκής άμυνας και τα κίνητρα πίσω από την έγκριση του αμυντικού πακέτου της ΕΚ. «Η εμπειρία μας στην αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλειά μας, και πιο συγκεκριμένα τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, μας αφήνει τρία κύρια διδάγματα», είπε. «Λειτουργούν ως βάση για το πακέτο που παρουσιάζουμε σήμερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε πρώτη περίπτωση, οι «εξωτερικές απειλές», μια έντονη αναφορά στην επιθετικότητα της Ρωσίας, έχουν κάνει την ευρωπαϊκή ασφάλεια να γίνει πιο περίπλοκη, ειδικά όσον αφορά τις υποδομές και τη δικτύωση. Αυτό έχει αποδειχθεί δύσκολο να το διαχειριστεί η ΕΕ λόγω των «ρυθμιστικών σημείων συμφόρησης» που επιβραδύνουν τους χρόνους αντίδρασης και υπονομεύουν τις προσπάθειες ασφάλειας. Το δεύτερο από τα διδάγματα που αντλήθηκαν καλύπτει τη γραμμή μεταξύ της ασαφούς στρατιωτικής και πολιτικής τεχνολογίας και της δέσμης μέτρων της ΕΚ που προτείνει «δράσεις» για τη χρήση μη στρατιωτικών επενδύσεων προς όφελος της ευρωπαϊκής άμυνας. Τέλος, η ΕΚ παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την καλύτερη ολοκλήρωση και τον «αποτελεσματικό συντονισμό» μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Φρεσκάρονται" οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη

Στρατιώτες από την 1η Μεραρχία Ιππικού του Στρατού των ΗΠΑ και την 3η και 4η Μεραρχία Πεζικού θα αναπτυχθούν στην Ευρώπη αργότερα αυτό το έτος για να αντικαταστήσουν άλλες μονάδες με έδρα τις ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στην ήπειρο, εν μέσω της πολύμηνης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας αυτήν την εβδομάδα.

Η Ομάδα Μάχης 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της 1ης Μεραρχίας Ιππικού από το Φορτ Χουντ του Τέξας, η 4η Ταξιαρχία Στρατηγείου και Υποστήριξης Μεραρχίας Πεζικού από το Φορτ Κάρσον του Κολοράντο και η 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Μάχης της 3ης Μεραρχίας Πεζικού από το Αεροδρόμιο του Στρατού Χάντερ, θα αναπτυχθούν για την υποστήριξη της Επιχείρησης Atlantic Resolve, ανέφερε η υπηρεσία σε μια σειρά δηλώσεων.

Οι νέες αναπτύξεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες θα διατηρήσουν την αυξημένη παρουσία στρατευμάτων του Πενταγώνου στην Ευρώπη, όπου τα στρατεύματα των ΗΠΑ εκπαιδεύονται με τους εταίρους του ΝΑΤΟ, ειδικά κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας, μετά την επίθεση της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Οι αναπτύξεις θα διατηρήσουν τα επίπεδα των αμερικανικών στρατευμάτων σε περίπου 100.000, περίπου 20.000 Αμερικανούς στρατιώτες από τότε που η Ρωσία άρχισε να συγκεντρώνει δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας. Θα διατηρήσει επίσης δύο ομάδες μάχης τεθωρακισμένων ταξιαρχιών με περίπου 4.200 στρατιώτες η καθεμία στην Ήπειρο, δύναμη πυρός που η Ευρώπη δεν είχε δει εδώ και δεκαετίες πριν από την 1η Ομάδα Μάχης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της 3ης Μεραρχίας Πεζικού από το Φορτ Στιούαρτ, που αναπτύχθηκαν σχεδόν χωρίς προειδοποίηση στις αρχές Μαρτίου, λίγες μέρες μετά την εισβολή.

Η 2η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων της 1ης Μεραρχίας Ιππικού θα αντικαταστήσει την Ομάδα Μάχης της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της μεραρχίας, η οποία αναπτύχθηκε το καλοκαίρι για να αντικαταστήσει την ταξιαρχία Φορτ Στιούαρτ. Στην ανακοίνωσή του, ο Στρατός περιέγραψε την επερχόμενη ανάπτυξη ως «μια τακτική εναλλαγή δυνάμεων», υποδεικνύοντας ότι η υπηρεσία σκοπεύει να διατηρήσει δύο ταξιαρχίες αρμάτων μάχης στην Ευρώπη για το άμεσο μέλλον. Η Ομάδα Μάχης 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της 1ης Μεραρχίας Πεζικού από το Φορτ Ράιλι, θα είναι η άλλη ταξιαρχία αρμάτων μάχης με έδρα τις ΗΠΑ στην Ευρώπη όταν πραγματοποιηθούν οι επερχόμενες εναλλαγές στρατευμάτων.

Ο Στρατός περιέγραψε και τις άλλες αποστολές ως τακτικές εναλλαγές στρατευμάτων. Η 3η Ταξιαρχία Μάχης Αεροπορίας θα αντικαταστήσει την Ταξιαρχία Μάχης της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, η οποία θα επιστρέψει στο Φορτ Μπλις του Τέξας, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας της, σύμφωνα με αξιωματούχους του Στρατού.

Το Αρχηγείο της 4ης Μεραρχίας Πεζικού που εδρεύει στο Φορτ Κάρσον θα αντικαταστήσει τους περίπου 300 στρατιώτες του Αρχηγείου της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, που θα επιστρέψουν στο Φορτ Ράιλι, δήλωσε ο Στρατός. Η Ταξιαρχία Υποστήριξης της 4ης Μεραρχίας Πεζικού θα αντικαταστήσει την Ταξιαρχία Υποστήριξης της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, η οποία θα επιστρέψει επίσης στο Φορτ Ράιλι.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, οι ηγέτες καθεμιάς από τις μονάδες που πρόκειται να αναπτυχθούν ανέφεραν ότι οι στρατιώτες τους ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι να ενισχύσουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα.

Αναπτύσσονται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαρκέσει περισσότερο από οκτώ μήνες, αλλά καθώς τα ρωσικά στρατεύματα αγωνίζονται να διατηρήσουν την κυριαρχία τους σε περιοχές στα νότια και ανατολικά της χώρας. Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα στρατεύματά της θα υποχωρήσουν από τη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, την οποία κατέλαβε στις αρχές Μαρτίου. Είναι η πιο πρόσφατη νίκη για τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ανακαταλάβει μεγάλο μέρος του νότου και της δυτικής χώρας από την έναρξη μιας αντεπίθεσης τον Σεπτέμβριο.

Ο Υποστράτηγος Ντέιβιντ Χοντν (David Hodne), διοικητής της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, είπε ότι πολλά από τα στρατεύματα που αναπτύσσουν έχουν εμπειρία να επιχειρούν στην Ευρώπη, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την αποστολή Atlantic Resolve από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.

«Εκτός από την ανάπτυξη ειδικών στρατιωτών, ηγετών και σχηματισμών, η προηγούμενη εμπειρία της μεραρχίας στην Ευρώπη θα επιτρέψει την ταχεία συνεργασία με συμμάχους σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον ασφαλείας», ανέφερε ο Χοντν σε δήλωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ