Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Το πετρέλαιο Καζακστάν-Αζερμπαϊτζάν θα εξάγεται μέσω Τουρκίας-Γιατί έρχεται θύελλα στο Κυπριακό;

"Δύο πετρελαϊκοί γίγαντες συμφώνησαν! θα περάσει από την Τουρκία", είναι ο τίτλος άρθρου γνωστού τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Πρωθυπουργός του Καζακστάν Alihan Ismailov, σε δήλωση του στον Τύπο μετά την εβδομαδιαία σύνοδο ολομέλειας στο Κοινοβούλι της χώρας του, δήλωσε ότι έχουν ετοιμάσει έναν ειδικό οδικό χάρτη για τη διαφοροποίηση των εξαγωγών πετρελαίου.

1,5 εκατοιμμύριο τόνοι πετρελαίου θα μεταφέρονται μέσω Τουρκίας

Ο Ismailov είπε, "Έχουμε συμφωνία για αποστολές 1,5 εκατομμυρίου τόνων πετρελαίου, ειδικά από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν. Εργαζόμαστε για να αυξήσουμε την αποστολή προς αυτή την κατεύθυνση σε 6 έως 6,5 εκατομμύρια τόνους στο μέλλον." 

Επιπλέον, ο Ismailov σημείωσε ότι στο μέλλον, το πετρέλαιο του Καζακστάν μπορεί να μεταφέρεται μέσω των αγωγών Baku-Supsa και Baku-Batumi.

Δύο πετρελαϊκοί γίγαντες αποφάσισαν

Αξιωματούχοι του Καζακστάν, οι οποίοι συναντήθηκαν με την κρατική εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, λέγεται ότι σχεδίαζαν να πουλήσουν το εν λόγω πετρέλαιο μέσω του λιμανιού της Μεσογείου της Τουρκίας, σε διάφορες χώρες.

Μετά την είδηση ​​ότι το Καζακστάν σχεδιάζει να πουλήσει το αργό του πετρέλαιο μέσω του Αζερμπαϊτζάν, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου KazMunaygas, Magzum Mirzagaliyev επισκέφθηκε το Μπακού στις 15 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της SOCAR Rovshan Najaf για να συζητήσουν τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών για την ανάπτυξη των υποδομών της Υπερκασπίας.

Οι πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και για άλλα θέματα διμερούς συνεργασίας.

Στόχος της συνάντησης καθορίστηκε να είναι η μεταφορά πετρελαίου του Καζακστάν σε διάφορες χώρες, μέσω του Αζερμπαϊτζάν  και απο εκεί προς το Μεσογειακό λιμάνι της Τουρκίας.

Η Ρωσία απειλείται

«Καθώς το Καζακστάν αναζητά εναλλακτικές λύσεις σε μια διαδρομή που η Ρωσία απειλεί να κλείσει, αναμένεται να πουλήσει μέρος του αργού πετρελαίου της μέσω του μεγαλύτερου αγωγού πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν », λέει η έκθεση, η οποία αναφέρεται στο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για 20 χρόνια οι εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν μεταφέρονται μέσω του αγωγού CPC στο ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Novorossiisk, το οποίο παρέχει πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.

"Έχει αναφερθεί ότι το Καζακστάν θα ξεκινήσει τις αποστολές πετρελαίου μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν από την 1η Ιανουαρίου 2023. 1,5 εκατομμύριο τόνοι πετρελαίου θα περάσουν από την Τουρκία και θα φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές. Ο Πρωθυπουργός του Καζακστάν Αλιχάν Ισμαήλοφ δήλωσε: «Εργαζόμαστε για την εξόρυξη 6 έως 6,5 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου από αυτήν την κατεύθυνση στο μέλλον»

Και ενώ αυτά φαίνεται ότι συμφωνούνται αναφορικά με την μεταφορά πετρελαίου από Καζακστάν και Αζερμπαϊτγάν στην Τουρκία, ο Ερντογάν μεταβαίνει στο  Ουζμπεκιστάν για την ένατη  Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών κρατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τα κράτη συγκεντρώνονται για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τον πρώτο 5ετή οδηγό εφαρμογής του εγγράφου οράματος που αποτελεί τον 20ετή οδικό χάρτη της ομάδας", επισημαίνει σε άρθρο του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε την Πέμπτη στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν για να συμμετάσχει στην Ένατη Σύνοδο Κορυφής Τουρκικών Κρατικών Οργανώσεων.

Τον Ερντογάν υποδέχτηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαμαρκάνδης ο Πρωθυπουργός του Ουζμπεκιστάν Abdulla Aripov, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Jamshid Khodjaev και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Gayrat Fazilov καθώς και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Τασκένδη Olgan Bekar και ο πρέσβης του Ουζμπεκιστάν στην Άγκυρα Alisher Agzam.

Τον Πρόεδρο συνόδευαν η πρώτη κυρία Εμινέ Ερντογάν, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Μεχμέτ Μουχαρέμ Κασάπογλου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Μαχμούτ Οζέρ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Adil Karaismailoglu. Ο Διευθυντής Επικοινωνιών Fahrettin Altun και ο προεδρικός εκπρόσωπος Ibrahim Kalin.

Το θέμα της συνόδου θα είναι «Νέα Εποχή για τον Τουρκικό Πολιτισμό-Προς Κοινή Ανάπτυξη και Ευημερία».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρομόνοβιτς θα απονείμει στον Ερντογάν το «Τάγμα Εξαίρετης Αξίας», καθώς και το «Ανώτατο Τάγμα του Τουρκικού Κόσμου» για τις αξιέπαινες υπηρεσίες του."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνονται τα εξής:

1. Η Τουρκία επιχειρεί να γίνει ενεργειακός κόμβος, αφού το πλούσιο σε πετρέλαιο Καζακστάν θα διοχετεύσει αυτό μέσω του Αζερμπαϊτζάν προς την γειτονική χώρα και από εκεί για εξαγωγή του σε τρίτες χώρες, αφού η μέχρι τώρα παροχή του στη Ρωσία δεν αναμένεται να συνεχιστεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της διακοπής παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Μόσχα προς τις χώρες της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Η ενεργειακή ώσμωση Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Καζακστάν ωφελεί ιδιαίτερα την Τουρκία όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, αφού αναμένεται ότι  το κοινό οικονομικό όφελος θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των 3 χωρών, σε πολλούς άλλους τομείς, όπως διπλωματικές, στρατιωτικές, εμπορίου, τουρισμού, βιομηχανίας κλπ.

3. Τέλος όπως είχαμε γράψει σε πρόσφατο άρθρο μας , μια από  τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν αύριο από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών,θα είναι η συμμετοχή  του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ως  χώρα παρατηρητής σε αυτόν.

Εφόσον αυτό αποφασιστεί, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του Ερντογάν για την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, ωθώντας στη συνέχεια ξεχωριστά την κάθε μία από τις χώρες του Οργανισμού Τουρκικών κρατών να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος, δημιουργώντας ένα σημαντικό έρεισμα στην προσπάθειά του για επίλυση του Κυπριακού με την δημιουργία δύο διαφορετικών κρατών στο νησί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ