Παγκοσμιοποίηση

Η Ινδία αποκτά drones παρατήρησης βολών πυροβολικού "δείχνοντας" τον δρόμο στην χώρα μας- Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ΑΜΕΣΑ;

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την ολοένα αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα τόσο σε φραστικό επίπεδο όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο του Αιγαίου, με την Τουρκία να πραγματοποιεί συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου μας  (ΕΕΧ) και υπερπτήσεις, κάνοντας χρήση μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων αλλά και drones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερα τα τελευταία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης τους σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ και εσχάτως στην Ουκρανία, έχουν αγορευθεί σε κρίσιμα στοιχεία της έκβασης πολεμικών επιχειρήσεων.

Αυτό σε συγκερασμό με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εμβαθύνει πάρα πολύ στην επιχειρησιακή χρήση τους έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου στις Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες πέραν των ενεργητικών και παθητικών μέτρων προστασίας τους από τα τουρκικά Drones,  θα πρέπει να αποκτήσουν κατά την εκτίμησή μας ΑΜΕΣΑ και σε μεγάλους αριθμούς UCAV, USV και περιφερόμενα πυρομαχικά ή αλλιώς drones καμικάζι.

Επίσης θα πρέπει να αποκτηθούν σε μεγάλους αριθμούς drone αναγνώρισης-παρατήρησης τα οποία να καθοδηγούν-κατευθύνουν λίαν αποτελεσματικά και γρήγορα τα πυρά του πυροβολικού μάχης μας.

Για τους παραπάνω λόγους φιλοξενούμε άρθρο, το οποίο αναφέρεται στην απόκτηση οπλισμένου  drone, από την φίλη και σύμμαχο χώρα της Ινδίας.

"Τόσο θανατηφόρα όσο HIMARS», ο Ινδικός στρατός θα αποκτήσει «drones RPAS» για να χτυπήσει εχθρικές θέσεις με ακριβή ακρίβεια", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου  Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Ινδικός Στρατός προσπαθεί να αποκτήσει drones και συσκευές επιτήρησης για να κατευθύνει με ακρίβεια το μεγάλης εμβέλειας και μεγάλου όγκου πυρός του  πυροβολικού του εναντίον εχθρικών στόχων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Times of India (TOI).

Εντός των επόμενων ημερών, ο Ινδικός Στρατός φέρεται να εκδώσει RFP για την προμήθεια 80 mini τηλεχειριζόμενων συστημάτων αεροσκαφών (RPAS), δέκα RPAS ανεξάρτητα από το διάδρομο προσγείωσης, 44 αναβαθμισμένα συστήματα επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας και 106 συστήματα αδρανειακής πλοήγησης.

Η υπηρεσία διαθέτει ήδη μεγαλύτερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), όπως τα ισραηλινής προέλευσης Herons και Searcher-II.

Το νέο RPAS θα χρησιμοποιηθεί για τακτική επιτήρηση για τον εντοπισμό εχθρικών στρατιωτών και οπλικών συστημάτων σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

Αντίθετα, η στρατηγική επιτήρηση στοχεύει να προσδιορίσει τη μεγάλη εικόνα, για παράδειγμα, πού συγκεντρώνει τις δυνάμεις του ο εχθρός, ποιες διαδρομές χρησιμοποιούνται για προμήθειες, πού βρίσκονται οι κόμβοι επιμελητείας κ.λπ.

«Τα νέα μικρότερα RPAS, με επιχειρησιακό εύρος από 15-20 χιλιόμετρα, χρειάζονται οι μονάδες πυροβολικού για την τακτική επιτήρηση . Εάν αποδώσουν καλά, ο στρατός θα εισέλθει για μεγαλύτερους αριθμούς», ανέφερε η TOI επικαλούμενη πηγή.

Ο αρχηγός του ινδικού στρατού, Στρατηγός Manoj Pande, δήλωσε πρόσφατα ότι «ένα σημαντικό επίπεδο» συνοριακής υποδομής έχει αναπτυχθεί στις περιοχές πρώτης γραμμής του ανατολικού Λαντάκ τα τελευταία δύο χρόνια, που περιελάμβανε χώρους στρατωνισμού για 35.000 στρατιώτες,για 450 τάνκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, και για 350 συστήματα πυροβολικού και οβίδες.

Τα συστήματα πυροβολικού που αναπτύχθηκε από την υπηρεσία κατά τη διάρκεια της 30μηνης αντιπαράθεσης με την Κίνα στο ανατολικό Λαντάκ περιλαμβάνουν παλιά πυροβόλα όπλα 105 χιλιοστών και οβίδες Bofors, και το  Dhanush (μια αναβαθμισμένη έκδοση του οβιδοφόρου Bofors 155 χιλιοστών και τα πυροβόλα Sharang (ρωσικά όπλα 130 χλστ. με πυροβόλο όπλο 155 χλστ.), συν τα νέα υπερελαφριά οβιδοβόλα M-777.

Ο Στρατός έχει επίσης τοποθετήσει τα εγχώρια συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης Pinaka (παρόμοια με τις ΗΠΑ HIMARS) και παρόμοιες μονάδες ρωσικής προέλευσης Smerch και Grad.

Τα νέα RPAS με δυνατότητα  εκτόξευσης μέρα και νύχτα χρειάζονται κατά συνέπεια από τα μπροστινά παρατηρητήρια για να κοιτάξουν βαθύτερα και να κατευθύνουν, να διορθώσουν και να αναλύσουν τα πυρά του πυροβολικού.

Ένα ιθαγενές LORROS (σύστημα αναγνώρισης και παρατήρησης μεγάλης εμβέλειας) πρόκειται επίσης να ξεκινήσει δοκιμές, αφού το υπάρχον ισραηλινό Lorros εισήχθη πριν από δύο δεκαετίες», είπε η πηγή στο TOI.

Σύμφωνα με την απαίτηση του Στρατού, το νέο φορητό από άνθρωπο mini-RPAS πρέπει να ζυγίζει έως 15 κιλά, να έχει εμβέλεια αποστολής τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα και να έχει διάρκεια λειτουργίας τουλάχιστον 90 λεπτά.

Ενώ το ανεξάρτητο από τον διάδρομο RPAS θα πρέπει να έχει την ικανότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) σε υψόμετρο 13.000 ποδιών με ελάχιστη αυτονομία πτήσης τεσσάρων ωρών

Ακρίβεια στα πυρά του πυροβολικού

Με τη βοήθεια drone τα χτυπήματα  πυροβολικού και MRLS αυξάνουν τη φονικότητά τους, όπως παρατηρείται στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε την ακρίβεια με βολές πυροβολικού που εκτοξεύονται σε συντεταγμένες πλέγματος που είναι αόρατες στον πυροβολητή, καθώς οι βολές αυτές θα έχουν ένα πιθανό κυκλικό σφάλμα (CEP), μετρημένο σε δεκάδες μέτρα, που σημαίνει ότι τα μισά από τα βλήματα που εκτοξεύθηκαν δεν θα πλήξουν τον στόχο.

Ενώ οι βολές πυροβολικού που καθοδηγούνται με λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα ακριβείας, οι δείκτες λέιζερ που απαιτούνται για αυτό έχουν βεληνεκές μόνο λίγων χιλιομέτρων.

Η ανακρίβεια της βολής πυροβολικού μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, όπως σφάλματα στη θέση του όπλου ή του στόχου, καιρικές συνθήκες, σφάλματα στη βαθμονόμηση των σκοπευτικών σκοπευτικών και διαφορές στην ποσότητα προωθητικού μεταξύ διαφορετικών παρτίδων βλημάτων πυροβολικού. .

Δύο γνωστές τεχνικές για την αποφυγή αστοχίας των βολών του πυροβολικού είναι οι προκαταχωρημένες (ανασχέσεις)  και οι προσαρμοσμένες βολές.

Σε ένα προδιαγεγραμμένο πυρ, μια πυροβολαρχία σε αμυντική θέση  ταγμένη, θα εκτοξεύσει πριν από την σύγκρουση με τον εχθρό κάποιες βολές  προκειμένου να πλήξει  ένα συγκεκριμένο κομμάτι εδάφους όπου ο εχθρός είναι βέβαιο ότι θα φτάσει σε αυτό.

Μόλις φτάσει ο εχθρός, πολλά πυροβόλα  και συστήματα MLRS μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για να πλήξουν αποτελεσματικά τον εχθρό.

Σε μια προσαρμοσμένη βολή, ο πυροβολητής βασίζεται σε έναν παρατηρητή πυροβολικού στο έδαφος, ο οποίος σημειώνει πού πέφτει η αρχική βολή  και λέει στον πυροβολητή πώς να προσαρμόσει τη στόχευση, έτσι ώστε να πετύχει τον στόχο.

Σημειωτέον, η κρίσιμη πτυχή της μονομαχίας πυροβολικού είναι τα πυρά αντι-πυροβολικού, τα οποία στηρίζονται σε ραντάρ  που καθορίζουν τις συντεταγμένες του εκτοξευτή με βάση τις τροχιές των εισερχόμενων βλημάτων.

Ωστόσο, με την έλευση των drones, η μονομαχία πυροβολικού στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε έναν αγώνα όπου και οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταστρέψουν το εχθρικό πυροβολικό, ενώ οι παρατηρητές του πυροβολικού μπορούν να κατευθύνουν βολές πυροβολικού με ακρίβεια προς μεμονωμένα οχήματα ή αποθήκες, αφού δεν μπορούν να παρατηρήσουν ορισμένους τύπους στόχων, όπως το εχθρικό πυροβολικό που βρίσκεται βαθιά πίσω από τις γραμμές.

Βολές πυροβολικού με τη βοήθεια drones

Τα σύγχρονα drones εξοπλισμένα με κάμερες παρουσιάζουν την τρίτη τεχνική για την άρση της ανακρίβειας των πυρών του πυροβολικού.

Σε αντίθεση με τους παρατηρητές ανθρώπινου πυροβολικού, τα drones μπορούν να παρέχουν μια πανοραμική άποψη των αντιπάλων, καθιστώντας πολύ πιο εύκολο να παρακολουθείτε πού προσγειώνονται οι οβίδες και να τους καθοδηγούν προς τον στόχο.

Επίσης, τα drones μπορούν όχι μόνο να εντοπίσουν τους στόχους που βρίσκονται πολύ πίσω από τις γραμμές του εχθρού αλλά και αυτούς που είναι κρυμμένοι κάτω από την κάλυψη δασών ή κτιρίων.

 

 

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι οι επιδρομές πυροβολικού με τη βοήθεια drone, καθώς τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να δημοσιεύουν βίντεο με drone στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν εχθρικούς στόχους, όπως τεθωρακισμένα οχήματα ή ακόμα και αυτοκινούμενο πυροβολικό, να παρατηρούνται λίγα δευτερόλεπτα πριν εκραγούν λόγω επίθεσης από αόρατο βλήμα.

 

 

Μερικά από αυτά τα βίντεο απεικονίζουν επίσης πολλούς στόχους να χτυπιούνται ο ένας μετά τον άλλο, το πυροβολικό πρώτα και στη συνέχεια άλλοι στόχοι όπως τεθωρακισμένα οχήματα ή επίγεια στρατεύματα.

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Ινδία αντιλαμβανόμενη τη σπουδιαότητα των drones αναγνώρισης-παρατήρησης τα οποία θα καθοδηγούν-κατευθύνουν λίαν αποτελεσματικά και γρήγορα τα πυρά του πυροβολικού μάχης της, κινείται προς την κατεύθυνση άμεσης απόκτησής τους.

Η Ελλάδα όπως προαναφέραμε  λόγω του τουρκικού κινδύνου, θα πρέπει να κινηθεί ΑΜΕΣΑ  στην απόκτηση και  μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς UCAV, USV και περιφερόμενα πυρομαχικά ή αλλιώς drones καμικάζι.

Επίσης θα πρέπει να αποκτηθούν σε μεγάλους αριθμούς drone αναγνώρισης-παρατήρησης τα οποία να καθοδηγούν-κατευθύνουν λίαν αποτελεσματικά και γρήγορα τα πυρά του πυροβολικού μάχης μας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ