Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα από την αναδιοργάνωση του Πολωνικού στρατού

 Όπως έχουμε αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο μας, η Πολωνία αντιλαμβανόμενη τον  Ρωσικό κίνδυνο για την ασφάλειά της, προβαίνει σε ένα άνευ προηγουμένου εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων της Δυνάμεων, με σκοπό την κατακόρυφη επαύξηση της μαχητικήςς ισχύος τους

Η εκ νέου στρατιωτικοποίηση της Πολωνίας δεν βασίζεται αποκλειστικά στην προετοιμασία για όποιες απειλές προέρχονται από το Κρεμλίνο, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης την επιθυμία της να μην βασίζεται πλέον σε όσους στο παρελθόν, υποσχέθηκαν να προστατεύσουν τη Βαρσοβία αλλά δεν το έκαναν ποτέ, όπως στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Πολωνία ξεκίνησε τη μεγαλύτερη προμήθεια συμβατικών αμερικανικών όπλων στην ιστορία. 

Το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολωνίας

Τον Μάρτιο, η Βαρσοβία υπέγραψε την αγορά πυραύλων Patriot αξίας 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας.

Καθώς ο πόλεμος προχωρούσε στην Ουκρανία, με  ένα τεράστιο ρωσικό μπαράζ MLRS και πυραύλων κρουζ εκτοξευόμενων από υποβρύχια, η Πολωνία ζήτησε επίσης επιπλέον έξι συστήματα Patriot στα τέλη Μαΐου.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη μεγάλη αγορά από τη χώρα, η οποία προετοιμάστηκε για τα χειρότερα τον Φεβρουάριο και έθεσε τις βάσεις για τη μεγαλύτερη αγορά αρμάτων μάχης ποτέ, παραγγέλνοντας 250 άρματα μάχης M1 Abrams από τις Η.Π.Α.

Καθώς το γεωπολιτικό τοπίο εξελισσόταν, με τη Ρωσία να επιδιώκει να αποσπάσει παραχωρήσεις μέσω εδαφικής προσάρτησης, βιομηχανικού λιμού και εξοπλισμού του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού, η Πολωνία συνέχισε να ενισχύει τις αμυντικές της ικανότητες.

Αυτό περιλαμβάνει μια σημαντική αγορά όπλων από τον στρατιωτικό τεχνολογικό κολοσσό της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων 180 αρμάτων μάχης K2 που θα παραδοθούν έως το 2024 και άλλα 400 έως το 2030. 

Επιπλέον, η Πολωνία αγόρασε 48 ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη FA50, 1.400 IFV και 670 επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα K9.

Ο υπουργός Άμυνας Blaszczak δήλωσε επίσης ότι η Πολωνία θα αυξήσει τις εν ενεργεία δυνάμεις της σε 400.000 με αύξηση των αμυντικών χορηγήσεων στο 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Αναμφισβήτητα η κορυφαία αμυντική επένδυση που έκανε η Πολωνία ήταν η προμήθεια 500 HIMARS από τις ΗΠΑ. Το σύστημα MLRS έχει αλλάξει το παιχνίδι για την Ουκρανία, με μόλις δεκαέξι συστήματα να χτυπούν βασικούς στόχους όπως αποθήκες καυσίμων, χώρους αποθήκευσης πυρομαχικών και κέντρα διοίκησης και ελέγχου. Οι HIMARS βρήκαν επίσης έναν τρόπο να παρακάμψουν το περιβόητο αντιπυραυλικό σύστημα S400 της Ρωσίας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει στα μέλη του ΝΑΤΟ ένα πλεονέκτημα σε περίπτωση μελλοντικής σύγκρουσης.

Αυτή η ανανεωμένη βούληση της Πολωνίας να προετοιμαστεί για τα χειρότερα δεν πηγάζει μόνο από την εξελισσόμενη γεωπολιτική της Ευρώπης, αλλά και από το παρελθόν της χώρας η οποία προδόθηκε από υπερδυνάμεις που «υποσχέθηκαν» να προστατεύσουν το έθνος.

Μαζί με τη διατήρηση αμυντικών δυνατοτήτων για τη σταθεροποίηση μιας αμυντικής γραμμής που φτάνει μέχρι τη Βαλτική, η Πολωνία έχει επίσης επικυρώσει τη μόνιμη παρουσία του 5ου Σώματος Στρατού των ΗΠΑ και επιδίωξε αυξανόμενους δεσμούς με τον βρετανικό στρατό.

Όπως είναι εύλογο η ένταξη των παραπάνω οπλικών συστημάτων , θα διαμορφώσει-τροποποιήσει το ήδη υπάρχον δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς η τακτική τους χρησιμοποίηση και τα προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά τους εισάγουν νέα δεδομένα, οδηγώντας αυτόματα σε αναδιοργάνωση του Πολωνικού στρατού  

Αυτός είναι ο σκοπός της συνέντευξης  του Στρατηγού Maciej Jabłoński, Γενικού Επιθεωρητή του Πολωνικού στρατού,που φιλοξενεί σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία κρίνουμε σκόπιμα να παραθέσουμε στη συνέχεια, για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εντάσουν στους κόλπους τους νέα προηγμένα οπλικά συστήματα. 

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

 Ερώτηση 1η

Jędrzej Graf: Η εκπαίδευση των πρώτων στρατιωτών στην Ακαδημία Abrams ξεκίνησε πρόσφατα, μετά την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας τον Απρίλιο για την προμήθεια 250 αρμάτων μάχης M1A2 SEPv3. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Τεθωρακισμένων. Στρατηγέ, ποια είναι η διαδικασία προετοιμασίας του Πολωνικού Στρατού για την παραλαβή των αρμάτων μάχης Abrams; Ποια θέματα είναι τα πιο σημαντικά όσον αφορά την εκπαίδευση, την υλικοτεχνική επιμέλεια, τη χρήση των ίδιων των αρμάτων μάχης;

Απάντηση

Ο Υποστράτηγος Maciej Jabłoński, επιθεωρητής των χερσαίων δυνάμεων, πληρεξούσιος για την εισαγωγή των αρμάτων μάχης Abrams στον εξοπλισμό των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είπε

Το πρόγραμμα υλοποιείται πολύ εντατικά, είναι αρκετά σύνθετο και πολυδιάστατο. Οι προετοιμασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Διεξάγουμε την εκπαιδευτική διαδικασία και προετοιμάζουμε την υποδομή παράλληλα, τόσο εκπαίδευση όσο και επιμελητεία και υποστήριξη. Αυτό θα επιτρέψει τη μελλοντική ανάπτυξη των αρμάτων για επιχειρησιακή χρήση όταν παραδοθούν.

Από την αρχή, υπέθεσα ότι τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό θα έπρεπε να προετοιμαστούν πριν σταλούν τα άρματα μάχης M1A2 SEPv3 στις μάχιμες μονάδες. Κάναμε τα πρώτα βήματα πέρυσι.

Μια ομάδα εκπαιδευτών από το Κέντρο Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων στο Πόζναν, όπου λειτουργεί πρόσφατα η Ακαδημία Abrams, πήγε στο Αϊντάχο στο Κέντρο Εκπαίδευσης για να αποκτήσει πρώτες εμπειρίες από την εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται στις ΗΠΑ και να ξεκινήσει τη διαδικασία υλοποίησης και προετοιμασίας για τη βασική εκπαίδευση, η οποία διεξάγεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Πόζναν, στο χώρο εκπαίδευσης στο Biedrusko.

Ένα άλλο στοιχείο ήταν μια σειρά από αναγνωρίσεις, τις οποίες πραγματοποίησα με τις εκπαιδευτικές μου ομάδες στο Κέντρο Αριστείας Φορτ Μπένιγκ ​​και τις μονάδες μάχης στο Φορτ Χουντ για να δω πώς μοιάζει η εκπαίδευση που διεξήγαγε ο Στρατός των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε αναγνώριση από αμερικανικής πλευράς στην Πολωνία, με τη συμμετοχή τόσο εκπροσώπων της General Dynamics Land Systems όσο και εκπαιδευτικών ομάδων από το Fort Bennig, οι οποίες αξιολόγησαν την εκπαιδευτική μας υποδομή.

Τα πεδία εκπαίδευσης των Nowa Dęba, Drawsko Pomorskie και Biedrusko εξετάστηκαν για να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να ανοικοδομηθεί ή να επεκταθεί η υποδομή προκειμένου να διεξαχθεί η εκπαίδευση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Αποτέλεσμα αυτών των αναγνωρίσεων είναι η επιλογή της θέσης του χώρου  εκπαίδευσης στο Biedrusko, όπου πρόσφατα λειτούργησε η Ακαδημία Abrams.

Ερώτηση 2η

Γιατί χρειάστηκε να προετοιμαστούν τόσο ευρέως οι υποδομές, να επιλεγεί ένα συγκεκριμένο κέντρο;

Απάντηση

Για το τανκ Abrams είναι αρκετά συγκεκριμένες οι απαιτήσεις εκπαίδευσης,  λόγω των πολύ ευρειών ικανοτήτων που διαθέτει, με αποτέλεσμα  τα πεδία βολής πρέπει να προσαρμοστούν στη χρήση του.

Επομένως, σημαντικό δεν είναι μόνο το βάθος του πεδίου βολής-εκπαίδευσης, αλλά και η ευρύτερη δυνατή γωνία θέασης του χώρου γύρω από το τανκ και η δυνατότητα εκπαίδευσης και συνεργασίας του πληρώματός του

Το δεύτερο θέμα είναι η αξιολόγηση του, όπου πρέπει να διεξαχθεί η βασική εκπαίδευση Εκπαίδευσης Νέου Εξοπλισμού, ώστε να συνδεθεί με τη διαδικασία παραλαβής αρμάτων από τον κατασκευαστή και στη συνέχεια μεταφοράς τους στις μονάδες.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Πολωνοαμερικανικής ομάδας, η καλύτερη τοποθεσία είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων στο Πόζναν με βάση τις εγκαταστάσεις Biedrusko. Εδώ ξεκίνησε η εκπαίδευση στην Ακαδημία Abrams, η οποία διεξήχθη από την «Abrams New Equipment Training Team» με πολύ μεγάλη υποστήριξη των μονάδων του Στρατού των ΗΠΑ: τη διοίκηση του 5ου Σώματος Στρατού, αλλά και την 1η Μεραρχία Πεζικού 

Ερώτηση 3η

Πώς μοιάζει η εκπαιδευτική διαδικασία ;

Απάντηση

Η διαδικασία είναι ίδια όπως και στο Fort Hood, όπου σταθμεύει η 1η Μεραρχία Ιππικού, η οποία περιλαμβάνει τις δύο πρώτες ταξιαρχίες του αμερικανικού στρατού εξοπλισμένες με τα ίδια άρματα μάχης, στην έκδοση SEPv3.

Η Ακαδημία Abrams είναι εξοπλισμένη με προσομοιωτές και 28 άρματα μάχης και παρέχει εκπαίδευση παρόμοια με τις αμερικανικές μονάδες.

Η διαδικασία περαιτέρω εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθεί στις ταξιαρχίες, οι οποίες θα διαθέτουν πλήρη γκάμα προσομοιωτών και εκπαιδευτών, όπως  προκύπτει από πολυετή εμπειρία και επιβεβαίωση της ικανότητας εκτέλεσης εργασιών από τα εκπαιδευμένα πληρώματα σε ένοπλες συγκρούσεις, ξεκινώντας από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.

Όλη την ώρα στη διαδικασία προετοιμασίας του εκπαιδευτικού κύκλου, αναλύουμε συμβόλαια για την αγορά προσομοιωτών και ορισμό εκπαιδευτών.

Εκτός από τα άρματα μάχης SEPv3 που θα αγοραστούν τελικά, θα αποκτήσουμε και άρματα μάχης στην παλαιότερη έκδοση M1A1 SA, προκειμένου να αναπληρώσουμε γρήγορα τις δυνατότητες των τεθωρακισμένων μετά τη δωρεά που υποστηρίζει την Ουκρανία.

Διεξάγουμε συνομιλίες για να προσαρμόσουμε τη διαμόρφωση των εκπαιδευτών και των προσομοιωτών σε αυτήν την έκδοση των αρμάτων.

Αυτό θα είναι δυνατό, μεταξύ άλλων, λόγω του γεγονότος ότι οι προσομοιωτές και οι εκπαιδευτές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε λογισμικό που επιτρέπει τη διαμόρφωση και για τους δύο τύπους πλατφορμών, επομένως αρκεί να τις προσαρμόσετε και στη συνέχεια να αναβαθμίσετε μετά τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων.

Η υποδομή εφοδιαστικής είναι εξίσου σημαντική με την εκπαίδευση. Οι συνομιλίες και ο τεχνικός διάλογος μεταξύ της General Dynamics Land Systems και των φορέων του Polish Armaments Group για την προετοιμασία και την εφαρμογή υλικοτεχνικής υποστήριξης για άρματα μάχης βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να είναι έτοιμη όταν τα πρώτα τανκς φτάσουν στην Πολωνία.

Το μερίδιο των εγχώριων εξαρτημάτων από την Polska Grupa Zbrojeniowa θα είναι πολύ σημαντικό. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός κέντρου ικανοτήτων (Center of Excellence).

Θα ήθελα να προσθέσω ότι το τεχνικό σέρβις των Abrams γίνεται σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο είναι η υποδομή που προετοιμάζεται σε στρατιωτικές μονάδες, σε επίπεδο τάγματος, και τέτοιες δυνατότητες συντήρησης πεδίου θα κατασκευαστούν σε μονάδες που θα επανεξοπλιστούν ως Abrams.

Το δεύτερο επίπεδο ονομάζεται τεχνική υποστήριξη βάσεως και γίνεται από τον υπεύθυνο προς τούτο κεντρικό φορέα

Ερώτηση 4η

Υπάρχει ήδη μια πρόταση ως προς την τοποθεσία του κέντρου αρμοδιοτήτων σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, το εργοστάσιο της Πολωνικής Ομάδας Εξοπλισμών, για παράδειγμα στο Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne με έδρα το Πόζναν;

Απάντηση

Δεν θα απαντήσω κατηγορηματικά σε αυτή την ερώτηση γιατί αυτές οι συνομιλίες συνεχίζονται συνεχώς. Σε αυτές συμμετέχουν ομάδες από όλους τους φορείς που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία του συστήματος logistics, δηλαδή το GDLS, την Πολωνική Ομάδα Εξοπλισμών, το Τμήμα Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την Επιθεώρηση Υποστήριξης.

Πραγματοποιείται εντατική ανάλυση των δυνατοτήτων μεμονωμένων φορέων  προκειμένου να είναι δυνατή η επιλογή της καλύτερης τοποθεσίας. Οι εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης δυνατοτήτων συντήρησης και επισκευής, αλλά και στο μελλοντικό εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Abrams.

Ερώτηση 5η

Πώς γίνεται  η προετοιμασία της υποδομής των στρατιωτικών μονάδων;

Απάντηση 

Είναι πολύ ποικιλόμορφο, αν μιλάμε για μεμονωμένες μονάδες της 18ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, γιατί εκεί θα πάνε οι Abrams. Επικεφαλής της είναι η 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της Βαρσοβίας. Μια ομάδα ειδικών και τεχνικών  επισκέφτηκε αυτή τη μονάδα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και  το επίπεδο υποδομής χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικό. 

Περιλαμβάνει χώρο στάθμευση του τάνκ, μια σύγχρονη αίθουσα επισκευής που τελεί υπό κατασκευή και ένα κέντρο προσομοίωσης.

Ερώτηση 6η

Άρα η υποδομή για τα τανκς Leopard μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα Abrams;

Απάντηση 

Σε μεγάλο βαθμό, ναι. Ωστόσο, η υλοποίηση ορισμένων στοιχείων, για παράδειγμα της αίθουσας προσομοιωτή, είναι ακόμη σε εξέλιξη, ώστε να μπορεί να επαναπροσανατολιστεί στα άρματα μάχης Abrams. Οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες όσον αφορά τις διαστάσεις ή ακόμα και το φορτίο. Ορισμένα μικρά στοιχεία, για παράδειγμα όταν πρόκειται για την εξαγωγή λύσεων για τις απαιτήσεις του συστήματος ηλεκτρικής εγκατάστασης, προσαρμόζονται σε συνεχή βάση.

Ωστόσο, σε άλλες μονάδες απαιτείται πιο εκτεταμένη εργασία. Μπορεί να ειπωθεί ότι το τάγμα στη Żurawica είναι «στα μισά του δρόμου» επειδή έχει μια αρκετά καλά ανεπτυγμένη υποδομή και οι εργασίες σχεδιασμού και επενδύσεων ξεκίνησαν όταν πάρθηκε η απόφαση για την αγορά των αρμάτων μάχης.

Φυσικά, πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι ολόκληρο το πακέτο υλικοτεχνικής υποστήριξης που περιέχεται  στη συμφωνία, παρέχοντας πλήρη ασφάλεια στους διοικητές των ταξιαρχιών όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των αρμάτων μάχης σε επίπεδο τάγματος.

Είναι ένα πιστό αντίγραφο των λύσεων από την Ομάδα Μάχης της Αμερικανικής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ABCT). Η πολυετής αμερικανική εμπειρία δείχνει ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί.

Ερώτηση 7η

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα άρματα μάχης M1A1 μετά την παράδοση των Abrams στην έκδοση στόχου στον Πολωνικό Στρατό;

Απάντηση

Το μακροπρόθεσμο σχέδιο βασίζεται στην ιδέα να έχουμε και τα 366 άρματα μάχης στην πιο σύγχρονη διαμόρφωση στον στόλο Abrams μας. Όταν τελειώσει η παραγωγή και η παράδοση των παραγγελθέντων 250 αρμάτων SEPv3, οι πλατφόρμες M1A1 θα αναβαθμιστούν στο πιο πρόσφατο πρότυπο, το M1A2 SEPv3, και πιθανώς ακόμη και το M1A2 SEPv4. Στη συνέχεια θα συνεχίσουν να υπηρετούν σε τεθωρακισμένες μονάδες των Χερσαίων Δυνάμεων.

Ερώτηση 8η

Θα  εφοδιαστούν με Abrams  μονάδες της 18ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας ή και  άλλες;

Απάντηση

Ολόκληρη η 18η Τεθωρακισμένη Μεραρχία θα εφοδιαστεί με άρματα μάχης Abrams, ενώ τα άρματα K2 / K2PL θα παραδοθούν στη 16η Τεθωρακισμένη Μεραρχία. Η σύνθεση αυτών των δύο τμημάτων θα είναι ελαφρώς διαφορετική.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι δεξαμενές Κ2 είναι πλήρως ικανές να διαπραγματεύονται μεγάλα υδάτινα εμπόδια με βάθος μεγαλύτερο των 4 μέτρων, παρόμοια με τα Leopards. Και σε αντίθεση με το Leopard, κάθε άρμα φέρει μαζί του ένα κιτ διέλευσης νερού ανά πάσα στιγμή.

Ερώτηση 9η

Αν μιλάμε για τη διαφοροποίηση των αρμάτων μάχης μεταξύ των μονάδων, τίθεται αμέσως το ερώτημα πώς θα εξοπλιστούν οι μηχανοκίνητες μονάδες με οχήματα μάχης πεζικού, γιατί αυτή είναι η βασική υποστήριξη των τανκς;

Απάντηση

Οι μηχανοκίνητεςς Μονάδες θα τυποποιηθούν σε κάθε ένα από αυτά τα τμήματα, παρόμοια με τα άρματα μάχης.

Είναι απαραίτητο, επίσης λόγω υλικοτεχνικής και εκπαιδευτικής ασφάλειας,να μην δημιουργήσουμε «μίγμα» εξοπλισμού εντός του τμήματος. Αναλύουμε την αγορά βαρέος μαχητικού οχήματος πεζικού για τις ανάγκες της 18ης Μεραρχίας. Το κορεατικό όχημα AS-21, που πήρε το όνομά του από το αυστραλιανό Redback, είναι μια πολύ ανθεκτική κατασκευή στα πλάγια και στο πάνω μέρος του οχήματος, διατηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα του ΝΑΤΟ σε αυτόν τον τομέα. Το κάτω μέρος έχει επίσης κατασκευαστεί με τρόπο που αυξάνει την ασφάλεια έναντι ναρκών 

Στην πραγματικότητα είναι ένα βαρύ όχημα περίπου 40 τόνων, αλλά έχει την ικανότητα να διάσχισης υδάτινων κωλυμάτων σε ύψος 1,8 μέτρων. Με τις σημερινές υδρολογικές και κλιματικές συνθήκες, αυτό το επίπεδο εξασφαλίζει τη δυνατότητα διάσχισης των περισσότερων μικρών και μεσαίων ποταμών.

Τα  αυτοκινούμενα πυροβόλα Κ9 θα κατασκευαστούν επίσης τελικά στην Πολωνία, κάτι που θα επιτρέψει τη βιομηχανική συνέργεια, καθώς θα παράγονται παράλληλα με τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Krab. Και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το Borsuk, το οποίο θα παράγεται με βάση την εγχώρια βάση. Όχι μόνο δεν θα το εγκαταλείψουμε, ακόμα κι αν εισαγάγουμε ένα βαρύ IFV,  (TOMA)αλλά αντιμετωπίζουμε την απόκτησή του ως προτεραιότητα για τα μηχανοποιημένα στρατεύματα.

Ερώτηση 10η

Ti μπορείτε να πείτε για το ίδιο το TOMA Borsuk, ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση αυτού του προγράμματος;

Aπάντηση

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται οχήματα που θα δοκιμαστούν στη μονάδα μάχης. Πρόθεσή μου είναι να τα ελέγξω στις πιο δύσκολες συνθήκες, οπότε θα μεταφερθούν στην 15η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, όπου θα ενεργήσουν απευθείας σε συνεργασία με την Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στην Πολωνία

Θα υποβληθούν σε τακτικές  δοκιμές, πραγματοποιώντας βολές και εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτό το στάδιο και να μπορέσουμε να τα διορθώσουμε στο στάδιο της εισόδου τους για παραγωγή.

Ερώτηση 11η

Θα αποκτηθεί η ικανότητα   διαλειτουργικότητας των πολωνικών Abrams  με τα αμερικανικά στρατεύματα;

Απάντηση

Ναι, η απόκτηση της ικανότητας συνεργασίας με τα αμερικανικά στρατεύματα ήταν ένα από τα σημεία εστίασής μου όταν σκεφτόμουν και ξεκινούσα την ανάπτυξη των αρμάτων μάχης Abrams ως εισηγητής. Και αυτή την ικανότητα θα αποκτήσουν σταδιακά και άλλες τεθωρακισμένες και μηχανοποιημένες μονάδες, εξοπλισμένες με άρματα μάχης K2, Borsuk IFV και βαριά IFV.

Ερώτηση 12η

Σχεδιάζεται ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας για άρματα μάχης, τόσο Abrams όσο και K2; Επί του παρόντος, τέτοιες λύσεις εφαρμόζονται από άλλους στρατούς - αμερικανικούς, βρετανικούς, ολλανδικούς ή γερμανικούς. Έχουν ληφθεί ήδη οι αποφάσεις;

Απάντηση

Όσον αφορά τα άρματα μάχης K2, τα οχήματα θα είναι εξοπλισμένα με το CAPS «Korean Active Protection System», το οποίο λειτουργεί τόσο στο παθητικό όσο και στο ενεργό μέρος, που σχετίζεται με την άμεση, κινητική καταστροφή βλημάτων που επιτίθενται σε άρματα μάχης, όπως αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα.

Πρόσφατα υπογράφηκε και εκτελεστική σύμβαση για άρματα μάχης Κ2.

Ερώτηση 13η

Ποιες είναι οι απόψεις των χρηστών για τα άρματα μάχης Leopard 2PL;

Ο στρατός είναι ικανοποιημένος, μίλησα απευθείας με τα πληρώματα, αυτά τα τανκς είναι αποτελεσματικά κατά την εκπαίδευση και οι διοικητές είναι ικανοποιημένοι . Σίγουρα δεν είναι το επίπεδο που θα έχουμε στο Abrams ή το K2, αλλά  εξακολουθούν να είναι ένα αξιόπιστο δυναμικό που θα χρησιμοποιηθεί

Να προσθέσω ότι έχω μιλήσει πολλές φορές με στρατιώτες και διοικητές  υπομονάδων Leopard αναβαθμισμένων στην έκδοση 2PL και  είναι ικανοποιημένοι.

Τα τανκς λειτουργούν καλά κατά τη διάρκεια ασκήσεων-εκαπίδευσης και ακόμα κι αν δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τα M1A2 SEPv3 και K2, έχουν εξαιρετικές ικανότητες.

Ερώτηση 14η

Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω τον Στρατηγό για τη σημασία των σχεδιαζόμενων αγορών αρμάτων μάχης στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία και το γεγονός ότι απειλή για τα άρματα μάχης δεν είναι μόνο άλλα άρματα μάχης, αλλά και ATGM, πυροβολικό και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα , τα οποία λειτουργούνανεξάρτητα ή σε συνεργασία με το πυροβολικό. Πώς οι νέες πλατφόρμες - Abrams, K2, θααντιμετωπίσουνσε αυτές τις απειλές;

Απάντηση

Βλέπω εδώ, πρώτα απ' όλα, την ανάγκη για μια συνολική αξιολόγηση όλων όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία. Το κάνουμε όλοι, ως επιθεωρητές των τύπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμάτων, προκειμένου να επεξεργαστούμε επιχειρησιακές λύσεις που στη συνέχεια θα εισαχθούν σε τακτικές λύσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση των απειλών για τις οποίες μιλάτε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Αυτές είναι επίσης τεχνολογικές και τεχνικές λύσεις που πραγματοποιούνται σε μεμονωμένες πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα συστήματα ενεργητικής προστασίας.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιείται με αρμονικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες σε όλους και ιδιαίτερα σε αυτούς τους τομείς προτεραιότητας.

Το πρόγραμμα χερσαίας άμυνας του εναέριου χώρου της χώρας μας, το οποίο θα περιλαμβάνει τρία αλληλοσυμπληρωματικά στρώματα αντιαεροπορικής άμυνας μεσαίου, μικρού και πολύ μικρού βεληνεκούς, αποκτά όλο και μεγαλύτερη έκφραση.

Ξεκινώντας από τους πιο  Patriot, μέσω του συστήματος Narew εξοπλισμένου με πυραύλους CAMM, τελειώνοντας με συστήματα τακτικού επιπέδου, όπως σετ Pilica και Poprad, χειροκίνητους εκτοξευτές πυραύλων Piorun και στο εγγύς μέλλον και συστήματα Sona, τα οποία θα παρέχουν άμεση κάλυψη για υπομονάδες τεθωρακισμένων και μηχανοποιημένων στρατευμάτων.

Ας μην ξεχνάμε την ανάπτυξη της Πολεμικής Αεροπορίας

Έχω ακούσει συχνά ότι έρχεται η παρακμή των τεθωρακισμένων όπλων και πρέπει να πω ότι με πλήγωσε ως αρματιστή, αλλά πάντα αποδεικνυόταν ότι δεν ήταν αλήθεια. 

Αυτό που  προκύπτει από την εμπειρία των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, στην Ουκρανία, είναι ότι το τανκ είναι ένα όπλο που είναι τέλειο για άμυνα, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται με ενεργό τρόπο.

Με αντιαρματικά μέτρα, όπως το Javelin, μπορείτε να δημιουργήσετε ενέδρες, να σταματήσετε θωρακισμένες φάλαγγες, να επιβραδύνετε τον ρυθμό των επιθετικών ενεργειών του εχθρού.

Αλλά είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση της ικανότητας για αντεπίθεση, ανάληψη πρωτοβουλίας σε τακτικό και στη συνέχεια επιχειρησιακό επίπεδο"

Επίλογος 

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν όλα τα προβλεπόμενα στάδια διαδικασίας ένταξης νέων οπλικών συστημάτων στους κόλπους τους.

Το έργο δεν είναι καθόλου απλό, αφού συνίσταται στη διαμόρφωση πολλών παραμέτρων προκειμένου αυτά να ενταχθούν ομαλά, αξιόπιστα, γρήγορα και αποτελεσματικά στους κόλπους τους.

Προτείνεται όπως το παρόν μελετηθεί από τους αρμόδιους φορείς του Στρατού για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και περαιτέρω βελτίωση, σε όποιους επί μέρους τομείς, εάν και εφόσον απαιτείται,   οι οποίοι απεργάζονται την ένταξη νέων οπλικών συστημάτων.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...