Παγκοσμιοποίηση

Πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν-Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου και τα ελληνοτουρκικά

"Η Σαουδική Αραβία απειλεί με περικοπές στην προμήθεια πετρελαίου καθώς πλησιάζει η συμφωνία με το Ιράν", είναι ο τίτλος έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η αναδυόμενη πυρηνική συμφωνία της κυβέρνησης Μπάιντεν με το Ιράν δεν ταιριάζει με τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τον Dan Eberhart, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Canary, μιας εταιρείας υπηρεσιών γεώτρησης με έδρα το Ντένβερ, σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι η απειλή της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου έρχεται καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν οδεύει προς την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, η οποία προσέφερε ελάφρυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αρχική συμφωνία, ωστόσο, γρήγορα διαλύθηκε αφού ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από αυτήν το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις.

«Μια τέτοια συμφωνία θα παρείχε οικονομική ανακούφιση στην Τεχεράνη και, σε μικρότερο βαθμό, στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, απελευθερώνοντας περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου που οι δυτικές κυρώσεις έχουν περιορίσει. Αυτή η εξέλιξη, μαζί με τις ανησυχίες για μια οικονομική ύφεση, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την ασθενέστερη ζήτηση, βοήθησαν να οδηγηθούν οι τιμές του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι», έγραψε ο Έμπερχαρτ στο Forbes.

«Δεν είναι μυστικό ότι ο Μπάιντεν θέλει οι τιμές του πετρελαίου, ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού, να πέσει ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος έχει συχνά παρακαλέσει τη Σαουδική Αραβία ,πιο πρόσφατα στα μέσα Ιουλίου κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ριάντ, να βοηθήσει προσθέτοντας περισσότερα βαρέλια 

Αλλά οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας αντιστάθηκαν στα αιτήματα του Μπάιντεν. Αυτό άφησε το Ιράν ως τον μοναδικό δρόμο για την αύξηση της ποσότητας πετρελαίου στην αγορά. Ο Μπάιντεν ακολουθεί αυτόν τον δρόμο, αλλά τώρα βλέπει τις συνέπειες», συνέχισε, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να θέσει κατώτατο όριο τιμής πετρελαίου 100 δολαρίων το βαρέλι στο μέλλον.

Ο Έμπερχαρτ υποστήριξε επίσης ότι η τρέχουσα στάση του Ριάντ «επιβεβαιώνει ότι η Σαουδική Αραβία παραμένει πιο ευθυγραμμισμένη με τη Ρωσία παρά με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παγκόσμια σκηνή».

«Η Ρωσία…χρειάζεται υψηλότερες τιμές πετρελαίου επειδή οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βλάψει την ικανότητά της να παράγει και να εξάγει πετρέλαιο. Η Μόσχα πρέπει να πουλάει τα βαρέλιά της σε απότομη έκπτωση 30 δολαρίων το βαρέλι για να βρει πρόθυμους αγοραστές στην Ασία, καθώς η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη της στη ρωσική ενέργεια και οι δυτικές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία σφίγγουν», έγραψε.

«Αυτό σημαίνει ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τη Μόσχα αφού τα περιθώρια κέρδους του πετρελαίου της έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει χειρότερη καθώς η Δύση συζητά ένα σύστημα ανώτατων τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Αλλά οι Σαουδάραβες εξακολουθούν να βλέπουν τη Ρωσία ως ένα κρίσιμο μέλος της ομάδας ΟΠΕΚ+ και έναν ουσιαστικό σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, πιο σημαντική από την Αμερική υπό τον Μπάιντεν», συνέχισε ο Έμπερχαρτ.

Το βασικό θέμα είναι ότι «ακόμα και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν μεσολαβήσουν σε μια πυρηνική συμφωνία, πόσο θετικό αντίκτυπο θα έχει εάν ο ΟΠΕΚ+ μειώσει την παραγωγή για να εμποδίσει τις τιμές να πέσουν κάτω από τα 100 δολάρια;

Οποιαδήποτε ελπίδα για πετρέλαιο κάτω των 90 δολαρίων για παρατεταμένη περίοδο φαίνεται μη ρεαλιστική υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», κατέληξε "

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι Σαουδική Αραβία και Ρωσία θέλουν την τιμή του βαρελιού του πετρελαίου να είναι υψηλή, από 100$ και πάνω, ενώ οι ΗΠΑ την θέλουν χαμηλή και γιαυτό επιδιώκουν μέσω της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, να επιτρέψουν στους Ιρανούς να ρίξουν το πετρέλαιο τους στην Διεθνή αγορά, ρίχνοντας την τιμή του μαύρου χρυσού.

Το ερώτημα είναι αν τελικά ο ΟΠΕΚ+(χώρες του ΟΠΕΚ+ Ρωσία) σε περίπτωση ευόδωσης του Αμερικανικού σχεδίου με το πετρέλαιο του Ιράν, μειώσουν οι ίδιες την παραγωγή πετρελαίου κρατώντας τις τιμές του κοντά στα 100$ και πάνω.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την ΕΕ και κατά συνέπεια για την Ελλάδα, με την οικονομία της χώρας και των νοικοκυριών να δοκιμάζεται σκληρά τον χειμώνα που έρχεται, αφού ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει ακόμη ψηλότερα.

Παράλληλα αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, γεγονός στο οποίο προσβλέπει ο Ερντογάν, εκτιμώντας ότι αυτό θα αντανακλούσε στις θέσεις των ΗΠΑ στα Ελληνοτουρκικά, σε βάρος της χώρας μας  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ