Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Ο "προφήτης" ήταν σαφής: Η Δύση μπορεί να αποτρέψει τον Πούτιν-Μπλόκο στην εφαρμογή της πιο ακραίας καταστροφής μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας

Η Δύση μπορεί να αποτρέψει τον Πούτιν από τον πυρηνικό πόλεμο, λέει ο Χένρι Κίσινγκερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, περιγράφοντας στο γερμανικό ZDF πώς άλλαξε ο κόσμος από τον Ψυχρό Πόλεμο .

«Η σημερινή κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και επομένως ίσως πιο επικίνδυνη. Και τότε πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες σε όλους τους αντιπάλους είναι ακόμη πιο περίπλοκες και πολύπλοκες από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οι ηγετικές ικανότητες που χρειάζονται τώρα πρέπει επίσης να είναι πιο περίπλοκες και απαιτητικές. Οι στόχοι, ειδικά στη δυτική πλευρά, πρέπει να τεθούν και να καθοριστούν με σαφήνεια», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

«Ως υπουργός Εξωτερικών, δεν μπορούσα να επιλέξω ποιος ήταν υπεύθυνος στα κράτη τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό που κάναμε ήταν σχεδιασμένο για να δημιουργήσουμε έναν πιο ειρηνικό και τακτοποιημένο κόσμο. Στην παρούσα κατάσταση, οι ηγέτες των δημοκρατιών πρέπει να είναι ξεκάθαροι για το τι είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν, και τι δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σε καμία περίπτωση. Και σίγουρα θα πρέπει να το κάνουν σε πλήρη συνεργασία με τα θύματα της επίθεσης, τους υπεύθυνους και τον λαό της Ουκρανίας. Και αυτή είναι η μόνη νοητή βάση στην οποία μπορεί να επιλυθεί μια κατάσταση τύπου Ψυχρού Πολέμου».

«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει πει επανειλημμένα, και μάλιστα στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, ότι δεν θα διαπραγματευτεί για κανένα ουκρανικό έδαφος που ήταν ουκρανικό την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος. Τι υπάρχει λοιπόν για διαπραγμάτευση; Λοιπόν, το γεγονός ότι η Ρωσία πρέπει να εκκενώσει όλα τα εδάφη που κατέλαβε μετά από εκείνη την ημέρα, μετά την έναρξη του πολέμου», συνεχίζει ο Κίσινγκερ.

«Η χρήση πυρηνικών όπλων σίγουρα θα διέσχιζε μια διαχωριστική γραμμή πέρα ​​από την οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να χαράξουμε κανένα απολύτως όριο. Και αυτή είναι μια απειλή που αντιμετωπίζουν οι χώρες εδώ και 80 χρόνια. Και στα 80 χρόνια από τότε που υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα, κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να περάσει αυτή τη γραμμή», λέει ο Κίσινγκερ, προσθέτοντας πως, «εάν το έκανε, η Δύση θα έπρεπε να απαντήσει - και με τρόπο που κατέστησε σαφές και ξεκάθαρο σε όλους, ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα γίνουν ανεκτά όπως τα συμβατικά όπλα και οι ένοπλες δυνάμεις. Και φυσικά, ο πυρηνικός πόλεμος, οποιουδήποτε μεγέθους, θα συνεπαγόταν ένα επίπεδο καταστροφής που θα καθιστούσε τη διαπραγμάτευση, θα λέγαμε, αδύνατη. Αλλά τελικά πιστεύω ότι η Δύση μπορεί να αποτρέψει τον Πούτιν».

«Ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος που δημιουργήθηκε βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, υπάρχουν εντάσεις μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών στην Ασία. Και ως εκ τούτου θα πρέπει να πει κανείς: Η υπόθεση μιας ομαλής οικονομικής συνεργασίας σε όλο τον κόσμο - αυτή είναι πλέον πολύ σε κίνδυνο».

«Βιώνουμε μια εποχή στην οποία ταιριάζει πραγματικά ο όρος σημείο καμπής. Και η πρόκληση τώρα είναι να αποτραπεί αυτό που οδήγησε σε αυτό το σημείο καμπής, αυτή τη δυναμική, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτήν την ισορροπία δυνάμεων μόνο με μεγάλη προσπάθεια και μια ορισμένη συνεργασία. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί αυτό», αναφέρει ο πρώην ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η δημοκρατική παράδοση στην Αμερική θα επιβιώσει από την απειλή που αντιμετωπίζει. Αλλά δεν θα είναι εύκολο», λέει ο Κίσινγκερ.

Βαθιές αλλαγές 

«Πιστεύω ότι ο κόσμος διέρχεται μια περίοδο βαθιών αλλαγών συγκρίσιμη, αν μπορώ να το πω, με τον Διαφωτισμό πριν από αιώνες. Δηλαδή, η αναγνώριση της πραγματικότητας, των ικανοτήτων της ανθρωπότητας, ο τρόπος που χειρίζεται κανείς τον ορισμό της επιστημονικής αλήθειας, όλα αυτά υφίστανται μια θεμελιώδη αλλαγή», επισημαίνει ο ίδιος.

«Και φυσικά αυτό δεν γίνεται ποτέ σιωπηλά. Αυτό ενοχλεί, αλλά δημιουργεί ευκαιρίες. Πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα υπάρχει η ικανότητα, η δυνατότητα, να πούμε: ένας καλύτερος κόσμος ήρθε στο φως. Αλλά μόνο εάν όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία κάνουν το καθήκον τους και δεν παραβλέπουν ότι έχουν υποχρέωση. Πρέπει να αποτραπεί η εφαρμογή της πιο ακραίας καταστροφής μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας», καταλήγει ο Κίσινγκερ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...