Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Η οικονομία του πολέμου! AP: Πόνος για την Ευρώπη τώρα, μακροπρόθεσμα για τη Ρωσία

Οι τράπεζες τροφίμων στην Ιταλία ταΐζουν περισσότερους ανθρώπους. Γερμανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τον κλιματισμό καθώς προετοιμάζουν σχέδια για μερισμό φυσικού αερίου και επανεκκίνηση εργοστασίων άνθρακα, αναφέρει το Associated Press.

Μια γιγάντια εταιρεία κοινής ωφέλειας ζητά μια διάσωση των φορολογουμένων και μπορεί να έρθουν περισσότερα. Τα γαλακτοκομεία αναρωτιούνται πώς θα παστεριώσουν το γάλα. Το ευρώ έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου και οι προβλέψεις για ύφεση αυξάνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά τα σημεία πίεσης είναι σημάδια του πώς η σύγκρουση - και το Κρεμλίνο που σταδιακά πνίγει το φυσικό αέριο που κάνει τη βιομηχανία να βουίζει - προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και αύξησε την πιθανότητα βύθισης και πάλι στην ύφεση, τη στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία COVID-19.

Εν τω μεταξύ, το υψηλό ενεργειακό κόστος που τροφοδοτείται από τον πόλεμο ωφελεί τη Ρωσία, έναν σημαντικό εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, του οποίου η ευέλικτη κεντρική τράπεζα και η πολυετής εμπειρία που ζει με κυρώσεις έχουν σταθεροποιήσει το ρούβλι και τον πληθωρισμό παρά την οικονομική απομόνωση.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι η Ρωσία, ενώ θα αποφύγει την πλήρη κατάρρευση, θα πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για τον πόλεμο: την εμβάθυνση της οικονομικής στασιμότητας μέσω των χαμένων επενδύσεων και των χαμηλότερων εισοδημάτων για τον λαό της.

Η πιο πιεστική πρόκληση της Ευρώπης είναι πιο βραχυπρόθεσμη: καταπολεμήστε τον πληθωρισμό ρεκόρ 8,6% και ξεπεράστε τον χειμώνα χωρίς ακρωτηριαστικές ελλείψεις ενέργειας. Η ήπειρος βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας ρέουν στα εργοστάσια, το κόστος τροφίμων και τις δεξαμενές καυσίμων.

Η αβεβαιότητα επιβαρύνει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως ο χάλυβας και η γεωργία, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το δελτίο φυσικού αερίου για την προστασία των κατοικιών, εάν η κρίση επιδεινωθεί.

Προβλέψεις για ύφεση στο τέλος του έτους

Η Molkerei Berchtesgadener Land, ένας μεγάλος γαλακτοκομικός συνεταιρισμός στη γερμανική πόλη Πίντινγκ έξω από το Μόναχο, έχει αποθηκεύσει 200.000 λίτρα (44.000 γαλόνια) μαζούτ, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να παράγει ενέργεια και ατμό για την παστερίωση του γάλακτος και να το διατηρεί κρύο. Είναι μια κρίσιμη διασφάλιση για 1.800 αγρότες-μέλη, των οποίων οι 50.000 αγελάδες παράγουν ένα εκατομμύριο λίτρα γάλα την ημέρα. Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής πρέπει να αρμέγονται καθημερινά, και ένα κλείσιμο θα άφηνε αυτόν τον ωκεανό γάλακτος χωρίς εξαγωγικό/καταναλωτικό προορισμό.

«Αν το γαλακτοκομείο δεν λειτουργεί, τότε ούτε οι αγρότες μπορούν να λειτουργήσουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μπερνάρντ Πόιντνερ (Bernhard Pointner). «Τότε οι αγρότες θα έπρεπε να πετάξουν το γάλα τους».

Σε μία ώρα, το γαλακτοκομείο χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια που ισοδυναμεί με ένα χρόνο για ένα σπίτι για να κρατήσει κρύες έως και 20.000 παλέτες γάλακτος. Το γαλακτοκομείο έχει επίσης αποθηκεύσει συσκευασίες και άλλες προμήθειες για να προφυλαχθεί από τους προμηθευτές που πλήττονται από έλλειψη ενέργειας: «Έχουμε πολλά αποθηκευμένα... αλλά αυτό θα διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες».

Τα οικονομικά δεινά εμφανίζονται και στο τραπέζι του δείπνου. Ομάδες καταναλωτών εκτιμούν ότι μια τυπική ιταλική οικογένεια ξοδεύει 681 ευρώ (δολάρια) περισσότερα φέτος για να τραφεί. «Ανησυχούμε πραγματικά για την κατάσταση και τη συνεχή αύξηση του αριθμού των οικογενειών που υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Ντάριο Μπότζιο Μαρζέτ (Dario Boggio Marzet), πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων της Λομβαρδίας, η οποία ομαδοποιεί δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις που διαχειρίζονται σούπες και παρέχουν βασικά είδη σε οι άπορους. Το μηνιαίο κόστος τους ανέρχεται φέτος κατά 5.000 ευρώ.

Η Τζέσικα Λόμπλι (Jessica Lobli), μια ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών από το προάστιο Gennevilliers του Παρισιού, δίνει μεγάλη προσοχή στις αυξανόμενες τιμές των παντοπωλείων. Μείωσε την κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού και απαρνήθηκε τη Nutella ή τα επώνυμα μπισκότα. «Η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αλλά πρέπει να τρώμε για να επιβιώσουμε», είπε η Λόμπλι, σύμφωνα με το Associated Press, η οποία βγάζει μεταξύ 1.300 και 2.000 ευρώ το μήνα δουλεύοντας σε μια σχολική κουζίνα.

Ο μηνιαίος προϋπολογισμός της για φαγητό από 150 έως 200 ευρώ έπεσε στα 100 ευρώ τον Ιούνιο. Είπε ότι η οικογένειά της δεν τρώει τόσο πολύ το καλοκαίρι, αλλά ανησυχεί για τον Σεπτέμβριο, όταν θα πρέπει να αγοράσει σχολικά είδη για τη 15χρονη κόρη και τον 8χρονο γιο της, μειώνοντας περαιτέρω τον προϋπολογισμό της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμmανουέλ Μακρόν λέει ότι η κυβέρνηση στοχεύει να εξοικονομήσει ενέργεια κλείνοντας τα δημόσια φώτα τη νύχτα και κάνοντας άλλα μέτρα. Ομοίως, Γερμανοί αξιωματούχοι εκλιπαρούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια και διατάσσουν χαμηλότερες ρυθμίσεις θέρμανσης και κλιματισμού σε δημόσια κτίρια.

Ακολουθεί τη διακοπή ή τη μείωση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες. Ένας μεγάλος αγωγός φυσικού αερίου έκλεισε επίσης για προγραμματισμένη συντήρηση την περασμένη εβδομάδα και υπάρχουν φόβοι ότι οι ροές μέσω του Nord Stream 1 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας δεν θα επανεκκινήσουν. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, η Uniper, ζήτησε τη βοήθεια της κυβέρνησης αφού στριμώχτηκε μεταξύ των εκτοξευόμενων τιμών του φυσικού αερίου και του τι επιτρέπεται να χρεώνει τους πελάτες.

Ο Κάρστεβ Μπρζέσκι (Carsten Brzeski), επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην ING bank, προβλέπει ύφεση στο τέλος του έτους καθώς οι υψηλές τιμές μειώνουν την αγοραστική δύναμη. Η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από το εάν οι κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση σε μια οικονομία βασισμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Χωρίς επενδύσεις, χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, το μόνο που απομένει είναι να ελπίζουμε ότι όλα θα λειτουργήσουν όπως πριν — αλλά δεν θα γίνει», είπε ο Μπρζέσκι.

Ανθεκτική η ρωσική οικονομία, αλλά όχι αλώβητη

Ενώ η Ευρώπη υποφέρει, η Ρωσία έχει σταθεροποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου, το χρηματιστήριο και τον πληθωρισμό μέσω εκτεταμένης κρατικής παρέμβασης. Το ρωσικό πετρέλαιο βρίσκει περισσότερους αγοραστές στην Ασία, αν και σε μειωμένες τιμές, καθώς οι δυτικοί πελάτες υποχωρούν.

Αφού επλήγη με κυρώσεις για την κατάληψη της περιοχής της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014, το Κρεμλίνο έχτισε μια οικονομία φρουρίου διατηρώντας το χρέος σε χαμηλά επίπεδα και ωθώντας τις εταιρείες να προμηθεύονται ανταλλακτικά και τρόφιμα στη Ρωσία.

Αν και ξένες επιχειρήσεις όπως η ΙΚΕΑ έχουν κλείσει και η Ρωσία έχει αθετήσει το εξωτερικό της χρέος για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, δεν υπάρχει αίσθηση επικείμενης κρίσης στο κέντρο της Μόσχας. Οι καλοφτιαγμένοι νέοι εξακολουθούν να πηγαίνουν σε εστιατόρια, ακόμα κι αν τα καταστήματα Uniqlo, Victoria’s Secret και Zara είναι κλειστά στο επταώροφο εμπορικό κέντρο Evropeisky.

Ο διάδοχος των McDonald's, Vkusno-i Tochka, σερβίρει λίγο-πολύ πανομοιότυπο φαγητό, ενώ το πρώην Krispy Kreme στο εμπορικό κέντρο έχει κάνει rebrand αλλά πουλάει βασικά τις ίδιες προσφορές.

Σε λιγότερο εύπορες επαρχίες, η Σοφία Σουβόροβα (Sofya Suvorova), η οποία ζει στο Νίζνι Νόβγκοροντ, 440 χιλιόμετρα (273 μίλια) από τη Μόσχα, ένιωσε την πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό. «Πρακτικά δεν παραγγέλνουμε πλέον φαγητό σε πακέτο», είπε ενώ ψώνιζε σε ένα σούπερ μάρκετ. «Παλιά ήταν πολύ βολικό όταν έχεις μικρά παιδιά. Πηγαίνουμε λιγότερο συχνά σε καφετέριες. Έπρεπε να μειώσουμε κάποια ψυχαγωγία, όπως συναυλίες και θέατρα. Προσπαθούμε να το κρατήσουμε αυτό για τα παιδιά, αλλά οι ενήλικες έπρεπε να το κόψουν».

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου — πιο ισχυρή έναντι του δολαρίου από ό,τι πριν από τον πόλεμο — και η πτώση του πληθωρισμού παρουσιάζουν μια παραπλανητική εικόνα. Οι κανόνες που εμποδίζουν τα χρήματα να φύγουν από τη χώρα και αναγκάζουν τους εξαγωγείς να ανταλλάσσουν το μεγαλύτερο μέρος των ξένων κερδών τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε ρούβλια έχουν νοθεύσει τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Και ο ρυθμός πληθωρισμού «έχασε εν μέρει το νόημά του», έγραψε σε πρόσφατη ανάλυση ο Janis Kluge, ειδικός στη ρωσική οικονομία στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η εξαφάνιση των δυτικών αγαθών και ο χαμηλότερος πληθωρισμός αντανακλά πιθανώς τη μείωση της ζήτησης.

Περίπου 2,8 εκατομμύρια Ρώσοι απασχολήθηκαν σε ξένες ή μικτές εταιρείες το 2020, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Ίλια Ματβέεφ (Ilya Matveev). Εάν ληφθούν υπόψη οι προμηθευτές, έως και 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ή το 12% του εργατικού δυναμικού, εξαρτώνται από ξένες επενδύσεις. Οι ξένες εταιρείες μπορεί να βρουν Ρώσους ιδιοκτήτες και ο προστατευτισμός και η πληθώρα κρατικών θέσεων εργασίας θα αποτρέψουν τη μαζική ανεργία.

Αλλά η οικονομία θα είναι πολύ λιγότερο παραγωγική, είπε ο Kluge, «οδηγώντας σε σημαντική μείωση του μέσου πραγματικού εισοδήματος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...