Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Άλλο Φινλανδία, άλλο Σουηδία; Η κατεργαριά Ερντογάν που πάει να σπάσει το νέο δίδυμο του ΝΑΤΟ

Την επιθετική πολιτική της Τουρκία τόσο η Ελλάδα  όσο και η Κύπρος την γνωρίζουν καλά. Τώρα ήρθε η σειρά της Σουηδίας να την γευθεί, αφού πριν  καν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΝΑΤΟ Στότελμπεργκ στη Μαδρίτη, για μη  άσκηση veto  από τον Ερντογάν, αναφορικά με την  ένταξη των 2 Σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, ο Τούρκος Πρόεδρος "ξαναχτύπησε"

 Συγκεκριμένα, "Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στον αέρα μετά από νέες απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν", είναι ο τίτλος  άρθρου έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Σουηδία προειδοποίησε χθες ότι δεν θα κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ αφού η Τουρκία απείλησε να εκτροχιάσει τις ελπίδες ένταξης της Στοκχόλμης.

Αυτό συνέβη αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία πρέπει να εκδώσει 73 φερόμενους ως τρομοκράτες για να εξασφαλίσει την άδεια της Τουρκίας να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Εν μέσω φόβων ότι η νέα απαίτηση θα μπορούσε να καταστρέψει την προσφορά ένταξης της Στοκχόλμης, η υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας είπε ότι οι εκδόσεις γίνονται από ανεξάρτητα δικαστήρια και όχι από πολιτικούς της χώρας της.

«Στη Σουηδία, η σουηδική νομοθεσία εφαρμόζεται από ανεξάρτητα δικαστήρια», είπε ο Morgan Johansson. «Οι μη Σουηδοί πολίτες μπορούν να εκδοθούν κατόπιν αιτήματος άλλων χωρών, αλλά μόνο εάν είναι συμβατό με το σουηδικό δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση. Είναι το Ανώτατο Δικαστήριο που κάνει αυτή την απόφαση και έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας. Αυτή η σειρά  ενεργειών έχει καθοριστεί».

Η Άγκυρα απέσυρε την επί μήνα αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μετά από συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής που επετεύχθη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παραμονές της συνόδου κορυφής της ηγεσίας στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεσμεύτηκαν να «αντιμετωπιστούν» τα εκκρεμή αιτήματα απέλασης της Τουρκίας, καθώς και οι καταστολές σε κουρδικές ομάδες που κατηγορούνται για τρομοκρατία από την Άγκυρα.

Ωστόσο, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν είπε: «Η Σουηδία μας έδωσε την υπόσχεση ότι 73 τρομοκράτες θα εκδοθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία... Θα δούμε αν θα τους δώσουν ή όχι».

Ο ισχυρός ηγέτης επέμεινε ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «δεν θα γινόταν» χωρίς να επικυρωθεί η απόφαση από το εθνικό του κοινοβούλιο. «Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να κρατήσουν τον λόγο τους, αν δεν το κάνουν, αυτό δεν θα έρθει στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Η απειλή του άφησε άσχημες νότες να παραμείνουν σε μια σύνοδο κορυφής όπου οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είχαν τονίσει την ανάγκη για ενότητα ενόψει της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Είναι κατανοητό ότι η Magdalena Andersson, η πρωθυπουργός της Σουηδίας,  έμαθε για τις απειλές του Τούρκου ομολόγου της μέχρι που επέστρεψε στη χώρα της μετά την επιστροφή της από τη Μαδρίτη.

Το αίτημα του κ. Ερντογάν λέγεται ότι εμπεριέχει  μια σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που είχε ζητήσει η Άγκυρα να εκδοθούν σε προηγούμενα στάδια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, σύμφωνα με πολλές πηγές."

Σε έτερο άρθρο  έγκριτου ΜΜΕ, με τίτλο " Η Φινλανδία αποκαλύπτει τι βοήθησε να ξεφύγει το αδιέξοδο με την Τουρκία", γίνεται εκτενής αναφορά για το πως επετεύχθη στη Μαδρίτη η συμφωνία Φινλανδίας -Τουρκίας για ένταξη της πρώτης στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας τα εξής:

"Η συμφωνία με την Τουρκία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επετεύχθη εν μέρει χάρη σε ένα διάλειμμα για καφέ, αποκάλυψε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Οι τεταμένες διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν για εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας τον Μάιο ότι δεν θα υποστηρίξει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κατηγορώντας τα ότι φιλοξενούν μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και υποστηρίζουν το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.

Οι πλευρές πραγματοποίησαν αρκετές συναντήσεις στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος για μια σειρά ζητημάτων. Έτσι, όταν επετεύχθη η συμφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την Τρίτη, ήταν έκπληξη και για τον υπουργό Εξωτερικών Haavisto, δήλωσε ο διπλωμάτης στο Reuters την Τετάρτη.

Οι διαπραγματεύσεις ανώτατου επιπέδου στην ισπανική πρωτεύουσα διήρκεσαν δύο ώρες, αλλά οι ηγέτες της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας πάλευαν ακόμη να συμφωνήσουν σε τυχόν προβλήματα και επανέλαβαν μόνο τις προηγούμενες θέσεις τους, υπενθύμισε ο υπουργός.

«Και μετά ήπιαμε έναν καφέ και όπως πάντα, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για καφέ, προέκυψαν φανταστικές ιδέες και μετά στο τέλος του, ήταν πιο εύκολο να βρεθούν λύσεις», είπε ο Haavisto.

Την ίδια ιστορία είπε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo την Πέμπτη και το χαρακτήρισε το διάλειμμα για καφέ «σημείο καμπής» στις συζητήσεις. Ενώ οι ηγέτες έπιναν το ρόφημά τους «βρήκαν δημιουργικές ιδέες και μπόρεσαν να αλλάξουν το κείμενο για να βρουν μια αμοιβαία ικανοποιητική λύση», είπε ο υπουργός.

Ο ρόλος του καφέ ως συνεκτικού παράγοντα μεταξύ Τουρκίας και Φινλανδίας αποδεικνύεται ότι είναι κάτι περισσότερο από μια απλή σύμπτωση. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Καφέ, η Φινλανδία έχει τη δεύτερη υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση του ροφήματος. Οι Τούρκοι είναι επίσης γνωστοί λάτρεις του καφέ, με τον διεθνώς δημοφιλή «τούρκικο καφέ» τους, φτιαγμένο σε ειδική κανάτα χρησιμοποιώντας ψιλοκομμένους κόκκους, χωρίς φιλτράρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Haavisto, η κύρια πρόκληση στις συνομιλίες με την Τουρκία ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές σχετικά με αυτό που κάθε χώρα ορίζει ως «τρομοκρατία». Αλλά τελικά το Ελσίνκι, η Στοκχόλμη και η Άγκυρα «μπορούν να διακρίνουν αυτά τα ζητήματα στη δήλωση τους που στην πραγματικότητα μας οδήγησαν στη συμφωνία», είπε."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε επισημάνει τον ιδιαίτερο παρασκηνιακό ρόλο της Μ.Βρετανίας , αναφορικά με την φαινομενική υποχώρηση Ερντογάν  σε σχέση με την μη άσκηση veto της ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Συγκεκριμένα  αναφέραμε ότι οι Βρετανοί ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ ,Wallace και  Truss  αντίστοιχα  είχαν επισκεφθεί την Άγκυρα «για να ενθαρρύνουν τους Τούρκους» να παραμείνουν αφοσιωμένοι σε ένα πλαίσιο επίλυσης προβλημάτων με Φινλανδία και Σουηδία ,για να ξεπεράσουν το αδιέξοδο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Υψηλόβαθμη τουρκική διπλωματική πηγή είχε δηλώσει στο Middle East Eye (ΜΕΕ) τότε,  ότι ο φάκελος της Φινλανδίας, ο οποίος θεωρείται πιο θετικός και εποικοδομητικός στα μάτια των Τούρκων αξιωματούχων, είναι πιθανό να επιλυθεί ευκολότερα από τον Σουηδικό.

Ο διπλωμάτης επεσήμαινε ότι η Σουηδία πρέπει να εξετάσει τα αιτήματα της δικής της κουρδικής μειονότητας, καθώς έχει έναν βουλευτή στο κοινοβούλιο που υποστηρίζει την κυβέρνηση.

Η πηγή είπε ότι η Φινλανδία δεν είχε τέτοια εσωτερικά ζητήματα και σε αντίθεση με τη Σουηδία δεν παρείχε στο YPG βαρύ όπλο.

Οι δεσμοί  Τουρκίας-Ηνωμένου Βασιλείου

Είναι γνωστό ότι  το Ηνωμένο Βασίλειο, απολαμβάνει στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες εμβαθύνθηκαν ακόμη  περισσότερο και μετά το Brexit, όπως επίσης είναι γνωστό ότι το Λονδίνο ασκεί μεγάλη επιροή στους κόλπους του ΝΑΤΟ

Μ. Βρετανία και Τουρκία ως χώρες , αλλά και οι ηγέτες τους, ήταν πολύ προσεκτικοί στο να μην ασκούν δημόσια κριτική η μία στην άλλη, αποφεύγοντας τυχόν πιθανές εντάσεις μέσω της διπλωματίας της κερκόπορτας.

Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να διακινδυνεύσει αυτή τη σχέση αγνοώντας τις προσπάθειες του Λονδίνου και απορρίπτοντας κάθε βήμα προς τη συμφιλίωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με άλλες διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο MEE, στοχεύει να σημειώσει πρόοδο τουλάχιστον στη διαμάχη της Φινλανδίας, σε αντάλλαγμα για περισσότερη διμερή αμυντική συνεργασία.

Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη στενές αμυντικές σχέσεις μέσω της εταιρικής τους σχέσης στο ΝΑΤΟ, καθώς και απολαμβάνουν συνεργασίας στον βιομηχανικό τομέα.

Η βρετανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων Rolls-Royce και ο τοπικός Τούρκος συνεργάτης της Kale, αναμένεται να προμηθεύουν κινητήρες για το πρώτο εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος της Άγκυρας, το TF-X.

Η BAE Systems με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται επίσης στενά με την Turkish Aerospace Industries για την ανάπτυξη του τζετ, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας stealth.

Την περασμένη  Τρίτη, ενόψει της επίσκεψης των υπουργών, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας πραγματοποίησε κοινή εκπαίδευση αέρος-αέρος με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο πλαίσιο διμερούς εκπαιδευτικού προγράμματος του ΝΑΤΟ.

Στην άσκηση συμμετείχαν αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της RAF και τουρκικά αεροσκάφη F-16.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δείξει πιθανό ενδιαφέρον να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, εάν η αγορά των  F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτύχει τελικά, ή δεν γίνει με όρους που να την εξυπηρετούν

Η Μ. Βρετανία προκειμένου να βοηθήσει να αρθούν οι τουρκικές ενστάσεις περί αποδοχής εισόδου της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , με αντάλλαγμα τη σύσφιξη των σχέσεων της με την Τουρκία, ιδίως στον αμυντικό τομέα, ακολουθεί την γνωστή συνταγή της

Διαίρει και βασίλευε

Έτσι διασπά το ενιαίο της αποδοχής από τους Τούρκους για την είσοδο των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στην αποδοχή από την Άγκυρα της εισόδου της Φινλανδίας

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία δεν θα εμφανιστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ως αδιάλλακτη αφενός, αφετέρου η Μ. Βρετανία θα δώσει το "τυράκι στην Τουρκία" που είναι η πώληση σε αυτήν ή  leasing των μαχητικών Eurofighter -Typhoon 

Τα παραπάνω φαίνεται να επαληθεύονται , με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ να είναι στον αέρα, αφού ο Ερντογάν θέτει ως προαπαιτούμενο την επικύρωση από την Τουρκική βουλή

Εμείς το μόνο που θα πούμε στους φίλους και Συμμάχους Σουηδούς αναφορικά με τον Τούρκο Πρόεδρο και τη στάση του απέναντί τους είναι: " καλά δεν ήξερες, δεν ρώταγες;"

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...