Παγκοσμιοποίηση

Μποϊκοτάζ στο Twitter του Έλον Μασκ! Στελέχη των Τζορτζ Σόρος, Κλίντον & Ομπάμα και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πίσω από την εκστρατεία

Ορισμένες από τις πιο υψηλές φιλελεύθερες προσωπικότητες έχουν ενωθεί για να ενθαρρύνουν τους διαφημιστές να μποϊκοτάρουν το Twitter, εάν ο Έλον Μασκ εφαρμόσει την πολιτική του για απεριόριστη «ελευθερία του λόγου».

Είκοσι έξι ΜΚΟ και ομάδες υπεράσπισης υπέγραψαν επιστολή εκφράζοντας ανησυχία για το σχέδιο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Ο ίδιος ο Μασκ απάντησε στην επιστολή ρωτώντας ποιος τους χρηματοδότησε: η απάντηση ήταν μια ποικιλία από «ομάδες σκοτεινού χρήματος» όπως το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας του Τζορτζ Σόρος, ΜΚΟ που ιδρύθηκαν από πρώην στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον και Ομπάμα, πλούσιοι Δημοκρατικοί δωρητές και τα οικογενειακά τους ιδρύματα, εργατικά συνδικάτα και κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών εθνών.

«Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ θα τοξικοποιήσει περαιτέρω το οικοσύστημα πληροφοριών μας και θα αποτελέσει άμεση απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, ειδικά μεταξύ εκείνων που είναι ήδη πιο ευάλωτοι και περιθωριοποιημένοι», έγραψαν.

Προειδοποίησαν ότι η διαφήμιση στο Twitter θα έβλεπε ότι η εταιρεία τους «κινδυνεύει να συσχετιστεί με μια πλατφόρμα που ενισχύει το μίσος, τον εξτρεμισμό, την παραπληροφόρηση για την υγεία και τους θεωρητικούς συνωμοσίας».

Οι συγγραφείς συνέχισαν: «Υπό τη διαχείριση του Μασκ, το Twitter κινδυνεύει να γίνει βόθρος παραπληροφόρησης, με την επωνυμία σας συνδεδεμένη, μολύνοντας το οικοσύστημα πληροφοριών μας σε μια εποχή όπου η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης είναι ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Τα δολάρια της διαφήμισής σας μπορούν είτε να χρηματοδοτήσουν το έργο ματαιοδοξίας του Μασκ είτε να τον ζητήσουν να λογοδοτήσει. Σας καλούμε να απαιτήσετε από τον Μασκ να τηρεί αυτά τα βασικά πρότυπα εμπιστοσύνης και ασφάλειας της κοινότητας και να αποσύρει τις διαφημιστικές δαπάνες από το Twitter».

Ο Μασκ, απαντώντας στην επιστολή, έγραψε στο Twitter: «Ποιος χρηματοδοτεί αυτούς τους οργανισμούς που θέλουν να ελέγξουν την πρόσβασή σας στις πληροφορίες; Ας ερευνήσουμε…». Εκνευρισμένος από την κριτική, πρόσθεσε: «Το φως του ήλιου είναι το καλύτερο απολυμαντικό».

Η επιστολή που υπογράφηκε από τις 26 ομάδες στάλθηκε σε χαρτί με κεφαλές που έφερε τα λογότυπα των Accountable Tech, Media Matters for America και Ultraviolet.

Η Accountable Tech είναι μια ομάδα με έδρα την Ουάσιγκτον με επικεφαλής τη Νικόλ Τζιλ, μια πολιτική εκστρατεία και ιδρυτή της Φορολογικής Πορείας 2017, και τον Τζέσι Λέριχ, πρώην εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής για την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και ανιψιό του Ντέιβιντ Άξελροντ, πρώην ανώτερου συμβούλου του Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαβρώνουν την συναινετική μας πραγματικότητα και ωθούν τη δημοκρατία στο χείλος του γκρεμού», αναφέρουν στον ιστότοπό τους. «Η Accountable Tech αντεπιτίθεται».

Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2020, ο όμιλος είναι 501(c)(4), που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αποκαλύψει τη λίστα δωρητών του και δεν αναφέρει στον ιστότοπο ποιος τον χρηματοδοτεί.

Το Media Matters for America ξεκίνησε τον Μάιο του 2004 από τον Ντέιβιντ Μπροκ - έναν πρώην συντηρητικό δημοσιογράφο που έγινε φιλελεύθερος, και το 2017 χαρακτηρίστηκε από το Politico ως ο «σκύλος επίθεσης των Δημοκρατών».

«Η επιβολή του νόμου της Κλίντον, η οποία συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και δημιούργησε έναν εκτεταμένο ιστό εξωτερικών ομάδων για να προωθήσει την προεδρική υποψηφιότητά της, τώρα εκπαιδεύει το βλέμμα του στον Τραμπ», έγραψαν τότε.

«Ο Μπροκ συγκεντρώνει δημοκρατικούς μεγαδωρητές πίσω από τον σκοπό του και ενώ μπορεί να είναι αμφιλεγόμενος κατά καιρούς, λίγοι στοιχηματίζουν ενάντια στις προσπάθειές του. Τα πλοκάμια του είναι εκτεταμένα, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης του μη κερδοσκοπικού Media Matters και της αντιπολίτευσης για την έρευνα σούπερ PAC American Bridge.

Το Media Matters for America λέει ότι είναι «αφιερωμένο στην ολοκληρωμένη παρακολούθηση, ανάλυση και διόρθωση της συντηρητικής παραπληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το Influence Watch, η ομάδα ιδρύθηκε με περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές από εξέχοντες φιλελεύθερους δωρητές, όπως η Susie Tompkins Buell, η 78χρονη συνιδρυτής των εμπορικών σημάτων ένδυσης Esprit και The North Face. Leo Hindery, 74, επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων που ειδικεύεται στα μέσα ενημέρωσης και ο James Hormel, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο σε ηλικία 88 ετών.

Ο Hormel ήταν κληρονόμος μιας περιουσίας στη συσκευασία κρέατος και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας που εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρεσβευτής - στο Λουξεμβούργο, από το 1997. Επίσης, συνίδρυσε το 1981 την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - την εξέχουσα ομάδα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Το Media Matters χρηματοδοτείται από έναν συνασπισμό χορηγών, συμπεριλαμβανομένου του National Education Association - το μεγαλύτερο σωματείο της Αμερικής, που εκπροσωπεί δασκάλους και άλλο σχολικό προσωπικό - και αρκετές εβραϊκές ομάδες, όπως το Combined Jewish Philanthropies of Greater Boston και το Community Foundation of the United Jewish Federation of San Diego.

Το UltraViolet είναι το νεότερο από το τρίο, που ιδρύθηκε το 2012.

«Το UltraViolet είναι μια ισχυρή και ταχέως αναπτυσσόμενη κοινότητα ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν για να καταπολεμήσουν τον σεξισμό και να δημιουργήσουν έναν κόσμο που να αντιπροσωπεύει με ακρίβεια όλες τις γυναίκες, από την πολιτική και την κυβέρνηση μέχρι τα μέσα ενημέρωσης και την ποπ κουλτούρα», αναφέρουν στον ιστότοπό τους.

«Ιδρύσαμε την UltraViolet με βάση την αρχή ότι με έναν συνδυασμό οργάνωσης, τεχνολογίας, δημιουργικής εκστρατείας και δύναμης των ανθρώπων, μπορούμε να κερδίσουμε. Η υπεριώδης ακτινοβολία οδηγεί δημιουργικές, καινοτόμες εκστρατείες που έχουν κερδίσει νίκες από την πολιτική μέχρι τον πολιτισμό».

Η ομάδα υποστηρίζεται επίσης από πολλά συνδικάτα - μεταξύ αυτών την Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας-Κονγκρέσο Βιομηχανικών Οργανώσεων (AFL-CIO) και την Αμερικανική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών.

Ο Μασκ είναι γνωστός κατά των συνδικάτων και έχει αποκλειστεί από τις εκδηλώσεις κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων του Λευκού Οίκου λόγω του γεγονότος ότι το εργατικό δυναμικό της Tesla δεν είναι συνδικαλισμένο.

Το UltraViolet υποστηρίζεται από πολλά οικογενειακά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ιδρύθηκε από τον γιο του Warren Buffet, Peter, NoVo Foundation. Το NoVo εργάζεται για να βοηθήσει περιθωριοποιημένες και καταπιεσμένες ομάδες στην κοινωνία.

Υποστηρίζεται επίσης από ένα από τα πολλά ιδρύματα της οικογένειας Pritzker, το Libra. Οι δισεκατομμυριούχοι με έδρα το Σικάγο είναι μέλη μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Αμερικής που έβγαλαν τα χρήματά τους σε μεγάλο βαθμό μέσω της αλυσίδας ξενοδοχείων Hyatt.

Ο Nicholas Pritzker, 76, και η σύζυγός του Susan ίδρυσαν το Ίδρυμα Libra το 2002, και ο οργανισμός τώρα «υποστηρίζει οργανισμούς πρώτης γραμμής οικοδομώντας έναν κόσμο όπου οι κοινότητες των χρωμάτων ευδοκιμούν».

Δεν είναι όλες οι 26 ομάδες που υπέγραψαν την επιστολή με έδρα τις ΗΠΑ. Η Fair Vote UK, μια βρετανική ομάδα που εργάζεται για «να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κατάχρησης δεδομένων, της χειραγώγησης των ψηφοφόρων και της έλλειψης διαφάνειας στις εκλογές», είναι μεταξύ των υπογραφόντων.

Μια ομάδα μικρής κλίμακας, δηλώνουν όλες τις δωρεές άνω των £500 ($624) και επιβεβαιώνουν μόνο πέντε τέτοιες δωρεές στον ιστότοπό τους.

Ένα άλλο υπογράφοντα με έδρα τη Βρετανία ήταν το Κέντρο για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους, με επικεφαλής έναν πρώην σύμβουλο ανώτερων στελεχών του Εργατικού Κόμματος, τον Imran Ahmed.

Η ομάδα επεκτάθηκε για να έχει ένα γραφείο στην Ουάσιγκτον, αλλά η δουλειά τους είναι σε μεγάλο βαθμό βρετανική. «Το Κέντρο είναι περισσότερο γνωστό για τη συνεργασία με τη Rachel Riley για την αφαίρεση της αμφιλεγόμενης ακροδεξιάς σχολιαστής Katie Hopkins από το Twitter και του θεωρητικού συνωμοσίας David Icke από το Facebook και το Youtube», σύμφωνα με το Influence Watch.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμμετέχουν ενεργά στην υποστήριξη ενός άλλου από τους υπογράφοντες - την Access Now.

Ξεκίνησε κατά τις εκλογές του 2009 στο Ιράν, ως ομάδα ακτιβιστών για να οργανώσει και να διαμαρτυρηθεί για εκλογική νοθεία και να αναφέρει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ομάδα είναι πλέον παγκόσμια με γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Ο μεγαλύτερος δωρητής τους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή τους, είναι ο αναπτυξιακός οργανισμός της σουηδικής κυβέρνησης, Sida, ακολουθούμενος από το Open Society Foundations του Σόρος.

Οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας έχουν συνεισφέρει μεγάλα ποσά, καθώς και η κυβέρνηση του Καναδά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ